Maas theater dans podium

Jolanda Spoel wordt algemeen directeur Bijlmer Parktheater

Jolanda Spoel, hoofd podium en programmering van het Maaspodium en tevens maker en talentontwikkelaar bij Maas theater en dans, wordt per 1 december 2020 directeur van het Bijlmer Parktheater, Amsterdam. Zij volgt er Ernestine Comvalius op. Jolanda heeft in beide steden een stevig netwerk. In Amsterdam begon ze haar carrière waar ze speelde, programmeerde en maakte bij Cosmic Theater, later MC. Sinds 2014 is Jolanda lid van het bestuur van de Amsterdamse Kunstraad. In Rotterdam was ze vanaf 2000 artistiek leider van Rotterdams Lef, later Theatergroep Siberia en is zij één van de oprichters van Maas. Ze heeft een lange staat van dienst op het gebied van talentontwikkeling voor jonge podiumkunstenaars. Maas is trots op de enorme bijdrage die Jolanda heeft geleverd aan het opbouwen van het gezelschap en het huis van Maas in Rotterdam en wenst haar alle geluk in haar nieuwe functie.

Jolanda Spoel over haar vertrek: “Maas theater en dans is een hele fijne club, waar ik zoveel geweldige dingen heb mogen doen en maken. Als programmeur en hoofd van het Maaspodium ben ik de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor het opzetten, positioneren en door-ontwikkelen van dit nieuwe Rotterdamse podium. En ik ben er trots op te kunnen zeggen dat het Maaspodium inmiddels een begrip is geworden in Rotterdam en daarbuiten en dat ik hierin een belangrijke rol heb mogen spelen. Tegelijkertijd stond ik ook op een punt waarop een nieuwe uitdaging welkom was.”

Zakelijk directeur Bernadette Stokvis over het vertrek van Spoel: “Met passie en een scherpe onafhankelijke blik zette Jolanda het Maaspodium op de kaart als een dynamische plek voor en met jonge cultureel diverse kunstenaars. We gaan Jolanda enorm missen, maar kijken uit naar een mooie samenwerking met het Bijlmer Parktheater in de nabije toekomst.”

Biografie Jolanda Spoel
Jolanda Spoel is regisseur en hoofd podium en programmering van het Maaspodium. Als artistiek leider van Rotterdams LEF en Theatergroep Siberia heeft Jolanda zich bewezen als pionier op het gebied van talentontwikkeling voor jonge podiumkunstenaars.

In 1997 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, richting theaterdocent/regie. Bij Cosmic Theater (later MC) werkte ze als programmeur, regisseur en lid van het artistiek team en bij De Nieuw Amsterdam was zij speldocent. Als actrice speelde Jolanda bij diverse gezelschappen, waaronder de Rotterdamse gezelschappen Het Waterhuis en Bonheur. Ze vond haar plek in Rotterdam (2000) en was jarenlang artistiek leider van het jongerentheatergezelschap Rotterdams LEF. Daar maakte ze onder andere de spraakmakende voorstellingen Kwaad Bloed en De Brandgrens.

In 2009 werd ze artistiek leider van Theatergroep Siberia, het gezelschap dat ontstond uit een fusie van Het Waterhuis, Rotterdams LEF en Rotjong. Siberia maakte jeugd-, jongeren en familievoorstellingen, en voorstellingen in de klas. Jolanda regisseerde er onder andere Kamp Noord, Stuk en de met een Zilveren Krekel bekroonde voorstelling Prinses van Tuig en Richel. Daarnaast werkten er andere regisseurs, zoals Floris van Delft en Paul Knieriem.

In 2013 ging theatergroep Siberia met theatergroep Max. en jeugddansgezelschap Meekers op in Maas theater en dans. Sindsdien maakt Jolanda deel uit van het artistieke team van Maas en is ze hoofd podium en programmering van het Maaspodium. Daarnaast regisseerde ze bij Maas SlechterIK, Kinderwaterconcert #1 en #2, RPhO meets Maas, Rotterdamse stadsklanken, Code Groen en B-BOY. Ook speelde ze mee in de voorstellingen City of Dreams en FEEST. Naast haar werk bij Maas maakt Jolanda deel uit van het bestuur van de Amsterdamse Kunstraad en is zij voorzitter van de vakcommissies Dans en Podia.