Maas theater dans podium

Onderwijs VO

In seizoen 16/17 en 17/18 presenteert Maas de volgende voorstellingen voor leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs:

RPhO meets Maas (XL)  // in Maaspodium
Stadsklanken (12+ / VO 1-6)
Loslopend wild (13+ / VO 1-6)
Liefde (XL / 12+)
Toen wij van Rotterdam vertrokken (XL / 12+) //alleen in Maaspodium
Beauty en het beest (XL)
Solo van Nas en Jim (XL / 14+)
100% Selfmade (XL / 12+)

Bij alle voorstellingen presenteert Maas een actief educatief programma. U leest erover op de voorstellingspagina.

Digitale flyer XL aanbod voor voortgezet onderwijs en MBO 17/18:

VO MBO 1718 brochure voorkant XL

Workshops in het Maaspodium
We hebben vaak jongeren in de zaal die voor het eerst naar het theater gaan. Ons educatieprogramma richt zich dus op wat je in het theater allemaal kan meemaken maar ook op ervaren hoe het is om zelf op het podium te staan. Vaak spreekt de wereld van de voorstelling voor zichzelf en richt de educatie zich op het plezier krijgen in spelen en ongewoon en associatief denken.

We bieden workshops aan waarin zelf maken en theater kijken elkaar afwisselen. En daarbij komen allerlei maatschappelijke, artistieke en persoonlijke onderwerpen aan bod. Wie ben ik? Hoe kan ik dat opschrijven, vertellen of verbeelden? En hoe verhoud ik me tot de school, de stad, de wereld? Onze ervaring leert dat theater kijken, maken en spelen, mensen losser en communicatiever maakt. We verbinden graag de grote verhalen aan persoonlijke en actuele belevenissen. En nemen de jongeren mee in wonderlijke nieuwe werelden. De educatieve medewerkers en speldocenten zijn vaak zelf ook makers. Zij hebben een grote expertise in  theatereducatie en beschouwen deze ook als een inherent deel van hun eigen artistieke handtekening.

Rotterdamse scholen kunnen naar een voorstelling met een workshop van Maas, maar kunnen ook bij het podium van Maas algemene workshops volgen.

Fysiek acteren
Je lichaam als uitgangspunt bij acteren. Hoe doe je dat? Je werkt met beweging, ruimtegebruik, houding en tempo. En je gebruikt weinig tekst. En dan gaat het niet alleen over uitbeelden, maar ook over je inleven, lichaamstaal leren lezen en fysieke eigenheid. Vanuit allerlei fysieke impulsen, ervaringen en beelden vertel je verhalen en geef je jezelf vorm. De workshop eindigt met een korte presentatie.

Acteren voor de camera
Een camera op de vloer is steeds normaler geworden. We zijn gewend met onze mobiele telefoon alles op te nemen. Maar hoe pak je het aan als je gaat acteren voor de camera? Een camera staat er dicht op, elke oogopslag, glimlach, onzekerheid wordt geregistreerd. Het acteren vraagt klein spel met een grote intentie. In deze workshop oefenen we voor en achter de camera en kijken we met elkaar terug.

Dans
Je maakt in deze workshop een eigen choreografie en voert deze uit op muziek. Je begint met het maken van bewegingen die bij je passen en geeft deze een kleur door er muziek onder te zetten. We voegen bewegingen samen en maken er, onder leiding van een danser, een choreografie van. Na afloop presenteren we de dansen aan elkaar, met kostuums en een lichtje erop.

Stagefighting
Vechtscènes op toneel, hoe doen ze dat nou eigenlijk? In deze workshop leer je een aantal trucs om je stagefighting zo overtuigend mogelijk te maken. We proberen oefenen samen verschillende technieken op de mat.

Maatwerk VO
Kijk voor educatieprogramma’s op maat bij Maatwerk VO.

Praktische informatie
Makers
: Dorien Folkers en anderen

Begeleiding: Theater- en dansdocenten van Maas
Duur: minimaal 1 dagdeel
Doelgroep: iedereen vanaf 12 jaar
Klassen: VO 1 t/m 6 / alle niveaus in overleg
Leerlingen: aantal in overleg (25  per docent)
Contact: Dorien Folkers, Sara Giampaolo en Remco Went | 010 7070434 | educatie@MAAStd.nl
Adres
: Maaspodium, St.-Jobsweg 3, Rotterdam