Maas theater dans podium

Jongeren herdenken slavernijverleden
 • locatietheater
 • XL
Speellijst / tickets

Op 1 juli viert Nederland de afschaffing van slavernij. Op 30 juni herdenkt Nederland het slavernijverleden, een gezamenlijke geschiedenis. Over zo’n lange periode valt veel te herdenken. Maar wat precies? Theatermakers Aisa Winter en Jeroen van der Heijden maken samen met twintig Rotterdamse jongeren en kinderen een voorstelling over slavernij in het verleden en de impact die het heeft op het heden. 

Point of NReturn
Point of NReturn; waar de schepen met slaven vertrokken en waar zelden iemand terug kwam.
Point of NReturn; we kunnen er niet omheen. Dit is het moment om terug te kijken, om te herdenken.

Waarom dit project?
“Het bestaan van slavernij en de rol die ons land daar in een relatief recent verleden in speelde, zit ook in het DNA van veel Rotterdamse kinderen. Soms aan de oppervlakte en soms diep weggestopt. Om elkaar in de stad beter te leren kennen, horen we elkaar ook te kunnen bevragen over wie onze ouders en grootouders waren. Maas theater en dans wil met Point of No Return Rotterdamse schoolkinderen dit onderdeel van de geschiedenis met een open en nieuwsgierige blik laten bevragen, om het vervolgens invoelbaar te maken met een voorstelling” aldus Bernadette Stokvis, zakelijk directeur Maas theater en dans.

“Ik ben in Ghana geweest bij de forten Elmina en Cape Coast, de plekken vanwaar de slaven werden weggevoerd, ook wel Point of No Return genoemd. Dat is de titel van de voorstelling en die hebben we multi-interpretabel gemaakt. Want het is niet alleen de plek vanwaar de slaven werden weggevoerd en nooit meer terug kwamen. Als je iets meer weet over die geschiedenis, kun je nooit meer terug naar ‘ik wist het niet’. Je kunt je niet meer beroepen op onwetendheid” aldus Aisa Winter, een van de makers van Point of No Return.

Maakproces
Centraal in het maakproces staan vragen als: wat herdenken we precies? Wat heeft Rotterdam met de slavernij te maken? En wat heeft de slavernij met mij te maken? Om deze vragen te beantwoorden zijn de makers samen met de jongeren en kinderen op zoek gegaan naar verhalen uit de tijd van de slavernij, onder andere door excursies naar de Black Archives, het Tropenmuseum, Stadsarchief Rotterdam en door het bekijken van de film 12 Years a Slave van regisseur Steve McQueen. Vervolgens hebben ze met deze input scènes gemaakt, die uiteindelijk de voorstelling zullen vormen.

Bekijk hier het item van Point of no return op het jeugdjournaal.

 • Credits

 • Concept, regie: Jeroen van der Heijden, Aisa Winter 
  Projectleiding: 
  Sara Giampaolo 
  Spel: 17 kinderen en jongeren: 
  Misha Bot, Isa Dobrnjac, Suheda Eroglu, Sorsha Finlay, Aya Ighiri, Abigail Lima, Jhaleesa Monteiro, Kiran Motim, Ayleen Nieuwenhuizen, Vanilson Pereira, Elvis Rot, Rover Rot, Britt Schuurmans, Nadia van de Stadt, Lotti Verhoog, Jaqielle Vlaun, Maliya Uiterloo
  Regieassistent: 
  Lukas Schmidt 
  Met dank aan:
  Saul Henry, Jolanda Spoel en de Black Archives 
  In samenwerking met: 
  Keti Koti

  De voorstelling is onderdeel van de programmering van het festival Keti Koti Rotterdam 2018.

2 reacties op Point of no return

 1. Een verschrikkelijk mooie, heftige, ontroerende voorstelling. Ik weet niet of volwassenen de beelden duidelijker, kwetsbaarder hadden kunnen neerzetten of de boodschap net zo duidelijk hadden kunnen overbrengen. Mijn complimenten aan de jongeren die deze productie in hun vrije tijd, tussen het leren van proefwerken door, en zich belangeloos voor de bewustwording van deze zwarte bladzijdes in de Nederlandse geschiedenis ingezet hebben.

 2. Ontroerend mooie voorstelling, die laat zien hoe jongeren van nu geraakt kunnen worden door het verleden. Dat ze die geraaktheid omzetten in een voorstelling die zo invoelbaar is dat we er allemaal – spelers en publiek – iets van kunnen leren: prachtig!

Geef een reactie

Of deel Point of no return op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Point of no return
 • Point of no return
 • Point of no return
 • Point of no return

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.