Maas theater dans podium

Point of no return – project over slavernij

Point of no return; waar de schepen met slaven vertrokken en waar zelden iemand terug kwam.
Point of no return; we kunnen er niet omheen. Dit is het moment om terug te kijken. Om te herdenken.

In het teken van de Nationale Herdenking van het Nederlands Slavernijverleden op 1 juli maken Maasmakers Jeroen van der Heijden, Aisa Winter en projectleider Sara Giampaolo Point of No Return. Point of No Return is een voorstelling over slavernij in het verleden en de impact die het heeft gehad op het heden en op Rotterdam. De locatievoorstelling wordt gemaakt samen met 20 Rotterdamse jongeren van 9 tot 16 jaar en zal te zien zijn op zaterdag 30 juni (17:00 en 21:00) en zondag 1 juli (14:00 en 17:00) in de buurt van het herdenkingsmonument op de Mullerpier op steenworp afstand van het Maaspodium Rotterdam.

Jeroen en Aisa

Document uit de black archives, Amsterdam

Waarom dit project?
“Het bestaan van slavernij en de rol die ons land daar in een relatief recent verleden in speelde, zit ook in het DNA van veel Rotterdamse kinderen. Soms aan de oppervlakte en soms diep weggestopt. Om elkaar in de stad beter te leren kennen, horen we elkaar ook te kunnen bevragen over wie onze ouders en grootouders waren. Maas theater en dans wil met Point of No Return Rotterdamse schoolkinderen dit onderdeel van de geschiedenis met een open en nieuwsgierige blik laten bevragen, om het vervolgens invoelbaar te maken met een voorstelling” aldus Bernadette Stokvis, zakelijk directeur Maas theater en dans.

Makers
Concept, regie: Jeroen van der Heijden, Aisa Winter
Projectleiding: Sara Giampaolo
Spel: 20 kinderen en jongeren: Misha Bot, Isa Dobrnjac, Suheda Eroglu, Sorsha Finlay, Aya Ighiri, Abigail Lima, Jhaleesa Monteiro, Kiran Motim, Ayleen Nieuwenhuizen, Vanilson Pereira, Elvis Rot, Rover Rot, Britt Schuurmans, Nadia van de Stadt, Lotti Verhoog, Jaqielle Vlaun, Maliya Uiterloo
Met dank aan: Saul Henry, Black Archives, Jolanda Spoel
In samenwerking met: Keti Koti