Maas theater dans podium

Dansende beer neemt afscheid
 • dans
 • XL
Speellijst / tickets

Arthur Rosenfeld neemt afscheid van Maas theater en dans met Exit, pursued by a bear.

Arthur Rosenfeld wil zijn verleden afronden om alleen nog vooruit te kunnen kijken. Maar hoe kun je in één voorstelling bijna 45 jaar als danser, maker, baas en enfant terrible opsommen? Dus nodigt Arthur vrienden en collega’s uit om er met hem over te sparren, beginnend met zijn altijd aanwezige partner Ana Teixidó. De onvermijdelijke vraag doemt op: Wie is Arthur? Of eigenlijk, wie is hij geweest? Wat het antwoord ook is, een ding mag duidelijk zijn: Arthur is niet voornemens het podium op korte termijn te verlaten.

Deze zoektocht naar zichzelf, vergezeld door vrienden, collega’s en het publiek, neemt Arthur mee naar vergeten herinneringen en plekken die niemand verwacht, zelfs Arthur zelf niet. Een solovoorstelling met vele verrassingsoptredens, elke avond is anders….

Beer
“Exit, pursued by a bear” is een beroemde regieaanwijzing uit A Winter’s Tale van Shakespeare. Beroemd omdat de beer nergens anders in het stuk wordt genoemd. Dit heeft geleid tot eindeloze speculaties. Leuk toeval is dat Rosenfeld in een van zijn eerste rollen bij het oude Scapino Ballet in een dik berenpak moest optreden.

Arthur Rosenfeld
Arthur Rosenfeld heeft tot nu toe een bekoorlijk dansleven geleid. Hoewel het begon met een aantal misstappen, belandde hij door toeval of goed karma in de jaren 70 en 80 precies op het juiste moment op het snijvlak van creativiteit: hij werd lid van de eerste generatie dansers bij Pina Bausch en was daarmee een van de pilaren waarop zij haar wereldberoemde gezelschap bouwde. Later, in Nederland (1986), vestigde hij zich eerst als maker met dansstukken voor volwassen publiek; aarzelende, persoonlijke en komische voorstellingen over het mens-zijn. Daarna, vanaf 1993, vond hij een nieuw genre uit en zette danstheater voor jong publiek op de kaart als nooit tevoren. Bij Maas was hij van 2013 tot 2017 het gezicht van de dans. Rosenfeld is 30 jaar actief als choreograaf in Nederland.

 • Quotes

 • Credits

 • “In een reeks van op- en afgangen toont Rosenfeld niet alleen het kind – maar vooral ook de clown – in zichzelf om ons vervolgens te overweldigen met zijn onvermoeibare vitaliteit.” Theaterkrant ★★★★.

  “De motoriek is vertrouwd lichtvoetig en herinnert aan gouden tijden.” De Volkskrant

  “Ondanks zijn 64-jarige leeftijd, is het creatieve brein van Rosenfeld nog altijd vol met ideeën.” Dansmagazine

  “Wat een geconcentreerde zeggingskracht, wat een lichtvoetige, innige liefdesverklaring aan het dansen, aan elkaar.” NRC Next over het duet tussen Arthur Rosenfeld en Ana Teixidó

 • Concept: Arthur Rosenfeld
  Artistieke bijdragen: Ana Teixidó, Thomas Falk, Jean-Claude Gallotta, Moniek Merkx
  Dans: Arthur Rosenfeld, Ana Teixidó
  Gastoptredens: Woedy Woet/Christophe Bordet, Erik Bos, Rémi Lebocey, Isabel Paladin, Wobine Bosch en veel verassingsoptredens
  Decor: Edwin Kolpa
  Kostuums: Javier Murugarren
  Lichtontwerp: Jorg Schellekens
  Artistieke begeleiding: Thomas Falk
  Tentoonstelling: Talea Bohlander
  Beeld: Noa Verhofstad
  Fotografie: Phile Deprez
  Met dank aan: Leo Spreksel, Karolien Verlinden, Liz King
  Coproductie: Korzo Producties, Maas theater en dans

  Maas theater en dans wordt structureel gefinancierd door Gemeente Rotterdam, Ministerie OCW en Fonds Podiumkunsten. Korzo wordt structureel ondersteund door Gemeente Den Haag, Fonds Podiumkunsten en  Fonds 1818.

7 reacties op EXIT pursued by a bear

 1. I enjoyed it: I was moved, touched, puzzled, amazed, amused. You are beautiful dancers/performers. The performance gave me thoughts, memories and images.

 2. Het is zo inspirerend, te zien, voelen, hoe leeftijd en fysiek ondergeschikt zijn, aan passie, plezier, en geven aan je publiek en tegelijkertijd ook aan jezelf.

 3. Afgelopen zaterdag mocht ik met mijn partner aanwezig zijn bij het afscheid van Arthur Rosenfeld, We gingen naar de voorstelling en bleven natuurlijk nog even hangen zodat we getuige waren van de korte impressies van enkele voorstellingen van Arthur. Toen we naar huis liepen, waren we het roerend met elkaar eens. Wat een mooie theateravond en wat kunnen ze bij MAAS goed een feestje neerzetten. Hulde en veel succes voor de toekomst. Hartelijke groeten van Henk Kuipers (theaterprogrammeur) en Liset van Dommelen (beeldend kunstenaar) uit Rotterdam.

 4. Afgelopen zaterdag mocht ik met mijn partner aanwezig zijn bij het afscheid van Arthur Rosenfeld, We gingen naar de voorstelling en bleven natuurlijk nog even hangen zodat we getuige waren van de korte impressies van enkele voorstellingen van Arthur. Toen we naar huis liepen, waren we het roerend met elkaar eens. Wat een mooie theateravond en wat kunnen ze bij MAAS goed een feestje neerzetten. Hulde en veel succes voor de toekomst. Hartelijke groeten van Henk Kuipers en Liset van Dommelen, blije inwoners van het mooie Rotterdam.

Geef een reactie

Of deel EXIT pursued by a bear op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • EXIT pursued by a bear
 • EXIT pursued by a bear
 • EXIT pursued by a bear Uitverkocht
 • EXIT pursued by a bear

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

Op Reis

Gespeeld

 • EXIT pursued by a bear Korzo Theater, CaDance Festival Den Haag
 • EXIT pursued by a bear Korzo Theater, CaDance Festival Den Haag

Bekijk de schoolvoorstellingen

School-voorstellingen

Geen voorstellingen.

Bekijk de openbare voorstellingen