Maas theater dans podium

Vijf scenario’s voor zomerproject De wilde keuken

Van 26 augustus tot en met 27 september zou Maas de voorstelling De wilde keuken spelen in en rond het Maaspodium. De wilde keuken (12+) is feelgood theater over eten. Door de Coronacrisis staat het project nu in de wachtstand. Regisseur Moniek Merkx en haar creatieve team ontwikkelden vijf nieuwe scenario’s voor de voorstelling. Nu onderzoekt Maas vragen als: wat mag er in augustus, wat wil en durft het publiek, wat doen de scholen, wanneer en hoe mogen we repeteren? Veel onzekerheden, maar dat past bij de filosofie achter de voorstelling: een open blik.

VIJF SCENARIO’S
De producties die Maas zou ontwikkelen voor theaterzalen staan voorlopig allemaal in de wacht, omdat we niet weten of theaters weer open gaan en zo ja, met welke regels. Maasproductie De wilde keuken bood kans om op een andere manier te denken. De voorstelling wordt een theatrale rondgang door het Maaspodium en die rondgang kunnen we nu nog vormgeven op verschillende manieren. Ook de filosofie achter de voorstelling, omdenken en een open blik, sluit goed aan bij de huidige periode. Regisseur Moniek Merkx: “Ik laveer tussen momenten van inspiratie en gevoelens van moedeloosheid.”

Maas ontwikkelde naast het oorspronkelijke scenario voor 100 bezoekers vijf nieuwe scenario’s. Het museale scenario, waarin we werken met timeslots en bezoekers op een exclusieve aanvangstijd naar binnengaan en een eigen route maken. Het groeps-scenario: twee groepen van 15 personen volgen (met 1,5 meter afstand) twee routes. Het buitenscenario, waarbij het publiek het theater niet binnengaat, maar de voorstelling al wandelend buiten beleeft. De digitale live-stream variant, waarbij het publiek de voorstelling helemaal online meemaakt. En nummer vijf is een combinatie, waarbij we verschillende onderdelen ontwikkelen die samen een wisselend geheel vormen, maar die ook los te boeken zijn voor in de klas, in een ander theater of op een andere locatie.

”WE ZITTEN NIET VAST AAN LICHT UIT, SPOT AAN”
Moniek Merkx: “Naast het experimenteren met publieksopstellingen, veranderen we de werkprocessen, overwegen we online repetities en snelkookpanacties on- en offline. Op dit moment bedenk ik allerlei laboratoriumvarianten voor kleine en grote performances. Dat anders denken op alle fronten vind ik interessant. Bij Maas maken we vaker theater waarbij we de grenzen tussen publiek en performers opheffen. Dat wij daar veel ervaring mee hebben, komt waarschijnlijk ook doordat we zo’n geweldige levendige educatie-afdeling hebben. En in mijn eerdere utopische projecten deed ik er al veel onderzoek naar, zoals City of Dreams (2013) met onder andere een stadswandeling, een ontmoetingsfontein, een ligdroomkamer en een dansplein. Van die knowhow en ervaring maken we nu welkom gebruik. We zitten niet vast aan ‘licht uit, spot aan’.”

DE WILDE KEUKEN

Hou je van toetjes of van snacks? Wil je precies weten wat je eet of juist niet? Verlang je naar een romantisch vroeger of naar een snelle, slimme toekomst? Wat voor kok ben jij: een keukenprins, een dierenvriend, een frituurfreak of een pillendraaier? De wilde keuken is een reis naar de binnenwereld van jouw eetdromen, een theatrale rondgang door het Maaspodium, Rotterdam.

In de aanloop naar de voorstelling doet Maas sinds april 2019 onderzoek met honderden MBO-studenten en kinderen naar het denken over eten in het PROEF-lab. Lees meer. Regisseur Moniek Merkx: “Juist omdat het over hún toekomst gaat wilde ik deze voorstelling maken met en voor jongeren. Zij hebben nog alle potentie om te veranderen. Voor een veerkrachtige en weerbare maatschappij is het essentieel dat je buiten de gebaande paden denkt en met De wilde keuken willen we anders kijken, denken en doen stimuleren.”