Maas theater dans podium

Romana Vrede

Romana Vrede (1972) studeerde in 1999 af aan de Arnhemse Toneelschool. Ze was als actrice/theatermaker verbonden aan het Onafhankelijk Toneel (OT) en daar onder andere te zien in de voorstellingen Melanie Klein en Penelope. Verder speelde ze onder andere bij Compagnie Dakar, Bogaerdt/VanderSchoot, Bonheur, Theater Artemis en het Noord Nederlands Toneel. In seizoen 2015-2016 speelde ze onder meer in Richard lll van Toneelgroep Oostpool en in Guess who’s back van younggangsters.

Romana speelde ook in films en series, onder andere in Suzanne en de mannen, Oom Henk, Afblijven, TBS, Moordvrouw en De eetclub. Naast haar werk als actrice regisseert en doceert ze aan de ArtEZ toneelschool Arnhem en was ze gastdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Vanaf 2016 maakt ze deel uit van het ensemble van Het Nationale Theater onder artistieke leiding van Eric de Vroedt. Haar rol in The Nation leverde haar veel bekendheid op. Voor haar rol in RACE ontving ze in 2017 de Theo d’Or prijs.

Romana werkte met eerder met Moniek Merkx in de voorstellingen Reigen (Max.). Bij Maas was ze te zien in City of Dreams, Alleen op de wereld en Alice in Wonderland.