Maas theater dans podium

Verhalenwedstrijd Lampje: kunst maken met droevige verhalen

Op 14 december 2019 gaat de theatervoorstelling Lampje in première in het Maaspodium. Geïnspireerd op dit ontroerende verhaal over een dapper meisje, naar het vier maal bekroonde boek van Annet Schaap, gaan 800 Rotterdamse kinderen en jongeren droevige verhalen schrijven. De tien mooiste verhalen worden songteksten, geschreven en gezongen door vijf bekende Nederlandse singer-songwriters, die ze spelen voor de leerlingen tijdens vijf Lampje-gala-avonden in het Maaspodium, Rotterdam. De singer-songwriters zijn Eefje de Visser, Julia Zahra, duo Nordgrond en Meindert Talma en Roufaida Aboutaleb.

Het voortraject: workshops
Maar liefst 800 kinderen en jongeren, verspreid over meer dan twintig scholen in Rotterdam krijgen drie workshops op school. Schrijvers en theaterdocenten werken met de leerlingen aan het verzamelen van droevige verhalen en het vertalen ervan naar een tekst. Daarna zetten de leerlingen hun verhaal in de gewenste vorm (bijvoorbeeld een gedicht, een monoloog of een dialoog) en doen ze er theatrale spelopdrachten mee.

Rotterdams kinderverdriet als kunstwerk
Vervolgens mogen de leerlingen een zin uit hun verhalen kiezen die ze het mooist, het droevigst of het pakkends vinden. Van deze zinnen wordt een flessenpostwand in een kunstinstallatie gemaakt. Ook gaan de leerlingen verdriet spelen voor de camera. Van deze beelden wordt een videokunstwerk gemaakt: het verdriet van Rotterdam. De flessenpostwand en het videokunstwerk zijn van 12 tot en met 26 december 2019 in het Maaspodium te zien voor alle bezoekers van Lampje.

Singer-songwriters op gala-avonden
Van 12 t/m 19 december bezoeken de schoolklassen in galakleding één van de vijf gala-avonden van Lampje in het Maaspodium. Elke avond worden er in het voorprogramma van Lampje twee winnaars bekend gemaakt. Het droevige verhaal van de winnende leerlingen wordt door een bekende Nederlandse singer-songwriter omgezet tot een lied en live gespeeld: door Eefje de Visser, Julia Zahra, duo Nordgrond, Meindert Talma of Roufaida Aboutaleb.

Theatervoorstelling Lampje
Lampje is een theateravontuur gebaseerd op het succesvolle gelijknamige boek van Annet Schaap. Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter, komt in een stormachtig avontuur terecht. Alleen en verloren ontmoet ze geheimzinnige zeewezens, droevige kermisklanten en woeste piraten. En steeds overtreft ze zichzelf in dapper, volhardend en liefdevol zijn.

Lampje toert van 13 december tot en met 5 april door het land. Lees hier meer over de voorstelling.

Periode workshops: vanaf 27 november 2019
Gala-avonden Maaspodium: do 12 – do 19 december 2019. Inloop vanaf 19:00.
Programma Singer-songwriters:
12 december: Roufaida Aboutaleb
13 december: Eefje de Visser
17 december: Meindert Talma
18 december: duo Nordgrond
19 december: Julia Zahra
Klik hier voor tickets voor een van de gala-avonden.

Programmamaker: Sara Giampaolo
Videokunstwerk: Marlyn Kist de Ruijter
Singer-songwriters
: Nordgrond, Meindert Talma, Eefje de Visser, Julia Zahra & Roufaida Aboutaleb
Schrijvers: Marjolijn van den Berg, David Mulder, Floor van Lissa, Lisa van der Hoeven, Renske van den Broek, Annelies van Wijk, Liesbeth Mende, Glenn Markesteijn, Evianne Lamme
Theaterdocenten: Andrea Vermeer, Clara van Spanje, Annelies Hoeneveld, Chyramain van Kempen, Eva Beijneveld, Joanne Purperhart, Lisa Giezen, Lizzy Hennequin, Lotte Rischen, Remi Walsarie, Silke Janssen, Sterre de Vries, Zoscha van Erkel

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Stichting de Versterking.