Maas theater dans podium

Dans en drum over vernedering en verzet
 • danstheater
 • Muziektheater
 • XL
Speellijst / tickets

Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2019’.

Lang na de afschaffing van de slavernij is het laatste woord er nog niet over gezegd. Misschien is de discussie wel actueler dan ooit. Het broeit en borrelt. In Black Memories stappen de elf dansers, acteurs en muzikanten met open vizier de Nederlandse koloniale geschiedenis in. Een geschiedenis die doorwerkt in onze huidige samenleving. Want hoe voelt het nu om als mens met een kleur te leven in Nederland?

Black Memories is een sterke voorstelling over macht, vrijheid en huidskleur. Met de beat van Afrikaanse, Caribische en Westerse muziek en de energie van de hedendaagse urban cultuur. Vandaag de dag lijkt het erop dat we steeds meer tegenover elkaar staan. Maar verharding is een doodlopende weg. In Black Memories worden de deuren opengezet om elkaar te blijven begrijpen. Vertrekpunt zijn de eigen belevenissen van de dansers, acteurs en de live band. Met z’n elven switchen ze moeiteloos tussen oude verhalen en de hedendaagse urban cultuur.

Duur voorstelling: 75 minuten (o.v.b.)

Makers
Alida Dors is een choreograaf met haar roots in de hiphop. Haar werk kenmerkt zich door spannende ontmoetingen met andere disciplines. Deze open houding, is in haar ogen de kern van hiphop. Ook voor deze voorstelling werkt ze samen: met Danstheater AYA, die bekend staat om brutaal en interactief danstheater, en met Tafel van Vijf, die theater en muziek verbindt met geschiedenis en erfgoed.

 • Quotes

 • Credits

 • “Black Memories overtuigt en komt binnen”. “Het spel is geloofwaardig; dit is hún verhaal, hún visie op het verleden.”Trouw ★★★★.

  “We denken misschien dat we iedereen gelijk behandelen, maar als de voorstelling Black Memories iets aantoont, is het wel hoe diep geworteld het (vermeende) verschil tussen wit en zwart is, en daarmee ook tussen iets meer en iets minder zwart.” Volkskrant ★★★.

  “Live muziek, Afrikaanse dans, hiphop en toneel vloeien samen in een educatief dekolonisatiefeestje.” Theaterkrant.

  “Er is duidelijk chemie tussen de vijf dansers en de vier musici” Parool.

  Black Memories werd genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2019’. De VSCD Dansjury over de voorstelling:

  “Black Memories is een overrompelende voorstelling over de impact van kolonialisme en discriminatie en de roep om gelijkwaardigheid. Tussen de sterke spelscènes en energieke choreografieën van urban, moderne en traditioneel Afrikaanse dans wordt moeiteloos geschakeld. De performers zijn ijzersterk en representeren een generatie die verder kijkt dan hun neus lang is. Hun poging om elkaar te blijven begrijpen is hoopvol en aanstekelijk. Bewonderenswaardig is hoe die ontwapenende inzet doorwerkt als er direct na afloop in de zaal met het publiek in gesprek wordt gegaan.”

 • Door: Backbone, Danstheater AYATafel van Vijf Muziektheater
  Concept: Herman van Baar, Wies Bloemen, Alida Dors
  Regie, choreografie: Wies Bloemen, Alida Dors i.s.m. de dansers
  Dans en spel: Ruben de Goede, Christine Amagove Karani, Anna Lindaya, Djinti Sullivan, Jason Winter
  Tekst: Ayden Dijkstra
  Muziek: Jasper Goedman (percussie), Rory Ronde (gitaar, zang), Floris van der Vlugt (saxofoon, zang), Yariv Vroom (percussie)
  Muzikale leiding: Floris van der Vlugt
  Decor, lichtontwerp: Erik van Raalte
  Kostuums: Isis Vaandrager
  Licht: Nick van Doesum
  Geluid: Arjan van Tricht

Geef een reactie

Of deel Black Memories – GEANNULEERD op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Black Memories - GEANNULEERD
 • Black Memories - GEANNULEERD Geannuleerd
 • Black Memories - GEANNULEERD Geannuleerd

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.