Maas theater dans podium

Talent

“Mijn talentontwikkelingstraject duurt nu al dertig jaar. Ik ben het ademende bewijs van het nut van kunst. Hoe kunst kinderen en jongeren de mogelijkheid kan bieden hun milieu te ontstijgen als dat te beperkend is. Hoe het je een vuur en een doel kan geven” René Geerlings, artistiek directeur.

Het belang van het ontwikkelen van nieuw talent voor jeugd is groot. Het is vanzelfsprekender om na een kunstvakopleiding voor het volwassen publiek te kiezen, dat is veiliger en lijkt serieuzer. Het jonge publiek zit niet stil, praat door je muziek heen en weet niet altijd wat applaus is. Ze zijn feilloos in hun oordeel, maar als ze voor je vallen is de beloning groots.

Maas vindt het belangrijk dat de jeugdpodiumkunsten zich blijven vernieuwen en dat er plekken zijn waar nieuwe makers kunnen experimenteren voor en met deze jonge doelgroep. Maas is graag zo’n plek. Zodat we jonge mensen kunnen blijven verleiden om open te kijken en het avontuur te omarmen, waarmee we publiek creëren voor het theater in de toekomst.

De juiste voorwaarden zijn er. Rotterdam heeft een interessante humuslaag aan grassroots organisaties waar veel (ook autodidact) talent nieuwe genres onderzoekt. Maas heeft een eigen huis met twee repetitieruimtes en twee zalen, waardoor er een vaste plek is om te repeteren en het werk te presenteren. Ons artistieke team wil zijn ervaring, onder andere opgedaan door intensief educatiewerk, graag doorgeven aan nieuwe generaties makers voor een jong en nog onervaren publiek.

Maas heeft verschillende programma’s en formats voor talent. Op dit moment ontwikkelen we deze en zijn er alleen nog werktitels.

Trajecten op maat
Theater Rotterdam en Maas slaan de handen ineen om talenten die over de grenzen van hun doelgroep durven denken, een podium te bieden. De komende jaren starten Maas en Theater Rotterdam trajecten op met Zarah Bracht en Sue-Ann Bel.

Uit onze stal
Makers, acteurs en kunstenaars uit onze eigen stal, bij wie het hart sneller gaat kloppen bij een jong en wild publiek, geven wij ook graag een plek. Dat kan in de vorm van een onderzoek, een proeve en misschien mondt dat uit in een traject op maat. Freek Nieuwdorp is een goed voorbeeld, hij maakt een voorstelling en een educatieproject bij Maas de komende tijd. Camiel Corneille doet een onderzoek bij Maas in seizoen 2020 2021.

FRIS en FRESH
In ons podium geven we fris talent de kans om te denken buiten de kaders van een voorstelling. Ze krijgen de sleutels van ons pand en ontvangen publiek bij een happening, een talk, een tentoonstelling of een interdisciplinair programma.

Coolhaven Collab 
Coolhaven Collab is een regionale proeftuin, mede door Maas gestart en vormgegeven, in samenwerking met andere podia, kunstonderwijsinstellingen en culturele broedplaatsen in het Rotterdamse Coolhaven.

Verder zit talentontwikkeling in de haarvaten van Maas. Op alle afdelingen lopen jonge mensen stage en onze vaste makers staan altijd open om hun kennis en kunde te delen, in welke vorm dan ook.