Maas theater dans podium

Godinfo

Artemis

Persephone

Kali

“Voorjaarsoffer bestaat uit meerdere delen, ieder deel heeft zijn eigen godin ter inspiratie. Deel een is donker en dat staat voor winter, maar ook voor godin Artemis en daadkracht. Zo kun je aan je kindertijd denken. Je doet wat je doet, zoals kinderen kunnen zijn. Daarna komt het witte gedeelte, de lente, dat noem ik het ‘bakvissengedeelte’. Hier zoeken meisjes naar maskerades, naar rollen. Maar ook: giebelen, hangen, niet vooruit komen, zeuren, aanhankelijk zijn. Al die dingen waar moderne vrouwen zich een beetje voor schamen, maar die gewoon bij mensen horen. Dat deel wordt afgesloten met een dramatisch moment en dan ga je naar het rode deel. Wij noemen dat de onderwereld (zie de mythe van Persephone, red.), daar begint het contact met het echte leven in zijn meest dramatische vorm. Je eerste liefdesverdriet bijvoorbeeld. Je moet een aantal dingen achter je laten om door te leven; de directheid en de simpelheid van het kind zijn, de totale maskerade van het bakvis zijn. Dat is het offer dat het leven voor je in petto heeft. Het slot is blauw, het deel van godin Kali waar je je kracht hervindt.” Hieronder meer info over de godinnen. Of doe de test en ontdek welke godin bij jou past (ook voor jongens).

Artemisstoer en rechtvaardig
Godin van de jacht en de maan. Haar oudste functie was die van heerseres over het wild. Staat voor: onafhankelijkheid, rechtvaardigheid, kracht en snelheid, doelgericht.

Mythe: Artemis is de godin van de jacht, de maan en de zwangere vrouw, hoewel zij zelf altijd maagd is gebleven. Naast jageres was Artemis in vele opzichten het evenbeeld van haar broer Apollo: ook zij trad straffend op tegen wetsovertreders en doodde hen met haar pijlen. Het meest voorkomende verhaal vertelt dat Artemis en Orion elkaar liefhadden. Haar jaloerse tweelingbroer Apollo kon het niet hebben dat zijn maagdelijke zuster een geliefde had, en misleidde haar. Zo doodde ze Orion in de veronderstelling dat hij een jachtdier was. Later gaf ze Orion een plaats tussen de sterren en gaf hem haar favoriete jachthond Sirius mee.

Persephone – jeugd en volwassenheid
Godin van de onderwereld, dochter van de godin Demeter en oppergod Zeus. Staat voor: de jeugd én volwassenheid, vruchtbaarheid, schoonheid en levendigheid.

Mythe: De jonge, mooie Persephone wordt door Hades naar de onderwereld ontvoerd. Haar moeder Demeter is heel verdrietig omdat zij Persephone nergens kan vinden. Door haar treurnis valt er een dorre winter over de aarde. Als zij erachter komt dat Persephone in de onderwereld bij Hades verborgen zit, vraagt zij aan Zeus om Hades te dwingen haar dochter vrij te laten. Hades stemt toe, op voorwaarde dat hij nog één keer met Persephone mag dineren. Bij dit diner eet Persephone zes granaatappelpitjes. Voor elk pitje moet zij één maand terugkeren naar Hades. En zo gebeurde het dat het lente werd als Persephone op aarde kwam en dat het winter werd als zij naar Hades moest.

Kali – angsten overwinnen
Hindoeïstische moedergodin. Godin van de tijd en de dood. Staat voor: het veranderen van het tijdelijke in het eeuwige, vernietiging/dood vs. schepping/ bevrijding.

Mythe: In de oude mythe wordt Kali geschapen om slechte geesten te onderwerpen. Zij onthoofdt niet alleen deze demonen, maar sommige verzwelgt zij ook in haar enorme mond. Vandaar dat zij meestal wordt afgebeeld met een rode mond en tong. Toch is Kali niet alleen een afschrikwekkende, bloeddorstige godin. Zij helpt de mensen om hun angst voor de dood te overwinnen. Als je door haar gedood wordt, brengt zij jou terug naar de baarmoeder, terug naar God. Want dat is wat de dood volgens de hindoes is: uit het goddelijke zijn wij ontstaan en naar het goddelijke moeten wij terugkeren. Zo wordt zij tegelijkertijd gevreesd en bewonderd, omdat ze wordt geassocieerd met tegengestelde krachten.