Maas theater dans podium

Girls girls girls

In Voorjaarsoffer komen alle soorten vrouwen en meisjes aan je voorbij op de catwalk; stevige types, kindvrouwtjes, godinnen, meisje-meisjes, oervrouwen. Om al die types gestalte te geven, hebben regisseur Moniek Merkx en de actrices veel filmpjes bekeken die hen hebben geïnspireerd. Moniek: “Vanuit de poel van onderzoeksmateriaal heb ik een parcours bedacht voor de actrices. Dat paste zich aan naar waar zij mee kwamen. Je praat met de actrices over wat je wilt maken en dan komen ze zelf met hun interpretatie. Deze groep heeft heel breed gezocht naar materiaal. We hebben gewerkt met Griekse godinnen, oermoeders, Bollywood, en clips van bijvoorbeeld Beyonce en Sia. Als je goed kijkt, zie je ook wel wat Le Sacre du Printemps citaten.” Hier een greep uit het materiaal.

Pina Bausch, een wereldberoemde choreografe, maakte een Voorjaarsoffer op de muziek van Stravinsky. Hier een stukje uit die voorstelling:

Voorbeeld van vooroordelen over meisjes:

Dit was een zeer inspirerend clipje voor cast en creatives. Zoek de verwijzingen:

Belangrijke overgangen in mensenlevens worden vaak met een ritueel gevierd: geboorte, huwelijk, begrafenis. Dat gaat, vooral vroeger en in andere culturen, gepaard met veel dans, verf en ontberingen. Deze ontberingen, deze offers leren je sterk te worden voor de nieuwe fase.

Jongens/mannen snappen meisjes/vrouwen soms gewoon niet. Herken je dit?