fbpx

Maas theater dans podium

Zoete leugens, stoute leugens
 • Serious Comedy
 • XL
Speellijst / tickets

Een leugentje om bestwil

Stand-up comedy is een perfecte manier om op het podium snel en direct op het hier en nu te reageren. Serious Comedy is een concept waarin WAT WE DOEN stand-up comedy combineert met onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken. Deze editie gaan we het hebben over leugens, met presentator Joris Lutz, cabaretier Howard Komproe, pedagoog Rianne Kok en leugendetectie-expert Sophie van der Zee.

Kinderen nét iets anders dan de waarheid vertellen: we hebben het als volwassenen allemaal weleens gedaan. En daar komen soms de meest hilarische verhalen uit voort. Van kleine, persoonlijke anekdotes en broodjeaapverhalen, tot aan legenden, mythen, sprookjes en overige volksverhalen. Er bestaan talloze Nederlandse volksverhalen die uit de mondelinge, maar vaker ook uit de schriftelijke overlevering bekend zijn. Denk aan Sinterklaas, Klaas Vaak, het mannetje op de maan, de Tandenfee of het Zandmannetje. Ouders weten hun kinderen ook vaak te misleiden met broodjeaapverhalen. Denk aan “Als je je spinazie opeet, wordt je later groot en sterk.” Dit soort ‘leugens’ komen trouwens binnen alle culturen, religies en volkeren voor.

Programma
Kinderen iets anders voorschotelen dan de waarheid. Hoe werkt dat? Waarom doen we dat en wat zijn de effecten? We willen het niet alleen met de kinderen, maar ook graag met de ouders, hebben over liegen. Pedagoog Rianne Kok neemt ons mee in de wondere wereld van leugens en hoe om te gaan met de waarheid binnen de opvoeding. Ze gaat in op het verschil tussen liegen en niet de waarheid spreken en op ‘het magisch denken’ van jonge kinderen waar wij volwassenen wel eens naar terug verlangen. Rianne Kok is onderzoeker en docent Pedagogische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Naast Rianne Kok maakt leugendetectie-expert Sophie van der Zee haar opwachting. Sophie van der Zee doet onderzoek naar leugendetectie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en heeft een nieuwe, betrouwbare leugendetector ontwikkeld. Daarnaast werkte ze o.a. mee aan een experiment van het BBC-programma Horizon: A Week Without Lying. Cabaretier Howard Komproe gooit er nog een schepje bovenop en neemt, op onvervalste humoristische wijze, liegende volwassenen op de hak. Acteur en presentator Joris Lutz praat de middag waarheidsgetrouw aan elkaar en betrekt het publiek op interactieve manier bij het onderwerp.

Opvang voor de kinderen (4-12 jaar)
Terwijl de ouders en andere volwassenen hun hoofd wetenschappelijk én humorvol breken over het onderwerp, gaan de kinderen (4-12 jaar) in de foyer aan de slag met allerlei creatieve activiteiten en het grote Liegenie-spel (gebaseerd op De jokkebrokker van Maas theater en dans en WAT WE DOEN). Het belooft een enerverende middag, vol wetenschappelijk onderbouwde humor te worden. Echt waar, geen woord gelogen!

Makers
WAT WE DOEN is een collectief waar onderzoek, dialoog en theater samen komen.  Altijd op zoek naar de verborgen verhalen en vragen achter onze maatschappij. WAT WE DOEN is het gezelschap van Floris van Delft, die eerder bij Maas Toen wij van Rotterdam vertrokken, CASH, Sell Me Your Secret en De Jokkebrokker maakte. De jokkebrokker (6+) is een coproductie van Maas theater en dans en WAT WE DOEN over goochelen met de waarheid en is op 22 en 27 december nog te zien in het Maaspodium.

 • Credits

 • Door: WAT WE DOEN
  Regisseur: Floris van Delft
  Met: Howard Komproe, Joris Lutz, Rianne Kok en Sophie van der Zee
  Foto Howard Komproe:
   Clemens Rikken

Geef een reactie

Of deel Serious Comedy op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Serious Comedy

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.