Maas theater dans podium

Kostuums

Nicky Nina de Jong (kostuums) maakte haar eigen winter- en lentecollectie voor de catwalk van Voorjaarsoffer. Nicky: “De catwalk gaat over jezelf presenteren, maar mode is heel tijdgebonden. Voorjaarsoffer gaat over offers en het opgroeien van vrouwen, wat natuurlijk van alle tijden is. Ik heb daarom gezocht naar de tijdloosheid binnen de mode, en dan zo dat het wel herkenbaar blijft zonder dat het trendgebonden is. Trends vind ik binnen theater niet interessant, maar je kunt wel knipogen maken, bijvoorbeeld naar Sia, Galliano en Alexander McQueen. Over Alexander heb ik een scriptie geschreven. Bijzonder is hoe hij omgaat met materiaal en hij vertelt echt een verhaal met zijn kostuums. Daarom is hij zo’n grote inspiratiebron, want die werkwijze, dat vertellen van dat verhaal, is bij kostuumontwerp altijd van toepassing. De mannenkostuums aan het begin van Voorjaarsoffer zijn onder andere geïnspireerd op een collectie van hem. De huidkleurige pakjes zijn geïnspireerd op de clip van Sia. Die pakjes gaan over het opgroeien, het androgyne, de mannelijke energie die vrouwen ook hebben, en tegelijkertijd: het zijn ook vrouwen.”
Lees hier meer over Nicky Nina de Jong.

Hoe gaat kostuumontwerp in zijn werk?

Nicky: “Er zijn eerst gesprekken met Sanne Danz (decor) en Moniek Merkx (regie) over de grote lijnen. Daarna probeer ik die toe te spitsen op de personages. Bijvoorbeeld de pasteljurken: elke jurk vertelt een ander verhaal op een andere actrice. De repetities, de gesprekken met Sanne en Moniek, al die informatie bundel ik in mijn hoofd, dan draag ik dingen aan en daar gaan we dan weer op door. Het is een ongoing proces. Daarom ben ik zo vaak bij de repetities, daar wordt het ontwikkeld. Wat ik zie probeer ik te vertalen naar een beeld dat los staat van het cliché.”

Scènefoto’s (fotografie Phile Deprez)

HR 1Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprezHR 2 Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprezHR 3 Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprezHR 5 Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprezHR 6 Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprezHR 7 Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprezHR 8 Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprezHR 10 Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprezHR 11 Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprezHR 13 Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprezHR 4 Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprez

HR 9 Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprezHR 12 Voorjaarsoffer_Maas theater en dans ®PhileDeprez