Maas theater dans podium

Dans voor jong en oud met de eettafel als strijdtoneel
 • 4+
 • dans
Speellijst / tickets

Over wat kinderen meemaken wanneer de ouders even de andere kant opkijken, over op avontuur gaan in je eigen huis én in je eigen hoofd.

Wat duurt eten toch lang. Wat een geklier, wat een rommel en wat een herrie. Af en toe een hapje en dan lopen ze weer weg van tafel. Soms zijn de kinderen zelfs helemaal verdwenen. Plots weg, foetsie. Verstopt ergens in huis. Leuk en spannend voor die kinderen, maar niet voor de ouders.

Overtreffende trap is geïnspireerd op het dagelijks ritueel van eten in gezinsverband en speelt zich af in een huiskamer met verborgen hoeken en gaten. Oudere en jonge dansers delen het podium met elkaar als ouders en kinderen. De leefwereld, zowel kleurrijk als steriel, doet denken aan de beeldtaal van Juan Miro en een vleugje Mark Rothko. Een leefwereld die gekenmerkt wordt door botsende energieën met als strijdtoneel de eettafel.

De Stilte
Dansgezelschap de Stilte richt zich specifiek op het ontwikkelen en uitvoeren van producties voor kinderen. Met Breda als thuisbasis vliegen zij met regelmaat uit, nationaal en internationaal. De Stilte wil met meerduidige voorstellingen en dansactiviteiten de speelse leerdrift van kinderen stimuleren en hun artistieke vermogens aanjagen. ‘Door het spel leert een kind met hart en ziel zijn wereld kennen en zich te positioneren in een overdonderende samenleving. Spel is de tegenhanger van de alledaagsheid: het persoonlijke oefenterrein van een kind. In het spel ontmoet het kind de wereld vanuit zijn condities en in zijn formaat.’ De Stilte kiest voor dans op het hoogste niveau, als non-verbale taal die ruimte biedt voor een interpretatie. Een taal die het kind medeschepper maakt van het gebeuren.

 • Quotes

 • Credits

 • De Overtreffende Trap gaat over wat kinderen allemaal meemaken in die korte tijd dat hun ouders even de andere kant opkijken, over op avontuur gaan in je eigen huis én in je eigen hoofd. Kinderen snappen dat en ouders die zich hun kindertijd nog kunnen herinneren ook.

  Omroep Brabant

  De bewegingen aan tafel geven op een gestileerde manier de relaties in het gezin weer. Vader en moeder proberen wat te organiseren, te binden, te activeren, en te straffen (zoonlief moet op de trap). De jeugd ontsnapt liever, bijvoorbeeld naar de ruimte achter het achterdoek. Als de kinderen daar rondlopen, beginnen de vlekken te leven; de mooie animaties zijn van Afterlight.

  de Theaterkrant

 • Choreografie en toneelbeeld: Jack Timmermans
  dans: Wiktoria Czakon, Gleen Orlando Mardenborough, Femke Somerwil en Tim Volleman
  Muziek: Jeroen van Vliet en Mete Erker
  Animatie: Afterlight
  Kostuums: Joost van Wijmen
  Lichtontwerp: Pink Steenvoorden – Einstein Design

Geef een reactie

Of deel Overtreffende trap op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Overtreffende trap

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.