Maas theater dans podium

WORKSHOPS

Op deze pagina vind je online workshops van Maas. Sommige workshops kun je thuis doen op het moment dat het jou uitkomt, sommige zijn interactief en besloten. Kom elke dag terug, want we vullen Maas @ Home elke dag aan met iets nieuws.

Workshop Monsters
Nodig:
– Panty’s
– Kussenvulling, watten

Leg een berg met panty’s, watten en kussenvulling op een tafel. Maak van jezelf (of van je broertje, zusje, vader of moeder) een monster. Met de kussenvulling kun je iets toevoegen aan je lichaam,
bijvoorbeeld een heel groot hoofd, een bochel etc.

Spelen
Dan ga je er mee spelen.
Griezel je wel eens? Is dat leuk of juist niet?
Wat gebeurt er met je adem als je schrikt?
Er zijn twee manieren van schrikken, op de inademing en op de uitademing. Oefen ze maar. Hoe zou jouw monster lopen of dansen? Laat dat ook maar eens aan elkaar zien. Nu kun je zelf een verhaal maken over monsters en het zelf spelen. Of je maakt een griezel-choreografie. Als je het leuk vindt om ons te laten zien wat je gemaakt hebt, mail dan jouw theaterstuk of dans naar info@maastd.nl.

Voor ouders die thuis een griezel-theaterles willen geven, klik hier.
Deze workshop is bedacht en gemaakt door Pleun Peters en Dorien Folkers voor cultuureducatieprogramma Stel je voor 010.

Workshop huilen

Workshop Stop-motion-video maken
Een stop-motion-video is een filmtechniek waarbij je verschillende foto’s achter elkaar plakt. Door dat plakken krijg je uiteindelijk een video met bewegend beeld, kijk maar eens naar dit filmpje:

Hier gaan we uitleggen hoe jij dit stap voor stap zelf kan doen. De ouders of broertjes/zusjes kunnen je natuurlijk altijd helpen met foto’s maken, bewerken of bedenken wat je wilt tekenen.

Wat heb je nodig? 

  • Een schoolbord of tekenpapier
  • Krijtjes in verschillende kleuren of stiften in verschillende kleuren
  • Een digitale camera of telefoon met een camera
  • Een computer/laptop/iPad
  • Een mp3 van een liedje dat je mooi vindt passen bij je filmpje

Voor het bewerken heb je een bewerkingsprogramma nodig. Vaak zit deze standaard op een computer/laptop/iPad. De volgende bewerkings-apps kan je gebruiken voor je foto’s.

  • Windows: Windows Movie Maker
  • Apple: IMovie (dat kan op je computer, maar ook op je telefoon met de I Movie-app)
  • Je kunt het filmpje ook op je telefoon bewerken met een app, bijvoorbeeld Lapse it (dit is een gratis app).

Als je voor het eerst een animatiefilmpje maakt, is het beter om op de computer te beginnen.

Stap 1: tekenen
We zijn alvast begonnen met het tekenen van de stam van een boom, maar je kan ook een foto maken van een leeg bord en daarna pas tekenen. De eerste foto ziet er zo uit:

Daarna begin je ergens met het tekenen van een nieuw stukje, in ons voorbeeld een tak.

Bij elk nieuw stukje tekening maak je een foto. Als je die achter elkaar plakt, lijkt het net alsof er uit het niets een boom verschijnt. Zie je dat er steeds meer bij komt? Teken er steeds één lijntje bij.

 

En dan weer meer tegelijk.

 

Stap 2: bewerken
Als je alle foto’s hebt gemaakt, kan je het op een rijtje achter elkaar zetten en wordt het een bewegend beeld. Dit kan je op verschillende manieren doen. Ieder programma werkt net weer anders. Op Google en YouTube vind je vaak handige filmpjes over hoe jouw programma precies werkt. Maar dit zijn in het kort de stappen die je moet volgen:

– Open je bewerkingsprogramma en importeer al je foto’s.
– Sleep de foto’s vervolgens naar de filmbalk.
– Voer nu bij de instellingen in hoe lang je wilt dat iedere foto te zien is. Het hangt een beetje af van hoeveel foto’s je gemaakt hebt. Maar begin met je instellingen op 1 seconde per foto. Dit kun je daarna steeds aanpassen naar sneller of korter, tot je het effect hebt dat jij mooi vindt.
– Voeg nu de mp3 toe van het liedje dat bij je filmpje hoort.
– Als je wilt, kan je in je bewerkingsprogramma nog een titel en/of een aftiteling toevoegen.
– Bekijk het filmpje nog een paar keer, zodat je zeker weet dat hij helemaal goed is en sla hem dan op.

Stap 3: uploaden
Als je filmpje opgeslagen is, kun je hem uploaden. Zo kun je hem delen en laten zien aan je vrienden en familie. Wij vinden het ook heel leuk om jullie filmpjes te zien.

Er zijn verschillende sites waarop je jouw filmpje kunt uploaden. Bijvoorbeeld YouTube, Vimeo, Facebook of TikTok. Wil je niet dat iedereen je filmpje kan zien, ga dan op de uploadsite naar videobeheer. Hier kan je bij de instellingen instellen dat het filmpje alleen te zien is voor mensen die de link hebben.

Veel plezier!

Workshop Surfen at Home

Workshop Maskers maken
Heb je soms ook wel eens zin in een papieren zak over je hoofd? Doe het dan wel in stijl en maak er meteen een masker van. Het is heel simpel, laten we aan de slag gaan…

Nodig:
Papieren zak
Schaar
Lijm
Stiften of verf
Papier of andere spullen om je masker te versieren ( rietjes, wol, bierdopjes etc).

Aan de slag:
Trek de papieren zak over je hoofd en zet met een stift punten waar je ogen zitten. Haal de zak weer van je hoofd en knip deze punten uit. Als je nu de zak weer over je hoofd trekt, kun je tenminste iets zien. En nu kan je gaan fantaseren. Wil je een mond? Een neus? Teken, schilder of plak ze op de zak.  Wil je een dier worden, kijk dan welke zintuigen het dier heeft en voeg die toe. Bijvoorbeeld snorharen, lange wimpers of extra grote neusgaten. Of wil je juist een fantasiemasker maken. Teken, schilder of plak dan bijvoorbeeld de ogen op de plek van de mond en de mond op de plek van de ogen. Een op-zijn-kop-masker. Drie ogen of één groot oog mag ook (zie foto’s).

Spelen met maskers:
Als je masker klaar is, kan je gaan spelen. Ga voor de spiegel staan en kijk of je masker verdrietig, vrolijk of juist boos kan worden. Dat klinkt gek want je masker heeft maar een uitdrukking. Maar door met je lichaam te bewegen, verandert je masker van emotie. Een gebogen rug en afhangende schouders geeft snel een verdrietig gevoel. Een rechte rug en snelle hoofdbewegingen geeft juist een vrolijk en alert gevoel. Probeer het maar eens.
Voor meer spelopdrachten, klik hier.

Workshop Niets doen

Workshop Vogue

Workshop Schrijven voor theater (volgeboekt)
Hou je van schrijven én van theater? Dan is dit iets voor jou. Op 30 maart, 1 april en 3 april om 15:30 uur geven we namelijk een driedelige interactieve online workshop SCHRIJVEN VOOR THEATER voor iedereen van 8 tot 108. Theaterschrijvers Moniek Merkx (ze regisseert o.a. ook een heleboel voorstellingen bij Maas) en Sara Giampaolo (ze maakt o.a. theatereducatie en meemaaktheater bij Maas) leren je de kneepjes van het vak. Hoe? We maken een klasje via Zoom, het enige dat jij hoeft te doen is klaar zitten met een schriftje en een pen of laptop, want je gaat natuurlijk schrijven. En denk alvast na over wat je Moniek en Sara wil vragen.
Deze workshop is helaas volgeboekt.

Workshop Applaus

Wil jij Maas steunen in deze bijzondere en moeilijke tijd? Lees hier hoe je een donatie kunt doen.