Maas theater dans podium

Een gratis gestreamd kijkje in de (wilde) keuken
 • theater
 • XL
Speellijst / tickets

Op zaterdagen in september na afloop van voorstelling De wilde keuken en op een aantal data in oktober is er een creatief college door eat designer Marije Vogelzang. Dit college is onderdeel van de voorstelling en is gratis voor kaartkopers.

Bekijk hier een ingekorte versie van het eerste creatieve college:

Bekijk HIER de andere creatieve colleges.

Een kijkje in De wilde keuken – creatieve colleges
Ieder college heeft zijn eigen insteek. Het doel is het publiek een ander perspectief te geven op dat wat ze iedere dag in hun mond steken, en daar een nieuwe blik op te werpen. Bijvoorbeeld een appel.

Als je een hap van een appel neemt, merk je misschien het gewicht van de appel in je hand. Sommige appels geuren. Je voelt of de appel koud is of warm. Je ziet de kleur en denkt er wel/niet aan om de appel te wassen. Zou hij bespoten zijn?

Je doet je mond open en zet je tanden in de schil, bijt door het vruchtvlees en voelt de weerstand van de schil, de sappen van de appel en de sappen in je mond. Je hoort het geluid van de appel als je bijt en proeft de smaak. Een beetje zuur, een beetje zoet? Op het moment dat je gaat kauwen kan de appel, als je pech hebt, melig zijn of lekker ’crispy’. Wie weet denk je nog even aan sneeuwwitje en de appel, maar de kans is groot dat je gewoon je hap weg kauwt en doorslikt terwijl je naar je telefoon zit te kijken. Is het een ‘apple’ telefoon?

Waar gaat die hap eigenlijk naartoe? Hoe kan het dat we heel veel proeven in onze mond, maar dat we, op het moment dat we de hap hebben doorgeslikt, helemaal niks meer proeven en het eten zelfs niet eens meer voelen. Totdat het er later weer uitkomt en het écht niet meer op een appel lijkt. Je denkt ook niet meer ‘appel’. Je denkt aan het volgende wat je gaat eten. Niet wat je al gegeten hebt. Behalve als je er ziek van wordt. Dan vergeet je dat nooit meer.

En waar komt die appel eigenlijk vandaan? Zag de appel van Adam en Eva er ook al zo mooi, fris, groen en rond uit? Of heeft God nog wat gentech toegepast? Hoeveel bijen heb je nodig om een hele appelboom te bevruchten en kun je bondagespelletjes met appelschil doen? Kun je appelbloesem eigenlijk ook eten en wat gebeurt er als je de appelpitjes opeet? Waarom kun je in Japan appels kopen van wel €300?

Op al deze vragen geeft Marije Vogelzang geen antwoord, maar de vragen geven wel aanleiding tot verhalen, ideeën en inspiratie om het eten wat je dagelijks eet eens heel anders te ervaren.

Acht creatieve colleges 
Marije verzorgt een reeks van acht colleges met verschillende onderwerpen. De colleges worden allemaal opgenomen en een ingekorte versie kan na afloop bekeken worden.

za 10 juli 2020 / 20:15 uur  (onderdeel  van Preview De wilde keuken) – Thema: Zintuigen
za 5 sep 2020 / 21:00 uur  (naprogramma De wilde keuken) – Thema: Fabriek
za 12 sep 2020 / 21:00 uur  (naprogramma De wilde keuken) – Thema: In je hoofd
za 19 sep 2020 / 21:00 uur  (naprogramma De wilde keuken) – Thema: Natuur
za 26 sep 2020 / 21:00 uur  (naprogramma De wilde keuken) – Thema: Poep
za 3 okt 2020 / 21:00 uur (tijd o.v.b.) (naprogramma De wilde keuken) – Thema: Dieren
vr 9 okt 2020 / aanvang n.t.b. – Thema: Neuken
vr 16 okt 2020 / 11:15 uur (tijd o.v.b.) – Thema: Toekomst

Met dank aan het Prins Bernhard Cultuur Fonds Zuid-Holland zijn de livestreams gratis bij te wonen.

Marije Vogelzang
Marije Vogelzang studeerde in 2000 af aan de Design Academy Eindhoven (DAE) en heeft sindsdien een succesvolle internationale carrière als eat designer. Sinds 2014 is ze hoofd van de Food Non Food afdeling aan de DAE. Marije laat zich inspireren door de herkomst van ons eten, bereiding, etiquette, geschiedenis en eetcultuur. Het doel van Vogelzang is om via design onze relatie met eten te verbeteren. Lees meer over Marije.

 

 

4 reacties op Creatief college Kijkje in de keuken

  1. Hoi Sandra,

   Zeker. T.z.t. kun je een ingekort versie van de creatieve colleges op het YouTube kanaal van Maas theater en dans terugkijken.

Geef een reactie

Of deel Creatief college Kijkje in de keuken op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Creatief college Kijkje in de keuken
 • Creatief college Kijkje in de keuken
 • Creatief college Kijkje in de keuken
 • Creatief college Kijkje in de keuken
 • Creatief college Kijkje in de keuken

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

Op Reis

Geen voorstellingen.

Bekijk de schoolvoorstellingen

School-voorstellingen

Geen voorstellingen.

Bekijk de openbare voorstellingen