Maas theater dans podium

Meer falen

Een faal festival, FuckUp Nigts, boeken, films, series over falen, faal-awards. Falen wordt groots gevierd. Lees hier hoe wat waar…

FILMS

Slapstick

The Room

Woody Allen

Dat falen een onderwerp is dat ons erg interesseert en vermaakt, blijkt al uit de vele films die rondom dit thema gemaakt zijn. Denk aan slapstickfilms bijvoorbeeld. In slapstickfilms wordt falen ingezet als komisch middel. Bekende slapstickfilms zijn die films van Charlie Chaplin, Laurel and Hardy maar ook aan tekenfilms als Tom & Jerry en aan Home Alone en Mr. Bean. De Amerikaanse dramafilms The Room uit 2003 kreeg destijds overwegend negatieve kritieken, maar heeft dankzij haar onbedoeld lachwekkende plot en acteerprestaties een cultstatus gekregen. Ook de bekende filmmaker en actuer Woody Allen schuwt het thema falen niet. Zijn hoofdpersonages zijn meestal het stereotype van de schriele, Joodse neurotische intellectueel. Vaak vertolkt hij in zijn films zelf die rol.

BOEKEN

De prestatie generatie

De kunst van het falen

Welkom in Youtopia

Ook in de boekenwereld krijgen de thema’s falen, mislukking en prestatiedrang veel aandacht. De prestatiegeneratie van Jeroen van Baar gaat over hoe prestatiedruk steeds meer stijgt en dat we de zesjescultuur, het falen weer moeten omarmen. In De kunst van het falen laat Arjan van Dam zien dat we in ons werk en in ons leven succesvoller kunnen zijn als we onszelf durven te ontwikkelen in plaats van een vlekkeloze prestatie na te streven. We moeten willen leren, risico’s durven nemen en niet bang zijn om fouten te maken. En in Welkom in Youtopia schetst Menno van der Veen een herkenbaar beeld van de eenentwintigste-eeuwse generatie die continu bezig is met het beste van het beste bereiken of creëren.

MUSEA

Het faalmuseum

Museum of broken relationships

 

 

 

 

 

 

 

Het Faalmuseum is een museum in Zweden met producten die het niet hebben gehaald. Het doel van curator West is niet om de producten en hun makers uit te lachen. Hjj wil juist leermomenten creëren, en dat gaat nu eenmaal het beste bij foute voorbeelden. Het Museum of Broken Relationships is gewijd aan mislukte relaties en toont persoonlijke objecten met bijzondere bijpassende verhalen. Het museum werd opgericht door twee in Zagreb gevestigde kunstenaars, filmproducent Olinka Vištica en beeldhouwer Dražen Grubišić. Nadat hun liefdesrelatie van vier jaar in 2003 stopte, grapten de twee over het opzetten van een museum om de overgebleven persoonlijke items van hun relatie te tonen. Drie jaar later besloten ze dit idee door te zetten en kwam het museum er echt.

AWARDS

Briljante mislukking award zorg

Loden leeuw|

Razzies

Niet alleen de beste films en reclames vallen in de prijzen, ook de slechtste. Denk aan de Briljante Mislukkingen Award Zorg, een jaarlijks prijs voor een mislukking in de zorg. Mislukte projecten zitten vaak vol met waardevolle inzichten en lessen. Naast de Gouden Leeuw (Loekie) voor beste reclame wordt er ook jaarlijks een Loden Leeuw (Loekie) uitgereikt voor slechtste of meest irritante reclame. En een dag voor de Oscaruitreiking worden de Razzies uitgereikt, awards voor de slechtste film, acteur en actrice.

SERIES

Falen en opstaan

Stress to impress

CV der mislukking

Genoeg series te vinden waarin falen in het middelpunt van de belangstelling staat. Zo is er Falen en opstaan, een serie over de generatie Z en hoe falen daarbij hoort (maar verborgen wordt). In de documentaire Stress to Impress wordt ingegaan op de prestatiedruk die tegenwoordig leeft onder jongeren. En in het programma CV der mislukkingen van de VPRO biechten BN’ers hun fails op en presenteren ze een CV vol met hun mislukkingen.

EVENTS

Fuck up nights

Faal festival

Instituut voor Faalkunde

Ken je de FuckUp Nights, waarbij mensen openlijk vertellen over carrièreblunders, onder het genot van een drankje en een publiek dat klapt voor elke leerzame uitglijder? De FuckUp Nights begonnen in 2012 in Mexico, inmiddels zijn er al faalavonden gehouden in meer dan 150 steden wereldwijd. In Utrecht was een heus Faal Festival. Initiatiefnemer Remco van der Drift van het Instituut voor Faalkunde “wilde een lans breken voor imperfectie”.