Maas theater dans podium

Dansdrieluik met levende poppen
 • 9+
 • dans
Speellijst / tickets

Drie magische verhalen met spannende, hilarische ontmoetingen tussen poppen en dansers

De internationaal vermaarde choreograaf Duda Paiva (hij is “hot”, aldus Parool) blaast met zijn unieke dansvorm drie Griekse mythen nieuw leven in. Magische verhalen over gulzig, dom en verward zijn, met spannende, hilarische ontmoetingen tussen de dansers en de levensechte poppen. De voorstelling van deze choreograaf, danser en poppenspeler, wordt nu hernomen door de DudaPaiva Company.

King
Over een man die altijd honger heeft
In King is Erysichton een pop, die door de dansers tot leven wordt gebracht. Maar al snel draaien de rollen om en dansen de dansers naar de pijpen van de pop. Hongerig en gulzig verslindt hij alles om zich heen. Zelfs zijn dochter moet eraan geloven. Is zijn vraatzucht ooit te stoppen?

“De koning is een lelijke naakte spierbundel, een vileine pop, die jankt en schmiert in de armen van bespeler Andreas La Monica (…) Danseres Ana Teixidó vertolkt de vruchtbaarheid met haar nog steeds kwikzilveren manier van rondzwieren. Het mooie is dat Duda Paiva’s creaties zo levensecht zijn, dat de pop heerst over hem als choreograaf. Op toneel idem dito: de mens danst naar pops pijpen.” (Volkskrant over King tijdens Hatchlings 2012, bij Meekers)

Nikè
Over een engel op aarde
Nikè is de godin van de overwinning, van de oorlog en de sport. Dit gevleugelde, mooie meisje komt naar de aarde om de mensen naar triomfen te leiden. De mensen zijn diep onder de indruk van het wezen. Om haar op de aarde te houden, breken ze haar vleugels en sluiten haar op in een paleis, met alle gevolgen van dien. In Duda’s Nikè is de godin een prachtige gevleugelde pop die samen met een jonge danser danst.

Dit deel was onderdeel van Duda’s Break a Legend programma in 2013. Quote: “De mooiste en ontroerendste scène is het duet tussen de godin Nikè en een man.” (Theaterkrant)

“Tien jaar leidt Paiva nu zijn eigen gezelschap en hij is hot. Zijn poppen zijn prachtig, zijn creatieve team is internationaal en zijn voorstellingen zijn steeds sneller uitverkocht.” (Parool over Break a Legend met o.a. Nikè)

Cycloop
Over een bedrogen reus
In Cycloop wordt de grote domme reus bedrogen door slimme manipulatie van Odysseus en zijn vriend. Instinct en intellect vechten om voorrang. Humoristisch en wreed grijpen de dansers de macht en laten de blinde Cycloop gehavend achter.

“Zo gemeen als de poppen kunnen zijn, zo wekken ze altijd ook sympathie op. Doordat Paiva ze smekende stemmetjes geeft en een smachtende mimiek. (…) De lichtvoetige dans, de uitvergrote mimiek en de spaarzame dialoog: samen worden het surrealistische beelden met poëtische trekjes. Ongrijpbaar, grappig en pijnlijk: de poppen schuwen humor niet.” (Volkskrant over 10 Jaar Duda Paiva)

Duda Paiva
Duda Paiva is een internationaal beroemde choreograaf, danser en poppenspeler. Van 1996 tot 2004 danste hij bij choreografen als Itzik Galili, Hans Tuerlings, Paul Selwyn Norton, Ron Bunzl en Piet Rogie. Van 2001 tot 2004 had hij een gezelschap met Ulrike Quade, genaamd Quade & Paiva. Met Angel (2004), zijn eerste dansvoorstelling met poppen (een nieuwe cross-over en geen poppentheater), breekt zijn Duda Paiva Company direct internationaal door. Sindsdien reist Duda over de wereld en speelt zijn voorstellingen in o.a. Noorwegen, Frankrijk, Duitsland, Italië, Tsjechië, Schotland, Canada, Australië en Brazilië.

In november 2011 ontving hij het Cultuurfonds Theater Stipendium voor jonge theatermakers. De jury: “Duda vertegenwoordigt een unieke stem in het theaterlandschap. Hij combineert op eigen wijze dans met objecten en poppenspel tot een originele vorm van hedendaags danstheater. Hij vermaakt het publiek, terwijl hij ze tegelijkertijd ook uitdaagt. Zijn werk spreekt daarin een universele taal en wordt tot over de landsgrenzen heen vertoond.“ In 2014 viert Duda zijn tienjarig bestaan met een Best Of Tour langs Nederlandse theaters. Bij Maas theater en dans maakt hij zijn eerste voorstelling voor kinderen en jongeren: het drieluik De Grieken.

DudaPaiva Company
DudaPaiva Company maakt fysieke, visuele voorstellingen op het kruispunt van dans, poppen en multimedia. Met zijn danspartners, gesneden uit flexibel schuimrubber, bouwt Duda Paiva een ongrijpbare, magische wereld, soms pijnlijk confronterend maar altijd met gevoel voor humor.

 • Quotes

 • Credits

 • Publieksreacties

 • Randprogramma

 • Educatie

 • “De Grieken (…) meeslepend en verbijsterend voor jong en oud. (…) Prachtig spel, waarin dans en het bewegen van de pop een totale eenheid aangaan en een enorme energieke kracht krijgen.” Maarten Baanders, Cultuurpers.

  “In het betoverende toneelstuk De Grieken weet je soms niet meer wat pop is en wat mens. De poppen zijn gemaakt van schuimrubber, maar lijken net echt.” Annemarie Terhell, Kidsweek liefde_4-5-stars_maas theater en dans.

  “De Grieken is een uitermate geslaagde ontmoeting van Duda Paiva en Jeugdtheatergroep Maas, die alles in zich heeft om een internationaal succes te worden. Voor kinderen én ouders.“  Dick van Teylingen, Theaterkrant ★★★★.

  “De Grieken is een dansdrieluik dat je laat lachen, ontroert en soms zelfs angst aanjaagt. En dat allemaal binnen één uur.Maas flikt het keer op keer om het publiek te verrassen en mee te nemen in nieuwe werelden!“  Live Like Tom .

  ‘Prachtige poppen, goed samenspel, leuk voor jong én oud, goede humor. Een 9.’  Jeugdrecensent Malte.

  “Dit was een hele mooie dansvoorstelling met grappige stukjes maar ook soms erg ontroerend. Het is een voorstelling die ook nog heel mooi kan zijn voor volwassen.” Elin, kinderjury Zapp Theaterprijs.

  ‘De Grieken is een knappe voorstelling met dans en mooie muziek. De poppen lijken wel echt te leven! Ik geef de voorstelling een 8!’  Cultuurbarbaartje Anna, 8 jaar.

 • Concept/choreografie: Duda Paiva
  Dans: Ilija Surla, Ester Natzijl, Tim Velraeds
  Dans incidenteel: Andreas La Monica, Ederson Rodrigues Xavier
  Muziek: Wilco Alkema | AudioSmid (Cycloop)
  Poppen: Duda Paiva Atelier door Jim Barnard en Duda Paiva
  Kostuums: Atty Kingma, Marjo van der Pols, Dorine van IJsseldijk
  Licht:
  Pink Steenvoorden | Einstein Design
  Dramaturgie: Arthur Rosenfeld
  Beeld: Noa Verhofstad
  Fotografie: Phile Deprez
  Video: JKTV

  De Grieken is een coproductie van Maas theater en dans en DUDAPAIVA COMPANY. Met ingang van 1 juli 2015 wordt De Grieken verkocht door DUDAPAIVA COMPANY, contact.

  Maas theater en dans wordt structureel gefinancierd door Gemeente Rotterdam en Ministerie OCW. Dansproducties bij Maas worden structureel mede gefinancierd door Fonds Podiumkunsten. Duda Paiva Company krijgt een meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten voor de periode 2017-2020. De reis naar Mirepoix (F) is mede mogelijk gemaakt dankzij de Deelregeling internationaliseringssubsidies van het Fonds Podiumkunsten.

 • Reacties kinderen:

  ”Voorheen ben ik eerder naar voorstellingen geweest, maar ik moet zeggen dat ik deze het mooiste vind in vergelijking met de andere. Mooi gedaan met de poppen en goed gespeeld! Dank jullie wel!”Noura

  ”Echt geweldig fantastisch leuk!”Anoniem

  ”Het was erg leuk en mooi gespeeld.”Kyra

  ”Het was een grappige voorstelling! Echt leuk!”Oliva

  ”Wat een leuke voorstelling, levensecht!!! Komt er nog een vervolg?”Lena

  Reacties volwassenen

  ”Prachtige Cycloop! Aandoenlijke Niké. Mooi gedaan.” Annemari

  ”Briljant, spannend, romantisch in één woord: geweldig!” Jan

  ”Super, ziet er prachtig uit. Voelt goed aan. Alles top!” Marion

  ”Ontroerende poppen en geweldige dans. Samen super.” Lineke

  ”Prachtige voorstelling! Het tweede verhaal was het leukste en het ontroerendste. Petje af!” Mirko

  ”Superleuke voorstelling. Ana, Tim, Ilija en Duda goed gedaan! En natuurlijk ook Niké, King Cycloop.”Roxanne

  ”De Grieken verdienen onze bewondering.” B

  ”Bijzonder goed en kunstzinnig. Dank voor dit.”Daphne

  ”Dank voor de uitnodiging. Een zeer geslaagde voorstelling voor jong én oud. Ik heb genoten!” Danielle Knieniem – CDA Rotterdam

 • Dansworkshop

  De hoofdpersonen uit De Grieken zijn de mooie godin Niké, de hebzuchtige King en de grote, domme Cycloop. In deze workshop laten we ze alle drie dansend voorbij komen. We onderzoeken welke ingrediënten je nodig hebt om een mythe te schrijven en ontwikkelen een nieuwe, persoonlijke mythe die we aan het eind van de workshop op muziek uit de voorstelling aan elkaar presenteren. Deze dansworkshop is geschikt voor kinderen en volwassenen en is ook zonder danservaring goed te volgen.

  Theaters waar je deze dansworkshop kunt bezoeken:

  Wo 22 okt 2014 ‘t Klooster Rotterdam Noord
  Zo 26 okt 2014  Chassé Theater Breda, voor aanvang van de voorstellingen van 13.15 tot 14.15 uur
  Zo 14 dec 2014 Maaspodium, aanvang van 12:15 tot 13:45 uur

 • Workshop Mythe schrijven
  Welke ingrediënten heeft een verhaal nodig om het een mythe te laten zijn? We kiezen een god, godin of een mythische figuur, we geven hem een menselijke eigenschap en vergroten die uit. We voegen wat elementen uit de natuur toe en schrijven hiermee een kort verhaal. Al fantaserend ontwikkelen we nieuwe, persoonlijke mythen die we aan elkaar presenteren.

  In overleg kan het accent van de workshop op het schrijven of op het spelen liggen.

  Wanneer: Enkele dagen voor of na de voorstelling in de klas
  Duur:  90 minuten
  Wie:  Workshopdocent van Maas
  Capaciteit: 30 leerlingen
  Prijs:  in overleg
  Contact:  Dorien Folkers (dorien@MAAStd.nl)

6 reacties op De Grieken

 1. Ik vond het een speciale en verrassende voorstelling met een paar grappige momenten. De poppen waren echt heel knap gemaakt. Gek dat er uit schuimrubber zoiets moois kan ontstaan! Ik was onder de indruk! Echt knap!

 2. Prachtige voorstelling, de poppen leken levensecht. Ze trokken de aandacht en riepen veel gevoelens bij ons op. Dit in combinatie met dans maakt de voorstelling af. Het duet vonden we het mooiste stuk omdat het zeer ontroerend was.

 3. We vonden het een bijzondere, mooie en moraliserende voorstelling waarin dans en poppen met elkaar versmolten. We waren zo geïntrigeerd door de poppen dat we soms zelfs de acteurs vergaten.

 4. Geniaal opgezet en zeer indrukwekkend! Halverwege de voorstelling vergeet je dat er poppen op het toneel staan. (*****)

Geef een reactie

Of deel De Grieken op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Uitverkocht
 • De Grieken
 • De Grieken
 • De Grieken
 • De Grieken
 • De Grieken

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

Op Reis

Gespeeld

Bekijk de schoolvoorstellingen

School-voorstellingen

Gespeeld

 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken De Warande Turnhout
 • De Grieken De Warande Turnhout
 • De Grieken Cultuurstation Eindhoven
 • De Grieken NatLab Eindhoven
 • De Grieken Kunstmin Dordrecht
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Energiehuis Dordrecht
 • De Grieken Theater aan het Spui Den Haag
 • De Grieken Theater aan het Spui Den Haag
 • De Grieken Theater aan het Spui Den Haag
 • De Grieken Theater Willem Papendrecht
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Maaspodium Rotterdam
 • De Grieken Vorstadttheater Basel CH
 • De Grieken De Stoep Spijkenisse
 • De Grieken Theater Dakota Den Haag
 • De Grieken Theater Dakota Den Haag
 • De Grieken Theater Dakota Den Haag
 • De Grieken De Lawei Drachten

Bekijk de openbare voorstellingen