fbpx

Maas theater dans podium

Saleh Mahmoud Ibrahim

“Waarom zou je alleen maar boos en serieus zijn?
Het leven is daar te kort voor.”

“Nadat ik twee jaar geleden uit het vliegtuig stapte en mijn broer ons ophaalde, reden we in zijn auto mee naar huis. Toen ik het Nederlandse landschap voor het eerst zag, bedacht ik: ‘hier ga ik mijn dromen waarmaken’.” Saleh is een vrolijke jongen, een grappenmaker en iemand die het leven altijd zonnig inziet. Binnenkort moet hij een keuze maken over welke opleiding hij gaat volgen. Hij twijfelt tussen drie richtingen: elektrotechniek, ICT of… theater. “Dat laatste komt echt doordat mijn medeleerlingen altijd om mij moeten lachen. En niet alleen op school ben ik zo, ook thuis en met vrienden op straat. En dat vind ik erg fijn. Waarom zou je alleen maar boos en serieus zijn? Het leven is daar te kort voor.”

In het Maaspodium volgde Saleh een workshop lichttechniek en een theaterworkshop. “De theaterles met kostuums was hilarisch. Daarna bezochten we op een dag ook een theatervoorstelling. Eigenlijk zou ik daar niet bij zijn, maar ik vroeg de docent of ik dat toch mocht. Ik zei ‘Hier moet ik per se bij zijn!’” Tijdens die voorstelling lette Saleh voornamelijk op het licht en moest hij vaak terugdenken aan wat hij leerde tijdens de workshop. “Ik leerde bijvoorbeeld dat elke kleur licht een bepaalde emotie moest uitbeelden. Zo had ik het nooit eerder gezien.” Maar het meest interessant vond Saleh dat hij na afloop de regisseur even kon spreken. “Ik vroeg hem bijvoorbeeld wat zijn grootste droom was. Hij antwoordde dat hij het liefste mensen wilde vermaken. Net als ik!”

Saleh is geboren in Eritrea, maar opgegroeid in Soedan. “Mijn familie vluchtte voor de oorlog in Eritrea. Kijk, in Soedan is het ook niet allemaal vredig en veilig, maar wel veel beter dan in mijn geboorteland. Zo heb ik voor het eerst kennis gemaakt met theater in Soedan. Op straat. Wel heel anders dan hier, want daar werd theater gebruikt om mensen op te voeden. Om ze wat te leren. Bijvoorbeeld dat roken ongezond is en dat men moet stoppen met roken. Dan stonden een paar acteurs op straat een rollenspel te spelen met het publiek er omheen.”

Na afloop van het gesprek kijkt Saleh bedenkelijk om zich heen en roept uiteindelijk: “Weet je, als ik er nu goed over nadenk dan is theater maken toch wel het liefst wat ik wil gaan doen. Ooit.”

Lees hier alle ISK interviews.