fbpx

Maas theater dans podium

Prijs van de Kritiek voor het Nederlandse jeugdtheater (BIS)

Op 6 oktober 2018 wordt de Prijs van de Kritiek uitgereikt aan het Nederlandse jeugdtheater (de BIS).

De Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) schrijft: “Het Nederlandse jeugdtheater vormt in al zijn veelzijdigheid een uniek onderdeel van het podiumkunstenlandschap (…) Sinds grofweg de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt in Nederland een vorm van theater gemaakt die jonge kijkers serieus neemt. In de onderwerpen die centraal staan en in de manier waarop het jonge publiek wordt aangesproken: niet bevoogdend en zonder aan complexiteit, gelaagdheid of zeggingskracht in te boeten. Een vorm van podiumkunst waarin genres worden gemixt, waarin oorspronkelijke verhalen worden verteld in tekst, beeld, beweging en muziek, waarin de veranderende samenstelling van de bevolking weerspiegeld wordt, sneller en vanzelfsprekender dan in het volwassenencircuit.”

De theatergezelschappen worden, volgens de KNT, ondergewaardeerd in artistieke prestaties. Het jeugdtheater werkt met kleinere budgetten en wordt zelden in landelijke dagbladen genoemd. Dit terwijl de negen theatergezelschappen overal ter wereld te zien zijn, noemt de KNT.

Ieder jaar wordt een persoon, instelling of initiatief gekozen die de Prijs van de Kritiek in ontvangst mag nemen. Dit gebeurt al sinds 1967. Het Nederlandse jeugdtheater treedt in de voetsporen van eerdere prijswinnaars: De Warme Winkel, De Nieuwe Toneelbibliotheek en Johan Doesburg. De trofee zal in ontvangst worden genomen door Elisabeth Colthof. De plechtigheid zal plaatsvinden in de Stadsschouwburg Haarlem na de afloop van de première van De Krijtkring, de laatste voorstelling van Colthof als artistiek leider van De Toneelmakerij.

Maas feliciteert de andere jeugdtheatergezelschappen, Het Filiaal theatermakers, de Toneelmakerij, Het Houten Huis, Sonnevanck, Het Laagland, Kwatta, Theater Artemis en Het Nationale Theater van harte. Maas is trots!