Maas theater dans podium

Inspiratie

Bij het maken van Uniform vond Nastaran haar inspiratie in volksdans uit Turkije en massive games uit Noord-Korea. Maar er zijn ook meer duistere inspiratiebronnen die juiste de keerzijde van collectiviteit tonen, zoals sektes en sekteleiders. Je leest er alles over in het interview. In dit blok vind je de videofilmpjes die Nastaran hebben geïnspireerd.

Volksdans
Nastaran: “Mijn eerste inspiratiebron is volksdans, omdat dat voor mij een ultieme manier is van samenkomst, met de groep iets doen voor de groep. Ik heb een grote liefde voor volksdansen, ik deed dat als kind al. Het is de beste manier om jezelf te vergeten en om samen te zijn, te dansen. Het dwingt je in het gareel, in de pas te blijven.”Synchronisiteit

Nastaran: “De massive games in Noord-Korea, daar kan ik uren naar kijken. Grote groepen mensen die een choreografie dansen vind ik heel mooi. Ik val voor synchroniciteit, van synchroon zwemmen tot precision walking tot flash mobs. De precisie ervan en het oog voor detail daarin, daar heb ik een grote liefde voor.”Collectiviteit

Nastaran: “Ik heb het idee dat het thema collectiviteit momenteel de jeugd en volwassenen meer dan ooit aanspreekt. Bij de milieuprotesten in Nederland zie je allemaal jonge mensen strijden voor een groter geheel. Net als de studenten in Hong Kong en in januari gingen ook groepen jonge mensen in mijn geboorteland Iran de straat op om te demonstreren. Dat kwam samen met waar we het in de voorstelling over hebben, over de noodzaak om het individuele geluk los te laten en te strijden voor het grotere plaatje, voor het gezamenlijke geluk.”

Keerzijde
Nastaran: “We tonen ook de schaduwkant van het collectief, aan het einde van de voorstelling als we in streepjes eindigen. Wil je dat? Word je daar nu echt gelukkig van? Zo kwam ik bij heel andere, duistere inspiratiebronnen terecht: sekteleiders en sekten. Het collectief heeft namelijk ook zijn donkere kanten: afzondering en onderdrukking bijvoorbeeld. Denk aan iconische sekteleiders als Jim Jones, Charles Manson, Bhagwan, dat soort bewegingen.