Maas theater dans podium

Dochter van Surinaamse vrouwen
 • theater
 • XL
Speellijst / tickets

Na acht jaar in Suriname gewoond te hebben verhuisde Rosa weer terug naar Nederland om te studeren. Ze had geen idee wat ze wilde studeren dus op advies van haar moeder googelde ze ‘toneelschool Nederland’. Er bleken er vier te zijn waarvan ze nog maar bij één auditie kon doen. Ze schreef zich in voor de auditie en zes maanden later mocht ze beginnen aan wat zou blijken een gigantische uitdaging, haar eerste jaar op de toneelschool. Hoe waarborg je jouw Surinaamse cultuur, normen en waarden, zonder dat deze in de weg staat van je ontwikkeling als Nederlandse actrice. Uit deze vraag rolde haar eindsolo ‘Parbo Oema’. Een solo over afkomst, identiteit en wat het zou kunnen betekenen een Surinaamse vrouw te zijn.

Voorafgaand aan de voorstelling is er eerst een korte inleiding over sterke Surinaamse vrouwen. En verder een vol programma met muziek, dans en spoken word. Rotterdams eigen Carina Fernandes zal een performance ritmische spoken word geven en één van Surinames beste muzikanten, Ronald Snijders, zal live optreden en over de geschiedenis van Surinaamse muziek vertellen. Daarnaast zal ook de dansgroep Dependency optreden en Sophia Blijden, artiest en oprichter van storiesofwomenhood. Dit allemaal onder het genot van heerlijke snacks verzorgd door Bri Bri catering van Brigitte Weekers.

Duur voorstelling: 30 minuten (o.v.b.)

Maker:
Rosa Weekers begon in 2006 met toneelspelen op de jeugdtheaterschool in Paramaribo. In 2019 studeerde ze af als actrice aan de Utrechtse Toneelschool (HKU). Ze is inmiddels begonnen met de docent theateropleiding op de Toneelacademie in Maastricht en speelt 2021 bij het Filiaal in het regiedebuut van Mirthe Klieverik.

FRESH
Deze voorstelling is onderdeel van FRESH: een creatief platform voor jonge mensen met grote ideeën. Sinds 2013 geven we elke maand de sleutel van het podium aan een talentvolle danser, muzikant, acteur of een hele bende bij elkaar. Ze zijn een avond vormgever van hun eigen programma, dus denk aan cross-overs, multidisciplinair, vernieuwend, nooit eerder vertoond werk, of iets dat niet binnen de hokjes past. Verrassingen en ontdekkingen gegarandeerd.
>> Klik voor meer FRESH

 • Credits

 • Door: Rosa Weekers
  Regie: Floris van Delft
  Tekst, spel: Rosa Weekers
  Dank aan: Miriam Weekers, Norma Zaandam

Geef een reactie

Of deel FRESH: Parbo Oema op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • FRESH: Parbo Oema

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.