Maas theater dans podium

Speak Truth to Power
  • dans
  • muziek
  • theater
  • XL
Speellijst / tickets

Voor de zestiende keer (en zesde keer in het Maaspodium) brengt Afrovibes Festival jonge pioniers en gevestigd talent in theater, dans, muziek en design uit Afrika naar Nederland. Afrovibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Het festival is van 3 tot en met 13 oktober in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Zaterdag 12 oktober en zondag 13 oktober is het festival in het Maaspodium met onder andere de dansvoorstellingen Amaqhawe uit Zuid-Afrika en Yuropa uit Nigeria, de foyer van het theater verandert in een levendig festivalcafé en ontmoetingsplek voor de (inter)nationale gasten en het publiek.

Speak Truth to Power
Het festival thema van dit jaar is Speak Truth to Power. Onze huidige wereld kent een overdaad aan informatie. Met de groei aan ongefilterde (online) informatiebronnen rijst de vraag welke informatie waar en echt is en welke niet. Is het begrip waarheid een illusie geworden in een wereld waarin ‘fake news’ en gemanipuleerde feiten de realiteit overstemmen en bestaande stereotypen versterken?

 

ZATERDAG 12 OKTOBER

19:30 Boom zonder Wortels / dans
Choreografie: Henry O’Tawiah

De dansvoorstelling Boom zonder Wortels is de persoonlijke zoektocht van Henry O’Tawiah naar zijn roots, afkomst en identiteit en naar zijn eigen waarheid, verhaal en innerlijke kracht. Niet weten waar je vandaan komt, wel weten waar je naartoe gaat. Hoe hou je jezelf staande op het moment dat de waarheid over je eigen roots opeens anders is dan je is voorgehouden?

 

21:00 Amaqhawe / dans
Choreografie: Mzokuthula Gasa / dansers: Nkemiseng Khena, Nkosinathi Mngomezulu, Lusanda Dayimani, Nomfundo Hlongwa, Thembekile Komani, Vuyokazi Vusani, Lwandiso Ntsume, Sive Gaika

Amaqhawe betekent ‘de helden’ in isiZulu en gaat over jonge mensen die opkomen voor hun toekomst, over herinneringen, verzet en hoop. Amaqhawe stelt ons de vraag in hoeverre wij bereid zijn om te vechten voor onze toekomst en waar we voor staan.

ZONDAG 13 OKTOBER

14:00 Yuropa / dans
Choreografie: Qudus Onikeku / dans: Deborah Aiyegbeni, Chibueze Hermes Iyele, Busayo Olowuv / muziek: Olatunde Obajeun

Wat is een reis in tijden van humanitaire crises? Yuropa verwijst naar ‘Yoruba’, een bevolkingsgroep, taal en cultuur van Nigeria en ‘Europa’. Choreograaf Qudus Onikeku toont een magisch-realistische odyssee van drie jonge Afrikanen, die uitmondt in een gewelddadig incident.

 

15:30  Venus vs Modernity / theater / muziek
Regie: Pamela Nomvete / speler & dichter: Lebogang Mashile / speler & zangeres: Ann Masina

In Venus vs Modernity onderzoekt Lebo Mashile de beeldvorming en politiek van het vrouwenlichaam aan de hand van het verhaal van Saartjie Baartman, die in de 19e eeuw als Afrikaanse ‘freak’ vrouw in Europa tentoongesteld werd. Mashile zet het historische verhaal op zijn kop en geeft Baartman een autonome stem in poëzie en operazang.

 

17:30 Symphony of Now / dans
Door: Dox & Batalo East / makers:Tom de Wee en Faizal Ddamba / dans en choreografie van Batalo East: Abdul Kinyenya, Lilian Nabaggala Maxmillian en (tevens dj) Faizal Ddamba / dans en choreografie van DOX: Melvin Fraenk, Çağdas Gülum, Anne Suurendonk en (tevens dj) Tom de Wee

De performance Symphony of Now is een blend tussen verschillende Europese en Afrikaanse muziekinvloeden en richt zich op de ervaring van het lichaam.

Combitickets
Zaterdag:
Boom zonder Wortels (19:30 uur) en Amaqhawe (21:00 uur) > klik hier
Zondag:
Yuropa (14:00 uur) en Venus vs Modernity (15:30 uur) > klik hier
Venus vs Modernity (15:30 uur) en Symphony of Now (17:30 uur) > klik hier
Yuropa (14:00 uur), Venus vs Modernity (15:30 uur) en Symphony of Now (17:30 uur) > klik hier

Op zondag 6 oktober neemt Afrovibes het Auditorium van de Kunsthal over voor een dag met dans, muziek en installaties. Meer info: www.kunsthal.nl

Geef een reactie

Of deel Afrovibes festival op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.