Maas theater dans podium

Kleutervoorstelling met encyclopedische pretentie
 • 4+
 • theater
Speellijst / tickets

De man die alles weet veroverde in 2014 de harten van vele kleuters, ouders, juryleden (Zilveren Krekel 2014) en recensenten. Theater Artemis herneemt de kleuterhit.

Kun je alles weten? De man die alles weet beweert van wel. Maar achter ieder antwoord schuilt alweer een nieuwe vraag. In deze keynote speech voor kleuters probeert René van ‘t Hof te balanceren op het dunne koord van het allesomvattende weten. Samen met zijn assistenten Tjebbe Roelofs en Keimpe de Jong doet deze ‘deskundoloog’ een poging de kinderen te vertellen over het ‘alles’. Op een vrolijke en ontregelende wijze laat de voorstelling zien hoe de kennis van een volwassene genadeloos wordt overlopen door de nieuwsgierigheid van de kleuters in zijn publiek. Theater voor vele leeftijden vanaf 4 jaar.

Kerstvakantie workshop
Doe je in de kerstvakantie mee aan de workshop voorafgaand aan De man die alles weet? Je bent van harte welkom bij de workshop op woensdag 23 en/of donderdag 24 december! Klik hier voor meer informatie over alle kerstvakantie workshops en hoe je hiervoor kunt reserveren. Deelname is gratis!

Jetse Batelaan
De man die alles weet was het laatste deel van het vierluik jeugdvoorstellingen dat Jetse Batelaan maakte bij Maas theater en dans (voorheen o.a. Max.). Tot nu was zijn uitgangspunt bij het maken van deze voorstellingen: dat waar zijn doelgroep het minste zin in had. Kinderen vanaf 8 confronteerde hij met een vrolijk makende saaiheid in Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt (2005, Gouden Krekel). Aan kinderen vanaf 10 ging hij vertellen hoe het allemaal moest in Het geheven vingertje (2008, Zilveren Krekel en nominatie VSCD  Mimeprijs). In TONEEL (2010) – voor 14 jaar en ouder – dreigde hij met het ergste van het ergste: de kunst zelf. En in 2014 het laatste deel voor 4 jaar en ouder. Geen treiterijen dit keer, maar een ode aan de elementaire kracht van de theatrale verbeelding. Jetse is sinds 1 maart 2013 artistiek leider van Theater Artemis, waar De man die alles weet in 2015 wordt hernomen.

Juryrapport Zilveren Krekel
“Een zeldzaam originele kleutervoorstelling! Met De man die alles weet slaagt regisseur Jetse Batelaan er in, zowel een piepjong als volwassenen publiek te verroeren en te laten bulderen van het lachen. De voorstelling begint met een aanstekelijk lied van muzikant Keimpe de Jong: ‘Dit is de man die alles weet en nooit meer iets vergeet’. En dan neemt de curieuze titelfiguur het over, gestoken in een synthetisch zwart pak en buitengewoon goed gespeeld door acteur René van ’t Hof. In feite verkondigt hij niets meer dan simpele opsommingen, waarbij hij telkens doet of hij die kennis opdiept uit zijn immense geheugen. Totdat de hoogmoedige man-die-alles-weet steekjes laat vallen en zijn jeugdige publiek hem voortdurend suggesties toeroept, waardoor er een ordeloosheid en anarchie (van de kinderen) ontstaat die niet vaak worden opgewekt en toegestaan in het theater. Als volleerd entertainer jojoot van ’t Hof met zijn aangestoken publiek; soms dankt hij het kind, dan weer reageert hij geïrriteerd. Zijn behulpzame side-kick, grappig en goed getimed gespeeld door acteur Tjebbe Roelofs, zorgt voor gekke creaties en terzijdes. Samen vormen zij een onweerstaanbaar komisch Batelaan-duo, ontregelend bijgestaan door de sfeerverhogende multi-muzikant De Jong.”

Technische lijst > klik hier

Luister naar de muziek van De man die alles weet door Keimpe Jong > klik hier

 • Quotes

 • Publieksreacties

 • Credits

 • Educatie

 • Randprogamma

 • “Geniaal!” Brechtje Zwaneveld, NRC ★★★★★.

  “Van ‘t Hof jojoot als volleerd entertainer met zijn jonge publiek. Volwassenen herkennen existentiële vragen. Eigenzinnig.” Annette Embrechts, Volkskrant ★★★★.

  “Zonder de overige twee andere artiesten op wat voor wijze dan ook tekort te doen, René van ‘t Hof is in dit spel met pokergezichten, wanhoopsogen, zotte dansjes en een overmoedige jongleeract met een xylofoon en stokjes zó onversneden goed en bovendien zó onmiskenbaar Keaton & Chaplin & Laurel & Hardy in één lijf, dat je niet weet waar je kijken moet, terwijl je ook nog knap druk bent met het ophouden van je plas.” Loek Zonneveld, Theaterkrant ★★★★★.

  “René van ’t Hof is zo’n acteur voor wie je ongeacht waar hij in speelt, al een kaartje wilt kopen. Met zijn onnavolgbare mimiek en dat prachtige rare lijf van hem, heeft hij direct het hele publiek in de ban. De man die alles weet is een ode aan het niet weten. Het is meesterlijk theater.” Jos Schuring, Scènes ★★★★★.

  “Ik zag om me heen kinderen met huid & haar mee bewegen met de gebeurtenissen, op een manier waar menig circusartiest van pure broodnijd al zijn vingers bij zou opeten.” Loek Zonneveld, De Groene Amsterdammer.

  “Ik vond de voorstelling heel leuk en vooral heel erg grappig (…) Ik geef de voorstelling een: 10!”  Cultuurbarbaartje Hannah, 5 jaar.

  “Alleen al voor deze man (René van ‘t Hof, red.), die slechts met het optrekken van een wenkbrauw hele werelden weet op te roepen, zou je naar dit stuk toe moeten. Maar aangevuld met de fijne muziek van Keimpe de Jong en aangever Tjebbe Roelofs die de ezelsbruggetjes verzorgt, is dit helemaal een feestje geworden voor zowel de kinderen als hun (groot)ouders.” Esther Kleuver, De Telegraaf.

  “Soms word je aangenaam verrast en heb je als ouder net zo veel plezier als je kraaiende kleuter. Zo niet meer. Dat was het geval bij de voorstelling De man die alles weet van Maas. Het was lang geleden dat ik zo veel heb gelachen in een theater.” Ernest van der Kwast, AD Rotterdams Dagblad.

  “Batelaan blijkt met zijn eerste kleutervoorstelling een volleerde regisseur voor de doelgroep te zijn. En een weergaloze Van ‘t Hof toont schutterig, hulpeloos en tenslotte baldadig vrolijk dat er echt geen enkel publiek is waar hij niet raad mee weet.” Joukje Akveld, Parool ★★★★.

  “De man die alles weet is de ultieme anti-voorstelling. Een mindfuck. Het lef waarmee Batelaan aan alle regeltjes van het professionele jeugdtheater zijn voeten veegt, is ongezien. Respect, meneer Batelaan!” Filip Tielens, Cutting Edge.

 • “Ik zeg: nu al de beste kindervoorstelling van dit jaar! Ga m zien. René van ‘t Hof is briljant”
  Ernest van der Kwast

  “Mijn dochters van bijna 4 en bijna 6 waren bij De man die alles weet. Geniaal! Ik heb wel wat voorstellingen voor 3/4 + gezien, maar deze is veruit de beste. Eindelijk geen enkele betutteling, en de kracht van de suggestie was sterk. We hebben alle drie slap gelegen van het lachen. Dank!”
  Laura

  “Jetse en Maas theater en dans, gefeliciteerd met deze geniale voorstelling.”
  Patrick

  “Voorstelling waarbij de makers vol moed het publiek prikkelen, kietelen en uitdagen tot werkelijk iedereen er gek van wordt! Hulde voor De Mannen!”
  Niek

  “Vier sterren in de Volkskrant. Terecht! Super voorstelling!”
  Annemarie

  “Zorgt óók voor plezier bij de ouders!”
  Joost

  “Genoten van de weetjes-waslijst van De man die alles weet!”
  Remco

 • Concept, regie: Jetse Batelaan
  Spel: René van ‘t Hof, Keimpe de Jong (muziek), Tjebbe Roelofs
  Decor: Hester Jolink
  Kostuums: Liesbet Swings
  Licht: Gé Wegman
  Video: JKTV Producties
  Fotografie: Phile Deprez
  Beeld: Noa Verhofstad

  De man die alles weet – tournee 2014 was een productie van Maas theater en dans in coproductie met Theater Artemis.
  De man die alles weet – tournee 2015 is een productie van Theater Artemis in coproductie met Maas theater en dans.

  Maas theater en dans wordt structureel gefinancierd door Gemeente Rotterdam, Ministerie OCW en Fonds Podiumkunsten. Artemis wordt meerjarig ondersteund door het Ministerie van OCW, Provincie Noord-Brabant en de Gemeente ‘s-Hertogenbosch. 

 • Workshop Ik weet alles
  In deze workshop zijn het de kinderen die alles weten. We onderzoeken hun vragen en verzinnen antwoorden. Deze antwoorden worden zoals in de voorstelling in beeld gezet en gespeeld.
  Na afloop van de workshop laten we een leeg kwartetspel achter. In het kwartet zitten categorieën als Wat is niets?, Wat is de hemel?, Hoe ziet verdriet eruit? etc.. De kwartetkaarten zijn verder leeg, de kinderen maken er tekeningen op als antwoord. Als het kwartet vol is, dan weet je alles. Het kwartet kan na ons vertrek verder worden uitgebreid en worden gespeeld.

  Wanneer: Enkele dagen na de voorstelling in de klas
  Duur: 45 minuten
  Wie: Workshopdocent van Maas
  Capaciteit: 30 kinderen
  Prijs: in overleg
  Contact: Dorien Folkers (dorien@maastd.nl)

 • Workshop Ik weet alles
  In deze workshop zijn het de kinderen die alles weten. We onderzoeken hun vragen en verzinnen antwoorden. Deze antwoorden worden zoals in de voorstelling in beeld gezet en gespeeld. Na afloop van de workshop laten we een leeg kwartetspel achter. In het kwartet zitten categorieën als Wat is niets?, Wat is de hemel?, Hoe ziet verdriet eruit? etc.. De kwartetkaarten zijn verder leeg, de kinderen maken er tekeningen op als antwoord. Als het kwartet vol is, dan weet je alles. Het kwartet kan na ons vertrek verder worden uitgebreid en worden gespeeld.

  Kerstvakantie workshops
  Wo 23/12 Tijd: 14:00 – 14:45 uur
  Do 24/12 Tijd: 14:00 – 14:45 uur

  Voor de kerstvakantie workshops is het een must om vooraf te reserveren. Stuur een mailtje naar kassa@maastd.nl en vermeld daar bij de dag en tijd van de workshop en het aantal deelnemers. Ook ontvangen we graag je contactgegevens. Klik hier voor een overzicht van alle kerstvakantie workshops.

3 reacties op De man die alles weet

 1. Ik heb in de herfstvakantie jullie voorstelling gezien en ik vond het supergrappig! Zo grappig dat iedereen het moet zien. Groetjes, Ola uit Amsterdam (6 jaar)

Geef een reactie

Of deel De man die alles weet op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • De man die alles weet Uitverkocht
 • De man die alles weet
 • De man die alles weet
 • De man die alles weet Uitverkocht
 • De man die alles weet Uitverkocht

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

Op Reis

Gespeeld

Bekijk de schoolvoorstellingen

School-voorstellingen

Gespeeld

 • De man die alles weet Maaspodium Rotterdam
 • De man die alles weet Maaspodium Rotterdam
 • De man die alles weet Maaspodium Rotterdam
 • De man die alles weet Maaspodium Rotterdam
 • De man die alles weet Maaspodium Rotterdam
 • De man die alles weet Maaspodium Rotterdam
 • De man die alles weet Het Energiehuis Dordrecht
 • De man die alles weet Het Energiehuis Dordrecht
 • De man die alles weet CC De Velinx Tongeren
 • De man die alles weet CC De Velinx Tongeren
 • De man die alles weet Grand Theatre Groningen
 • De man die alles weet Grand Theatre Groningen
 • De man die alles weet Theater Dakota Den Haag
 • De man die alles weet Theater Artemis 's-Hertogenbosch
 • De man die alles weet Theater Artemis 's-Hertogenbosch
 • De man die alles weet Theater Artemis 's-Hertogenbosch
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet De Krakeling Amsterdam
 • De man die alles weet CC Sint-Niklaas Sint-Niklaas (BE)
 • De man die alles weet CC Sint-Niklaas Sint-Niklaas (BE)
 • De man die alles weet Rabotheater Hengelo
 • De man die alles weet Theater aan het Spui Den Haag
 • De man die alles weet Theater aan het Spui Den Haag
 • De man die alles weet Theater aan het Spui Den Haag
 • De man die alles weet Minnepoort Leuven (BE)
 • De man die alles weet Minnepoort Leuven (BE)
 • De man die alles weet Theater De Vest Alkmaar
 • De man die alles weet Theater De Vest Alkmaar
 • De man die alles weet Agnietenhof Tiel
 • De man die alles weet Agnietenhof Tiel

Bekijk de openbare voorstellingen