Maas theater dans podium

The truth about lying
 • 6+
 • theater
Speellijst / tickets

Charlie Liarnot is a magician. But lately, his tricks tend to go ‘wrong’ more and more frequently. Balls and rabbits disappear for real. He slowly starts to believe that he can do magic. The circus owner is thrilled. With an artist like him, he could be rich. But Liarnot’s daughter wants him to act normal. She wants him to tell her how his magic tricks work. He needs to tell her the truth. But can he do that?

The Fibsterer is a performance about how the truth works. It starts with separating the children from the adults to test how well both groups can tell if something is true or false. They then come together again to see who is best at lying.

Floris van Delft previously created CASH, When We Set Sail from Rotterdam, and Sell Me Your Secret with Maas. The Fibsterer is his first performance for children with Maas.

Floris van Delft about The Fibsterer
“This is the age when children start to realise there is a difference between fantasy and reality, and thus start to discover the concept of lying. In a world where it seems impossible to differentiate between the truth and alternative ‘facts’, I think it would be great to talk with such a young audience about the question: what is real?”

 • Practical information

 • Credits

 • Education

 • Location: small to medium large venue
  Period: September – December 2018
  Duration: 60 minutes (provisional), max 2 performances per day
  Performance area: 8 m b x 8 m d x 4,5 m h
  Age: 6+

 • Concept / direction: Floris van Delft
  Cast: Michiel Blankwaardt, Rochelle Deekman, Stacyian Jackson
  Text: Floris van Delft, Wolter Muller
  Music: Dries Bijlsma
  Decor: Laura de Jong
  Costumes: Nicky Nina de Jong
  Lights: GVDO Lichtontwerpers
  In cooperation with: WAT WE DOEN
  Campaign image: Roosmarijn Knijnenburg
  Video: Huub Laurens
  Thanks to: Sprimfruits

 • Have you ever told a lie? And was it a good or a bad lie? In this workshop, we talk about when it is okay to lie, and when it is nog okay. We also take a look at how lying actually works. We conjure with the truth, lie until our noses grow, and organise a championship in telling fibs.

  Topics: fantasy vs reality / lying

35 reacties op De jokkebrokker

 1. Ik ga veel naar het theater met mijn kinderen, we hebben al veel ontzettend leuke, mooie voorstellingen gezien. Maar ik heb ze nog nooit zo hard horen lachen als bij Jokkebrokker. Aparte personages met perfect passende acteurs en een ontzettend leuke intro voordat we de zaal in gingen. Toen waren we al verkocht. Chapeau!

 2. Alleen maar gelachen en met verbaasde ogen gekeken naar de goocheltrucs. Heel leuke voorstelling waar zowel jong als oud van genoot.

 3. Echt leuke en grappige voorstelling, ook doordat je met het intro buiten de zaal al direct erbij betrokken wordt en midden in het verhaal zit.

 4. Wat een aantrekkelijke voorstelling. Leuk dat Vera de kinderen bij de deur al verwelkomd!
  De aankleding was fijn, de outfits nog meer. Zeer duidelijke karakters.
  Echter vond ik wel dat er erg snel gesproken werd en er erg moeilijke taal gebruikt werd. Voor kinderen van 6/7 jaar was het daardoor in zijn totaal niet helemaal te volgen. Al vonden de kinderen het echter wel fantastisch en dat kwam zeer zeker door de zeer goede toneelspelers!!!

 5. Erg grappige voorstelling voor kinderen en zeker ook voor volwassenen leuk. In de voorstelling wordt leuk gespeeld met taal, waarheid en magie.
  Aanrader!

 6. Wie gelooft heeft gelijk. De dochter wil niet geloven in de magische kunsten van vader, de goochelaar. Zij roept het publiek op om heel goed op te letten en de trucs te doorzien. De circusbaas wil de magie van de goochelaar gebruiken om heel rijk te worden. Maar dan raakt Monsieur Fantastique zijn ‘toverkunsten’ kwijt. Alleen als zijn dochter weer gaat geloven dat haar vader echt kan toveren, komt de magie terug. Dat lukt. En natuurlijk wordt op het einde de circusbaas weggetoverd, naar een koude plek.

  Floris van Delft regisseerde en schreef (samen met Wolter Muller) deze geslaagde kindervoorstelling (6+), een coproductie van Stichting Wat we doen en Maas, theater en dans. Hij is nog te zien in den lande, waaronder op 22 en 27 december bij het Maaspodium, Rotterdam.

  Geloven dus. Geloven is je fantasie gebruiken. In de voorstelling komt een kindertekening van het meisje ter sprake. Een leeg blad. Maar het is geen leeg blad, het is een ijsbeer in de sneeuw. Wit op wit. Het is maar net wat je gelooft.

  Geloven gaat niet om de waarheid. De waarheid is irrelevant. Want als je gelooft kan alles. Dan moeten er alleen niet allerlei regels en belangen zijn. Dan wordt de fantasie bezoedeld. Geloven gaat niet om naleven.
  Als we op ons best zijn maken we met zijn allen een fantasierijke wereld. Daarin zijn een heleboel dingen niet waar, of altijd waar. Schoonheid, religies, smaak, het zijn fluïde elementen van ons leven. Weer alleen als we op ons best zijn, kunnen we daar mee omgaan. We leven in het verhaal dat we zo graag willen geloven. We leven naar het verhaal waar we zo graag in willen geloven.

  Fantasie is een groot goed. En we denken vaak dat die fantasie van buiten moet komen. Maar in alles wat we doen en wat we denken zit die fantasie opgeslagen. In de feesten die we vieren, in de teams die we leiden, in de goden waarin we geloven, in de dromen die we najagen. Maar we zijn geen eigendom van die fantasie. We kunnen hem niet pakken en meenemen. We kunnen hem wel omarmen.

  De waarheid bestaat niet, dus laten we die ook niet najagen. De waarheid is opgebouwd uit honderden stukjes fantasie. Dat kun je leugens noemen (Eigenlijk is de Jokkebrokker een wat mij betreft verkeerde titel voor het stuk), maar dat doe ik liever niet. Er is geen ‘zoals het hoort’ of ‘zoals het moet’. Dat zijn de regeltjes, dat zijn de belangen. Dat is de bezoedeling.

  Vandaag liep er een ijsbeer mee naar school. Voor jou, voor jou, voor jou en jou. Een ijsbeer als huisdier, dat vind je niet gauw. Maar hij is heel trouw. En mijn ijsbeer is blauw.

 7. Alles aan deze voorstelling klopt: het mooie verhaal, het betrekken van het publiek, slinkse verwijzingen naar de actualiteit, uitmuntend acteerwerk, het decor, de muziek…echt alles dus. Ik zag mijn dochter (7 jaar) genieten en zich echt verbazen over de magie. Zelf heb ik ook erg genoten en gelachen. Ik raad iedere familie deze voorstelling aan.

 8. Gister met de hele klas naar Jokkebrokker geweest. Ontzdettend leuke voorstelling! De kinderen deden leuk mee en kregen na afloop ook nog een kaart met een paar trucs erop. Ze vonden het fantastisch en ook voor de ouders is het echt een leuke voorstelling!

 9. Wat een leuke voorstelling, snel, gevat en educatief. De kinderen hebben zich geen moment verveeld door de energie die de cast de hele voorstelling uitstraalde.

 10. Wat een geweldige voorstelling! De kinderen waren erg betrokken en enthousiast. Ze vonden de personages erg leuk en verrassend. Fijn ook dat het een interactieve voorstelling is zorgt ervoor dat de kinderen deze voorstelling heel leuk vonden!

 11. Wat een heerlijke voorstelling. We hebben genoten van alledrie de spelers, de tekst op rijm, het prachtige decor, de fraaie belichting met allerlei figuren en het heerlijke samenspel.
  Mijn kleinzoon die vooraf niet zoveel puf had (ziek geweest) was heel enthousiast en blij dat hij er bij was.
  We kunnen niet wachten op een nieuwe voorstelling.

 12. Ik was vandaag naar de voorstelling. Ik vond het heel spannend, grappig en goed geacteerd. Vooral de kunstjes waren superleuk en de mevrouw met de groene jurk was heel grappig. Ik hoop dat jullie nog meer voorstellingen gaan maken en dan kom ik weer kijken samen met mijn broertje.
  Groetjes,
  Lina (9 jaar)

 13. Mijn kleindochter Rosalie en ik zijn vandaag bij
  deze voorstelling geweest en we hebben beide erg genoten, het publiek wordt helemaal bij deze voorstelling betrokken, mijn kleindochter zei net in de auto …ik geef ze 10000 duimpjes en Top magie
  We zijn bij deze voorstelling gekomen via Ranja en Rose

 14. Erg mooie voorstelling. Kinderen zaten op het puntje van de stoel. Misschien voor speciaal onderwijs ietsje aan de lange kant?
  Genoten van de reacties en dat ik zelf uit de kist getoverd werd!

 15. Goedendag,

  Wij, groep 5 van de Springbok, zijn op maandag 5 november 2018 naar de voorstelling geweest.

  Wij vonden het leuk, grappig en er waren goede trucs. De acteurs konden goed acteren. Het lopen op de hakken was grappig en super knap!

  Met vriendelijke groet,

  Groep 5

 16. Ik heb De Jokkerbrokker bezocht met de klas van mijn dochter in het Bijlmerparktheater. Een geweldige show die van begin tot einde boeit. Een compliment aan het productieteam, maar zeker ook aan de acteurs! Zeer de moeite waard om te gaan bekijken.

 17. Als oma (63) met mijn 2 kleinkinderen van 9 (jongen) en 6 (meisje) naar de jokkebrokker geweest in Utrecht. De workshop was een goede inleiding, en werd erg leuk gegeven. De voorstelling daarna was echt geweldig: het verhaal, de personages, de vormgeving, zeer origineel, boeiend en prachtig mooi. De kinderen waren van begin tot het eind geboeid en vonden het een erg mooie voorstelling, en ook ik heb me geen moment verveeld.

 18. We gingen met mama naar De Jokkebrokker in het Bijlmer Parktheater. Het was heel grappig om te zien! Soms jokken we zelf ook weleens…

 19. Antonie, 9 jaar: ik vond het een leuke voorstelling en ik geef jullie een 10! De trucs waren geweldig en de rest ook. Ik zou wille dat ik de trucs snapte!

 20. Vandaag met mijn kleindochter Sophie de voorstelling in de Meervaart bezocht.
  Beide hebben we enorm genoten en als kers op de taart was er de workshop goochelen.
  Alle drie de personages hadden zo duidelijk een eigen rol en eigen karaktereigenschappen en dat was ontzettend leuk.

 21. Vandaag met twee kleindochters, Gabriella en Cinzia, gaan kijken in de Meervaart. Wat was het leuk en af en toe spannend. Gabriella en Cinzia genoten en gingen, net als de rest van het publiek, helemaal mee in de voorstelling. Een aanrader.

 22. Zowel mijn zoon van 8, mijn dochter van 2 en mijn zoon van 61;-) hebben genoten van jokkebrokker! Wat een energie, humor en spanning in een voorstelling!

 23. Met mijn twee jongens van 6 en 8 écht genoten van een middagje toneel. Het is een voorstelling die leuk is voor jong en oud en die ik iedereen zou willen aanbevelen. Veel dank!

  Michelle Gimbrère

 24. Mijn kinderen zijn niet snel onder de indruk maar bij deze voorstelling waren ze van begin tot eind geboeid! Spanning en humor wisselen elkaar af. Zeer sympathieke cast met aandacht voor jong en oud.

 25. Het was écht geweldig!! Voor de volwassenen waren er eigenlijk twee voorstellingen tegelijkertijd; eentje op het podium en dan de kinderen in het publiek. Het was hilarisch hun opmerkingen te horen!! Hoogtepunt was nog wel toen de mooie dame tegen ‘papa’ zei dat ze met open armen op hem wachtte. In het publiek klonk heel hard een kinderstemmetje; “ieeuuww” Ik heb echt genoten, mijn kind was ook vol lof!!

 26. Het was een prachtige avond en met name om de reacties van alle kinderen die zo geweldig meeleefden met alle magische gebeurtenissen. Feestje…ook voor (groot)ouders. PROFICIAT!!!

  Marjolijn van Delft

Geef een reactie

Of deel De jokkebrokker op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam
 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam Uitverkocht
 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam
 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam Uitverkocht
 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam Uitverkocht
 • De jokkebrokker Uitverkocht
 • De jokkebrokker

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

School-voorstellingen

Gespeeld

 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam
 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam
 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam
 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam
 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam
 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam
 • De jokkebrokker Pabo Thomas More Rotterdam
 • De jokkebrokker Pabo Thomas More Rotterdam
 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam
 • De jokkebrokker Stadsschouwburg Utrecht Utrecht
 • De jokkebrokker Stadsschouwburg Utrecht Utrecht
 • De jokkebrokker Bijlmer Parktheater Amsterdam
 • De jokkebrokker Theater aan het Spui Den Haag
 • De jokkebrokker Theater aan het Spui Den Haag
 • De jokkebrokker Theater aan het Spui Den Haag
 • De jokkebrokker Theater de Krakeling Amsterdam
 • De jokkebrokker Theater de Krakeling Amsterdam
 • De jokkebrokker Theater de Krakeling Amsterdam
 • De jokkebrokker Theater de Krakeling Amsterdam
 • De jokkebrokker Theater de Krakeling Amsterdam
 • De jokkebrokker Theater de Krakeling Amsterdam
 • De jokkebrokker Collage Almere
 • De jokkebrokker Collage Almere
 • De jokkebrokker De Toneelschuur Haarlem
 • De jokkebrokker De Toneelschuur Haarlem
 • De jokkebrokker De Toneelschuur Haarlem
 • De jokkebrokker De Toneelschuur Haarlem
 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam
 • De jokkebrokker Maaspodium Rotterdam
 • De jokkebrokker Bureau Babel Den Bosch
 • De jokkebrokker Bureau Babel Den Bosch
 • De jokkebrokker Bureau Babel Den Bosch

Bekijk de openbare voorstellingen