fbpx

Maas theater dans podium

Twee meiden versus Toneelgroep Amsterdam
 • theater
 • XL
Speellijst / tickets

Als het leven zo maakbaar is, welke reden hebben wij dan om niet te zijn waar we willen zijn?

Twee actrices willen maar één ding: de iconische dienstmeisjes Claire en Solange spelen in De meiden van Jean Genet. Een stuk waar twee dienstmeiden de klassenongelijkheid niet langer accepteren. Het grote struikelpunt? Het grootste toneelgezelschap van Nederland heeft de exclusieve rechten om het stuk op te voeren; en dus gaan deze rollen wéér naar gevestigde actrices en niet naar twee theatermakers aan het begin van hun carrière.

Via een dwingende strijd proberen zij te ontkomen aan hun uitzichtloos lot. Met fysiek geraas, zwetend gezwets en tegen de muren op stuiterend broeden zij op een eindoplossing: een masterplan om het systeem te veranderen. Of is opgeven, braaf zijn en bitter sterven de enige optie?
Twee meiden op zoek naar de maakbaarheid van dit bestaan. Want als het leven zo maakbaar is, welke reden hebben wij dan om niet te zijn waar we willen zijn?

Wie zijn DeMeiden?
Drie net afgestudeerde, jonge, frisse meiden (twee actrices en een 
schrijfster/dramaturge) maken onder begeleiding van Gerardjan Rijnders een voorstelling. Zij werken vanuit improvisaties, teksten, choreografie en muziek aan een frisse, rauwe, brutale, actuele, vrouwelijke en vooral bevlogen voorstelling.

Linda Lugtenborg en Annemieke Ros studeerden in 2014 af aan het RITS in Brussel (Master of Drama). Linda won met haar afstudeervoorstelling Methamorphosen Het Debuut op het ITs festival en speelde de voorstelling deze zomer op De Parade. Annemieke gooide hoge ogen met haar rol in Romeo en Julia onder regie van Simon de Vos bij Het Paleis in Antwerpen. Het leverde een Cutting Edge Award op en vele sterren in de recensies.

Nog vóór haar afstuderen in 2014 aan de HKU Writing for Performance won schrijfster Helena Hoogenkamp de El Hizjra Literatuurprijs, werd haar theatertekst A Garden in Hell geselecteerd voor Interplay Europe 2012 en Women Playwrights International Conference 2012 en werd haar gedicht De Verpester genomineerd voor de Turing Gedichtenprijs. De monoloog Alle plaatsen waar ik naartoe wil bestaan niet waarmee ze afstudeerde werd genomineerd voor de ITs Ro Theater Award.

Lees hier de column van Remco van Rijn over ChopChopBangBang

 • Quotes

 • Credits

 • Ze bouwen uit die verspijkerde fabel een ingenieus bouwwerk dat bij tijd en wijle hoogst lelijk en ongemakkelijk is om naar te kijken. Maar dat is De meiden als toneelconstructie ook. En dat als performance bij elkaar wordt gehouden door een brutaal en rafelig opgediend toneelspelersvernuft waar ik met open mond naar heb zitten kijken. Ik heb de tekst ‘Hoe De meiden gespeeld moet worden’ van Jean Genet zelf er nog eens bij gepakt: ‘Het spel moet heimelijk zijn, om een zwaar woordgebruik lichter te maken en over het voetlicht te brengen.’ Genet had deze twee toverkollen wel gaaf gevonden, denk ik zo.

  Loek Zonneveld, De Groene Amsterdammer

 • concept, spel, tekst: Linda Lugtenborg, Annemieke Ros
  tekst, dramaturgie: Helena Hoogenkamp
  lichtontwerp: Tjalling Heijkoop
  vormgeving: Thomas Overweg
  fotografie: Casper Koster

In het Maaspodium

Gespeeld

 • FRESH: ChopChopBangBang

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.