Maas theater dans podium

Dansers

Dit zijn de performers van Victory. We vroegen hen de kleren van het lijf over hoe om te gaan met falen, hun grootste blunders en faaladviezen.

Kiyan Khoshoie
“Ik heb niet één grote faal die me bijstaat, maar wel heel veel kleine faaltjes die me verschillende dingen hebben doen begrijpen en me hebben laten groeien als mens. Falen is belangrijk om te begrijpen waarom we fouten maken en hoe we dit vervolgens kunnen voorkomen. Ik doe mijn best om mislukking te accepteren eerder dan het te vermijden, ook al is het dan misschien geen fijn gevoel.”

Yulia Kalinchenko
“Soms is het moeilijk om te onthouden dat falen maar iets tijdelijk is, net zoals elk ander gebeuren, en dat het niet definieert wat ons leven in het algemeen is. Probeer te onthouden dat je niet moet oordelen op basis van positieve of negatieve fragmenten, maar op basis van het geheel. Falen is een geweldige manier om beter te worden in iets, zodra je het accepteert zoals je succes ook accepteert. Wat ik doe als ik faal? Meestal geef ik me eraan over, maak een paar domme grapjes en ga verder.”

Serano Pinas
“Ik heb heel erg faalangst als danser. Je wilt zo goed mogelijk presteren, waardoor je jezelf extra druk oplegt. Ik kan heel erg om mezelf lachen. Niet omdat ik mezelf grappig vind, maar omdat ik fysiek best lomp kan overkomen. Mijn grootste mislukking tot dusver is niet eerlijk zijn tegen de mensen van wie ik houd.”

Katarzyna Sitarz
“Ik heb niet echt faalangst als danser. Ik ben eerder bang voor het falen van het lichaam, het fysieke, mentale en perceptueel vermogen om de innerlijke en uiterlijke wereld te blijven ontdekken. Als danser ben je zo afhankelijk van je lichaam als instrument dat het soms beangstigend voor me is. Mijn grootste faal ooit? Moeilijk te zeggen.. Mislukkingen brengen uiteindelijk altijd reflectie en realisatie, waar je eigenlijk juist iets uit kan halen. Niet zo’n grote mislukking als je er iets van leert, toch?”

Marlon Penn
“Ik ben vrij slecht in loslaten. Of het nou relaties zijn of conflicten, ik doe er vaak erg lang over om zaken volledig van mij af te kunnen zetten en ik zit vaak en lang nog te peinzen over de fouten die ik maak. Maar omgaan met falen is vrij simpel; je moet onder ogen zien dat je verre van perfect bent en dat je dat altijd zult blijven. Het draait erom dat je je best doet, open blijft staan om te leren van je eigen fouten en andermans fouten goed leert in te schatten voor wat ze zijn. Het idee van perfectie is namelijk al een waanbeeld, maar met dat waanbeeld zijn we wel allemaal grootgebracht. Best vreemd eigenlijk.”

Catarina Ribeiro
“De grootste faal in mijn leven was het kiezen voor de makkelijkste opties omdat het veiliger en beter voelde. Als danser krijg je veel met mislukking te maken. Falen is een woord waaraan ik gewend ben geraakt, waardoor de impact zijn kracht begon te verliezen. Door te falen heb ik geleerd mijn eigen wil te definiëren. Mislukking is de moeder van verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid. Uiteindelijk is falen slechts een woord om een daad te definiëren en niet mensen.”

Tijmen Teunissen
“Toen ik een eigen goal scoorde in het voetbalteam waar ik net bij zat, wilde ik wel verdwijnen. Iedereen keek naar me, mijn eigen team woest en het andere team blij. Alles wat ik toen wilde was verdwijnen onder het gras.”

Shannon Andrea Belotti 
“Falen hoort bij het leven. Geen mislukking, dan ook geen succes. Om met mislukking en falen om te gaan moest ik stoppen met mezelf te beoordelen op mijn mislukkingen. Nu accepteer ik ze, leer ervan en ga door. Maar dit is voor mij het eerste jaar dat ik positief kan zijn over imperfectie en  dingen niet meteen goed gedaan krijgen.”