Maas theater dans podium

Meer privacy

Nog meer privacy?! Privacy is natuurlijk een serieus onderwerp maar ook in de wereld van film, televisie en literatuur is het een bron van inspiratie. Hier vind je alles over privacy in de vorm van films, series en boeken. Leerzaam maar vooral ook leuk om te kijken/lezen.


 FILM


Das Leben der Anderen (2006)
Oost Berlijn, 1984. De bevolking wordt onderdrukt door de Oost- Duitse geheime politie (Stasi). Het doel van de Stasi: alles te weten komen. De succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en actrice Christa-Maria Sieland zijn sterren in de DDR, maar ze leven niet altijd in lijn met de ideologie van de socialistische heilstaat. De minister van Cultuur geeft Stasi-agent Wiesler, alias HGW XX/7, opdracht de twee af te luisteren. Boven hun appartement, op zolder, luistert hij dag en nacht hun leven af.

The Net (1995)
Angela Bennett (Sandra Bullock) is een computerspecialist. Ze werkt thuis en heeft weinig vrienden. Een vriend die ze via het internet kent stuurt haar een programma, maar sterft vervolgens in een vliegtuigongeluk. Angela ontdekt geheime informatie op een schijf. Dan wordt haar identiteit verwijderd en wordt ze gezocht door de politie.

Enemy of the State (1998)
Advocaat Robert Clayton Dean (Will Smith) krijgt, zonder dat hij het weet, een video in handen waaruit blijkt dat een topfunctionaris van de Nationale Security Agency (NSA) betrokken is bij een politieke moord. Vanaf dat moment wordt Dean het doelwit van een team NSA-agenten.

The Truman Show (1998)
Hoofdpersoon Truman Burbank (Jim Carrey) speelt zonder het te weten de hoofdrol in een realitysoap. Alles om hem heen is decor en zijn familie, vrienden en kennissen zijn allemaal acteurs.

Minority Report (2002)
Het is het jaar 2054John Anderton (Tom Cruise) is als topman werkzaam voor de zogenaamde Pre-Crime divisie. Deze afdeling is verantwoordelijk voor het oppakken van  moordenaars nog vóór ze de moord plegen. Het lijkt een perfect systeem totdat John Anderton zelf wordt aangewezen als toekomstige moordenaar.

Snowden (2016)
Dit jaar komt de film Snowden uit. De film vertelt het verhaal van de meest bekende klokkenluider ter wereld, Edward Snowden, voormalig medewerker van de CIA en NSA. Is deze man, die geheime informatie publiekelijk maakte voor de gehele wereld, een held of een verrader?


SERIE


Misschien vind je na het bekijken van de bovengenoemde films wel dat het helemaal niet terecht is om mensen non-stop te volgen. Toch vinden we het stiekem heel interessant om te kijken wat mensen doen. Wat denk je bijvoorbeeld van de tv-programma’s Big Brother en Utopia.

Big Brother was het eerste televisieprogramma, op de Nederlandse tv en wereldwijd, dat een groep onbekende mensen bij elkaar in een afgesloten huis plaatsten en er 24 uur per dag camera’s op liet staan om alles vast te leggen en uit te zenden op tv. Dit concept werd over de hele wereld herhaald, maar is tegenwoordig van de buis.

Utopia daarentegen is nog steeds te zien op tv. Een groep van zestien verschillende mensen bouwen al ruim twee jaar aan een compleet nieuw bestaan. Ze moeten zelf voor inkomen zorgen en elke acht weken komt er een nieuwe inwoner bij en wordt er door de bewoners een huidige bewoner weggestuurd. Via www.utopiatv.nl kan je 24/7 via zes livestreams op zes verschillende plekken alle inwoners volgen.

Black Mirror (2011)
In de serie Black Mirror zie je een toekomstige wereld waarin de technologie de overhand heeft genomen. De serie bestaat uit een aaneenschakeling van losse verhalen. Elke aflevering speelt zich af op een andere locatie of in een andere realiteit. De focus ligt op de schaduwkant van de moderne technologie en social media.

Mr. Robot (2015)
Elliot Alderson werkt overdag bij een internet-securitybedrijf, maar gebruikt zijn kennis in de nacht als hacker, om zijn medemens te beschermen tegen bedreigingen. Op een dag wordt hij gerekruteerd door Mr. Robot voor een hackerteam. De missie van dit hackerteam is het vernietigen van een bedrijf, dat beveiligd wordt door Elliots werkgever….

 


BOEKEN


Heb je inmiddels vierkante ogen, dan kan je altijd nog deze boeken induiken.

1984 – George Orwell
Uit dit boek komt de beroemde quote “Big brother is watching you”. In het boek is Big brother de leider van het totalitaire en oorlogvoerende bewind in Oceanië. De gehele samenleving wordt constant in de gaten gehouden via televisie, camera’s, politie en informanten. De hoofdpersoon, Winston Smith, besluit tegen het bewind in te gaan en te vechten voor zijn individualisme.

De Cirkel – Dave Eggers
Het bedrijf De Cirkel, een combinatie van Google en Facebook, streeft naar de afschaffing van privacy. In het verhaal zien we, door de ogen van hoofdpersoon Mae, hoe De Cirkel meer en meer macht krijgt over de privéwereld. In 2013 werd de Nederlandse vertaling van het boek uitgeroepen tot boek van de maand in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Je hebt wel iets te verbergen – Maurits Martijn & Dimitri Tokmetzis
In dit boek laten onderzoeksjournalisten Maurits en Dimitri zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog, welke ingrijpende gevolgen dat heeft.

Briefgeheimen – Monique Edelschaap
Een simpel concept: de oproep om anoniem een geheim per briefkaart op te sturen. Dit boek is het eindresultaat van allemaal anonieme inzendingen uit de hele samenleving. Mooie, schokkende en ontroerende geheimen.

Under surveillance – Comic Book
Liever plaatjes kijken combineren met lezen? Met deze strip ben je gerust een paar uurtjes zoet.

Master F.I.N.D.- Online game
Is privacy intussen kinderspel voor jou geworden? Test dan je vaardigheden met deze game!