Maas theater dans podium

PROEFlab, voortraject De wilde keuken

Van 26 augustus tot en met 27 september 2020 speelt Maas voorstelling De wilde keuken van regisseur en artistiek directeur Moniek Merkx exclusief in het Maaspodium, Rotterdam. De wilde keuken is feelgood theater voor jongeren en jong volwassenen over eten. Daaraan voorafgaand doen we tot en met juli 2020 een seizoen lang uitgebreid onderzoek in ons PROEF-lab naar het eten van de toekomst en de toekomst van het eten met studenten van verschillende mbo-opleidingen, vo-leerlingen, kinderen, jongeren en vele andere gasten. Om tot een toekomstbestendig Rotterdam te komen, gelooft Maas dat je moet beginnen bij de mensen die het allemaal moeten gaan doen: jong Rotterdam.

Radicaal andere manier van denken over eten
Moniek Merkx, de bedenker van het PROEF-lab en regisseur van De wilde keuken: “Eten is de basis van zo ongeveer alles. Het houdt ons in leven, houdt ons bezig, verbindt ons met anderen en draagt herinneringen met zich mee. Het is dichtbij en beweegt zich tegelijkertijd over de hele wereld. Spreek over eten en je spreekt over jezelf, elkaar, de wereld. Maar er is ook veel te doen over eten. Er is genoeg maar niet voor iedereen en overal. En om toekomstbestendig te zijn moeten we anders produceren, vervoeren en consumeren. In het PROEF-lab willen we een radicaal andere manier van denken over eten onderzoeken.”

Jongeren als innovatieve (om)denkers
Merkx: “Juist omdat het over hún toekomst gaat vinden we het inspirerend om binnen dit project met veel jonge mensen te brainstormen, te spelen en vorm te geven. Zij hebben nog alle potentie om te veranderen. Voor een veerkrachtige en weerbare maatschappij is het essentieel dat je buiten de gebaande paden denkt. Dat je je verbeelding inzet om innovatieve en duurzame initiatieven te bedenken. In het PROEF-lab kan je experimenteren en omdenken.”

In het PROEF-lab oefenen we met 3.000 MBO studenten en VO leerlingen onze ‘open blik’ om anders naar eten te kijken. We beleven en verbeelden vroeger, nu en de toekomst van eten. Wat zegt onze buik, ons hart en ons hoofd? Welke herinneringen blijven bij ons? Waar willen we afscheid van nemen? Wat troost ons en waar verlangen we naar als we intensief proeven, ruiken en voelen? Hieronder enkele momenten uitgelicht.

Kick-off PROEF-lab
Op 15 april 2019 werd het PROEF-lab officieel geopend. Samen met studenten van de MBO Theaterschool maakten we eat-art, proefden we voedsel met een blinddoek om en spraken we over eetgewoontes. Sophie Buchel, onderzoeker bij Drift, gaf een college over de ontwikkelingen rondom eten in onze maatschappij en de studenten van de Theaterschool werkten aan performances rondom het universele thema eten. De proeverijen en eat-art opdracht deden / doen we trouwens op meer dan 15 scholen met een paar duizend studenten en leerlingen.

Voedselbos en eten van de toekomst
Veertig studenten van het Rotterdamse Wellantcollege bouwen een proefopstelling van een voedselbos in het Maaspodium van 13 tot en met 17 januari 2020, dat als decor voor De wilde keuken kan dienen. Tijdens deze week komen studenten van Albeda horeca en food en de MBO theaterschool ronddwalen in dit bos. De Wellantstudenten gaan op hun beurt op bezoek bij GROOS! van het Albeda Horecacollege, waar ze proeven en horen wat de Albedastudenten hebben ontdekt over eten in de toekomst. Inspiratie over en weer!

De kleine wilde keuken
Met 15 kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar werkten we in de voorjaarsvakantie van 2020 een week lang rondom het thema ‘toekomst van het eten’. Daar is een mini-documentaire van gemaakt:

En verder
De eerder aangekondigde guerillatafels en maakprojecten met jongeren in maart, april en mei 2020 hebben we wegens het Coronavirus moeten afgelasten. We beraden ons nu op online alternatieven.

Credits PROEFlab
Concept: Moniek Merkx
Dramaturgie: Dorien Folkers
Schrijvers guerillatafels: Floris van Delft, Sara Giampaolo, Moniek Merkx
Maakprojecten: Sara Giampaolo, Ayrton Fraenk, Esther Schouten
Coördinatie VO en MBO: Remco Went
Theaterdocenten
: Ayrton Fraenk, Sara Giampaolo, Serge Hogenbirk, Niek van der Horst, José Montoya, Joanne Purperhart, Esther Schouten, Art Srisayam, Remco Went en vele anderen
Projectleider: Seline Gosling
Video: Huub Laurens
Met dank aan: Sophie Buchel (Drift)
In samenwerking met: Albeda Horecacollege, MBO Theaterschool, Wellantcollege Rotterdam, Zadkine Rotterdam
Maakprojecten in samenwerking met: Theater Na de Dam, Stichting Gedeeld verleden gezamenlijke toekomst

De wilde keuken wordt ondersteund door Fonds 21, Stichting Doen en VSBfonds.