Maas theater dans podium

Cecilia Moisio met vooronderzoek van Revolt op Nederlandse Dansdagen 2020

Na het grote succes van Victory gaat in het najaar van 2021 een nieuwe jongerenvoorstelling van Cecilia Moisio bij Maas theater en dans in première: Revolt. Na de première in september 2021 toert de voorstelling door Nederland. Revolt gaat over opstand, over protesteren en je stem laten horen. In de aanloop naar de voorstelling zal Cecilia dit thema met de doelgroep, jongeren dus, onderzoeken in de vorm van workshops, interviews en drie interactieve protestmarsen, getiteld Revolt – Laboratorium. De eerste protestmars vindt plaats in Maastricht (de coördinaten volgen later) tijdens de Nederlandse Dansdagen 2020 op donderdag 1, zaterdag 3 en zondag 4 oktober. Op dat festival won Cecilia in 2019 met Victory de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2019. De andere twee protestmarsen zijn in Rotterdam en Amsterdam. Wanneer en waar? Dat houden we nog even geheim.

Revolt
Wat past meer bij jou? Authentiek en eerlijk blijven of opgaan in de massa en de groep volgen? Durf je op te komen voor je mening? Ga je de straat op om te protesteren? Ben je een wereldverbeteraar, een Calimero of een struisvogel? Dat is het thema van dans- en theatervoorstelling Revolt. Over opstand en peer pressure. Over leugens en het collectief ontkennen van de waarheid. En over het jezelf verschuilen achter de groep. Revolt is een wake-up-call, geeft commentaar op zowel de huidige politiek als op onze collectieve gedragspatronen en is een oproep aan jongeren om hun stem te laten horen, om verschil te maken. Wil jij impact op de wereld, invloed op je eigen toekomst? Verandering begint bij jezelf en elke grote beweging is klein begonnen.

Revolt wordt gemaakt in de kenmerkende multidisciplinaire stijl van choreograaf Cecilia Moisio. Ze mixt persoonlijke verhalen met real-time sociale experimenten, performance, (muziek)theater, video en dans. Een politiek- en maatschappelijk geëngageerde voorstelling voor 14 tot 114 die je wakker schudt, met extreme emoties, diepe kwetsbaarheid, humor en ernst. 

Cecilia Moisio over Revolt
“Mijn motivatie om deze voorstelling te maken is het protest- en het stemgedrag van jongeren. Generatie Z (geboren tussen 1995 en 2010) is een generatie van wereldverbeteraars: ze treden actief op tijdens protestmarsen. Deze ‘generation of activists’ wil het beter doen dan de voorafgaande generaties, ze pleiten voor bewustwording over klimaatverandering en overconsumptie. Maar Nederlandse jongeren tussen de 18 en 25 jaar vormen de grootste groep niet-stemmers. Ze zijn niet geïnteresseerd in de politiek, omdat die jongerenkwesties verwaarloost. Zij denken dat hun stem geen verschil maakt. Met Revolt wil ik duidelijk maken dat stemmen echt noodzakelijk is om invloed te hebben op je eigen toekomst.”

“Als rode draad voor Revolt neem ik het sprookje De nieuwe kleren van de keizer. Het sprookje is voor mij een metafoor voor wat er in de wereld gaande is op politiek gebied: narcistische populisten aan de macht, massale ontkenning van globale issues en mensen die denken dat hun stem er niet toe doet. In Revolt staat de keizer voor oude idealen en de witte man aan de macht. Zijn kleren staan voor de leugens die wij continu horen in de politiek en in de media. Het volk staat voor de jongeren die zich (nog) niet durven uit te spreken. Het kind (dat in het sprookje als enige roept dat de keizer naakt is) vertegenwoordigt elke jonge activist die op een Greta Thurnberg-achtige wijze voor zijn doel durft uit te komen en de anderen de weg wijst. Ik zie Generatie Z als de waarzeggers en klokkenluiders van deze tijd. Zoals in het sprookje moeten zij verandering voortbrengen in onze maatschappij, gedachtepatronen en machtsverhoudingen.”

“Met Revolt wil ik jongeren een hart onder de riem steken en aangeven hoe belangrijk het is om authentiek en eerlijk te blijven. En te blijven denken voor zichzelf, hun stem te laten klinken en niet mee te gaan met de massa. Ik wil het activisme in de jonge kijker aanwakkeren en hen aanzetten tot nadenken over hoe zij een groter verschil kunnen maken in de maatschappij.” 

Revolt – Laboratorium
Het Laboratorium is een vooronderzoek voor de voorstelling Revolt. De 30 jongeren en jong volwassenen die meedoen aan het onderzoek worden door Cecilia geïnterviewd over hun angsten, hun meeloopgedrag, hun kijk op de maatschappij, over politiek activisme en stemgedrag. De interviews zijn inspiratiemateriaal voor de voorstelling. Vervolgens wordt met professionele dansers en de deelnemende jongeren en jong volwassenen een interactieve, theatrale manifestatie ontwikkeld. In Maastricht zal er tijdens de Nederlandse Dansdagen 2020 op 1, 3 en 4 oktober een protestmars plaatsvinden, de precieze tijden en route worden later bekend gemaakt. Omstanders zijn van harte welkom om mee te lopen en mee te doen. Ook in Rotterdam en Amsterdam vinden laboratoria en protestmarsen plaats.
Ben je geïnteresseerd of wil je je aanmelden, mail dan naar info@maastd.nl.

Cecilia Moisio
Choreograaf Cecilia Moisio werkt met strakke scenografie, geluidsontwerp en video om gelaagde en emotionele voorstellingen te maken. Haar stijl is ongepolijst, verontrustend en geraffineerd humoristisch. Zij noemt zichzelf een ‘psychologisch activist’. Cecilia danste vele jaren bij Dansgroep Krisztina de Châtel en Ann Van den Broek. Als choreograaf won ze in 2019 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek en in 2014 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. In 2007 en 2008 was zij genomineerd voor de VSCD dansprijs De Zwaan. Haar inmiddels 27 voorstellingen zijn getoond in meer dan 15 landen wereldwijd. Haar dansfilm SHE/HER won meerdere prijzen op internationale filmfestivals. Sinds 2016 produceert zij haar eigen werk onder Stichting Cecilia Moisio. Sinds 2018 Cecilia is een van de vaste makers van Maas theater en dans. Ze maakte er Victory, maakte de choreografie voor Juffenballet (regie René Geerlings) en maakt in 2021 Revolt.