Maas theater dans podium

Follow the money
 • theater
 • XL
Speellijst / tickets

Wat is geld precies? Waarom is een tientje waard wat het waard is? En wie bepaalt dat?

“Pompende voorstelling over de macht van het geld”schreef het Parool (****) over CASH. Deze theaterhit uit 2013 werd in 2016 hernomen.

Geld maakt niet gelukkig. Yeah right! Alsof je gelukkiger bent zonder geld. Wie droomt er niet van een grote erfenis, de loterij winnen of… een geslaagde bankoverval? We zijn dag in dag uit bezig met ‘waar halen we het vandaan’ en ‘wat gaan we ermee doen?’. Maar wat is geld precies? Waarom is een tientje waard wat het waard is? En wie bepaalt dat? In CASH duik je samen met de acteurs in de wereld van het geld. Van de bankencrisis tot de goudvoorraad, van bitcoins tot marktwerking. In een mix van een heist movie (à la Ocean’s Eleven) en uitdagend praattheater worden euro’s, banken en de markt doorgelicht. Kom en help mee een bankoverval op te zetten. En als dat lukt, hoeveel geld is dan voor jou genoeg?

De pers over CASH:
“Vier acteurs zappen hyperactief en hilarisch terug naar de voorbereidingen van een bankoverval” (Volkskrant****). “Geslaagde mix van De Prooi en De Verleiders voor jong publiek” (Trouw****). “Sterk vertelde thriller” (De Groene Amsterdammer). Nastaran Razawi Khorasani won de Gouden Krekel 2014 voor haar rol in CASH. de jury: “Ze laat zien dat ze tot alles in staat is, van onbetrouwbare bitch tot femme fatale en van strakke zakenvrouw tot verleidelijke superheldin.”

Floris van Delft over CASH:
“Ik heb CASH gemaakt toen de economische crisis in volle gang was. Ik wilde jongeren uitdagen over de werkelijke waarde van geld na te denken. Zij groeien op, terecht of niet, met een continu gevoel van schaarste. Nu is de crisis iets geluwd, maar het belang om je te verhouden tot dit thema is dat zeker niet. Geld is emotie, veiligheid, identiteit. CASH is een rollercoaster van informatie en spanning geworden, waarin je drie keer over de kop gaat. De voorstelling laat je verder denken. CASH is als een actiefilm op het toneel, die je achterlaat met een hartslag van 180 en een hoofd vol gedachten.”

Vanaf 12 jaar.

Technische lijst > klik hier

 • Quotes

 • Credits

 • Educatie

 • CASH Money Club

 • “Regisseur en toneelschrijver Floris van Delft heeft met collega Wolter Muller een scherpe en kritische voorstelling gemaakt in de vorm van een zogeheten kraakfilm. (…) Vier acteurs zappen hyperactief en hilarisch terug naar de voorbereidingen van een bankoverval.” Volkskrant ★★★★.

  “CASH is een geslaagde mix van De Prooi en De Verleiders voor jong publiek.” Trouw ★★★★.

  “Wolter Muller schreef met regisseur Floris van Delft een pompende voorstelling over de macht van het geld.” Parool ★★★★.

  “Met spannende muziek en een decor als een bouwtekening vol details zit het publiek meteen in de sfeer van de inbraakfilm.” Theaterkrant

  “De voorstelling is snel, spannend en geestig, met hier en daar een vleug liefde. Het spel is heel fysiek met scherpe, goed gecontroleerde bewegingen.” 8Weekly ★★★★.

  “De opbloeiende liefde tussen Sinan en Nastaran en het Ocean’s Eleven-sfeertje geven het gevoel alsof je naar een actiefilm kijkt.” 7 Days

  “ (…) een sterk vertelde thriller voor jongeren over een bankoverval met bijbedoelingen.” De Groene Amsterdammer

  “Een ingewikkelde materie op een aantrekkelijke manier uitgelegd; (…) met grappige mimiek van de acteurs. Ook het spektakel tijdens de feitelijke roof en de vraag hoe het afloopt, houden de spanning erin. Nice!” Leeuwarder Courant

  “Een bankroof door 4 ambitieuze mensen die door het lot elkaars companen worden; het zou bijna een Hollywood-movie kunnen zijn. CASH heeft dan ook alle ingrediënten van zo’n film: special effects, visueel spektakel en natuurlijk een portie verleiding. Nee, dit is geen blockbuster in Pathé, maar de nieuwe voorstelling van Maas Theater en Dans. (…) De ideale mix tussen Mission Impossible en een economieles en zeker de moeite waard om je geld aan uit te geven.” LIVE | LIKE | TOM | .COM

  “De voorstelling is adembenemend!” Cultuurbarbaartje Sophie, 13 jaar

  “Het verhaal van de voorstelling maakte indruk op me, omdat het spannend en ook grappig is. Het toneelspel vond ik erg goed, meeslepend en net echt. Dat maakte het nog spannender.” Cultuurbarbaartje Fay, 11 jaar

  “Ze laat zien dat ze tot alles in staat is, van onbetrouwbare bitch tot femme fatale en van strakke zakenvrouw tot verleidelijke superheldin.” Jury Krekels 2013/2014 over Nastaran Razawi Khorasani in CASH

 • Regie: Floris van Delft
  Tekst: Wolter Muller, Floris van Delft
  Spel: Nastaran Razawi Khorasani (Gouden Krekel), Dennis Rudge, Rutger Tummers, Sus Verbruggen (2016) / Sinan Eroglu (2013)
  Geluid: Wim Conradi
  Licht: Andrea Spoor
  Decor:
  Laura de Jong
  Kostuums: Sara Hakkenberg
  Video: Peter Raaijmakers, Huub Laurens
  FotografiePhile Deprez
  Beeld: Noa Verhofstad

  Maas theater en dans wordt structureel gefinancierd door Gemeente Rotterdam, Ministerie OCW en Fonds Podiumkunsten.

 • CASH Moneyclub
  Tijdens vier bijeenkomsten gaan geldexperts met jongeren in gesprek. De jongeren leggen een tientje in en worden zo aandeelhouder in CASH. Tijdens de laatste bijeenkomst besluiten de jongeren wat er met hun geld gaat gebeuren. Gaan ze beleggen? En zo ja waarin? Gaan ze inzetten op alternatieve vormen van geld of krijgen ze gewoon hun tientje terug? In de CASH Moneyclub gaan we dieper in op de waarde van geld en hoe het gebruikt wordt. Ook spreken we over mogelijke alternatieve manieren van betalen.

  Wanneer: vier middagen/avonden voor en/of na de voorstelling in de klas en/of het theater.
  Duur: vier keer 100 minuten
  Wie: workshopdocent van Maas
  Capaciteit: 30 leerlingen
  Prijs: in overleg
  Contact: Dorien Folkers / dorien@MAAStd.nl

  Workshop
  Voorafgaand of na afloop van de voorstelling kunt u een workshop voor in de klas boeken. Tijdens de voorstelling krijgen de leerlingen informatie aangereikt over verschillende soorten geld (cash, goud, digitaal geld) en horen ze verschillende manieren van denken over geld. Waarom wil je het hebben? Wat is genoeg? Ze krijgen een actieve rol en gaan op zoek naar hun eigen ideeën over geld en de waarde van geld.
  In de workshop laten we de leerlingen door middel van een aantal actieve spellen ervaren hoe het banksysteem werkt en dat geld berust op vertrouwen. Daarna koppelen we deze inzichten aan het acteren. Wie is te vertrouwen? We onderzoeken lichaamshouding, oogopslag, stand van het hoofd en de zichtbaarheid van de handen. We noemen dit spelen met suspense. In kleine groepen werken de leerlingen hun eigen inzichten over geld uit in een scene met een hoog ‘heist’ (spannings-)gehalte.

  Wanneer: na de voorstelling in de klas
  Duur: 100 minuten
  Wie: workshopdocent van Maas
  Capaciteit: 30 leerlingen
  Prijs: in overleg
  Contact: Dorien Folkers / dorien@MAAStd.nl

  Inleiding
  Voorafgaand aan de voorstelling kunnen schoolklassen ook een inleiding bezoeken.

  Wanneer: voorafgaand aan de voorstelling in het theater of in de klas
  Duur: 50 minuten
  Wie: workshopdocent van Maas
  Capaciteit: 50 leerlingen
  Prijs: in overleg
  Contact: Dorien Folkers / dorien@MAAStd.nl

 • Naar aanleiding van de voorstelling CASH is in het najaar van 2013 de CASH Moneyclub opgericht: een project in de klas over geld. Jongeren gingen met geldexperts in gesprek over geld, vertrouwen, aandelen, winst, bitcoins, risico, banken et cetera. Bij de reprise van CASH in het voorjaar van 2016 wordt de CASH Moneyclub nieuw leven ingeblazen.

  Terugblik 2013
  Geïnteresseerde jongeren uit Rotterdam en eventueel andere steden wilden we graag uitdagen diepgaander over geld na te denken door aandeelhouder van CASH te worden. Voor tien euro konden zij aandeelhouder worden van CASH. We waren benieuwd naar wat jongeren met een pot geld wilden doen:  beleggen of liever sparen tegen rente? Investeren in een goed doel of Bitcoins kopen?  De leerling was officieel aandeelhouder na het tekenen van het aandeelhouderscertificaat. We hebben in 2013 op drie scholen voor in totaal acht klassen de CASH Moneyclub uitgezet. Op het IVKO in Amsterdam en het Erasmiaans in Rotterdam zijn we bij één klas drie keer terug geweest. Op de Willem de Zwijger in Papendrecht hebben we met een groot team theaterdocenten zes verschillende klassen op één dag drie sessies gegeven.

  Filmpje vierde klas HAVO van IVKO, middelbare school in Amsterdam.

  Filmpje tweede klas Erasmiaans Gymnasium uit Rotterdam.

  Overzicht gastsprekers 2013

  Roel Jansen_Journalist, schrijver van oa. De Euro en Grof Geld
  Arie Smitskamp_Rotter-DAM, Rotterdams eigen munt
  Ronald Prins_Directeur FOX IT, bitcoins specialist
  Hans de Wolff_Directeur retail banking Triodos
  John Fabriek_Teamleider Business Analyse Triodos
  Karin van Barneveld_Management team Corporate Clients en vice president van ABN AMRO Rotterdam
  Floris van Delft_Regisseur van CASH
  Sinan Eroglu, Nastaran Razawi Khorasani_Acteurs van de voorstelling CASH
  Patricia Klerkx van de organisatie Weet wat je besteedt (WWJB) heeft ons op het spoor van hun dilemma spel gebracht. Dit hebben we succesvol uitgevoerd in een zevental klassen. De CASH Moneyclub 2013 is mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van SNS reaal Fonds.

  Contact
  Voor meer informatie over de CASH Moneyclub in 2016 kunt u mailen met Dorien Folkers: dorien@MAAStd.nl
  Theaterdocent: Alexander de Vree

4 reacties op CASH

 1. Ontzettend leuke voorstelling waarbij we allemaal wat leren. Met special effects en hele goede acteurs! Complimenten 🙂 #Heerlen

 2. Heel gaaf! Ik had niet verwacht om zo mee te gaan in een voorstelling over de banken/crisis/geld, maar dat gebeurde wel degelijk 🙂

 3. Ontzettend leuke en bruisende voorstelling CASH in het Maaspodium. Wat een geweldige combi tussen het gegeven van inzicht en interactief vermaak.

 4. Cash is een eyeopener waardoor de absurditeit van de financiële wereld klaar helder wordt. Tegelijk is het een meeslepende voorstelling die je van het begin tot het einde op het puntje van je stoel laat zitten. Niet alleen voor jongeren maar zeker ook voor ouderen een aanrader.

Geef een reactie

Of deel CASH op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • CASH
 • CASH
 • CASH
 • CASH
 • CASH
 • CASH
 • CASH
 • CASH

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

School-voorstellingen

Gespeeld

 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH De Krakeling Amsterdam
 • CASH Cool Heerhugowaard
 • CASH Theater de Stoep Spijkenisse
 • CASH Theater de Stoep Spijkenisse
 • CASH Theater a/h Spui Den Haag
 • CASH Cool Heerhugowaard
 • CASH De Vest Alkmaar
 • CASH De Vest Alkmaar
 • CASH De Meervaart Amsterdam
 • CASH Het Energiehuis Dordrecht
 • CASH Isala Theater Capelle a/d Ijssel
 • CASH De Krakeling Amsterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Rotterdamse Schouwburg Rotterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Theater de Willem Papendrecht
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Maaspodium
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Stadsschouwburg Utrecht Utrecht
 • CASH Theater Willem Papendrecht
 • CASH Energiehuis Dordrecht
 • CASH De Krakeling
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Maaspodium Rotterdam
 • CASH Theater de Stoep Spijkenisse
 • CASH Theater de Stoep Spijkenisse
 • CASH Zinintheater Nijverdal
 • CASH Theater aan het Spui Den Haag
 • CASH Theater aan het Spui Den Haag
 • CASH Theater aan het Spui Den Haag
 • CASH Zaantheater Zaandam
 • CASH Zaantheater Zaandam
 • CASH Zaantheater Zaandam
 • CASH Zaantheater Zaandam
 • CASH Theater de Vest Alkmaar
 • CASH Theater de Vest Alkmaar
 • CASH CC Maaseik Maaseik
 • CASH CC Maaseik Maaseik
 • CASH Meervaart Amsterdam
 • CASH Dakota Den Haag
 • CASH Dakota Den Haag

Bekijk de openbare voorstellingen