fbpx

Maas theater dans podium

Coproductie Speeltheater en Assitej South Africa
 • 10+
Speellijst / tickets

Een ontroerende, levendige en intrigerende voorstelling met acteurs, poppen, dans en muziek, gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis

Een ooievaar trekt van het diepe warme zuiden van Afrika naar het frisgroene platteland van de Lage Landen. Hij neemt het waargebeurde verhaal van Nongqawuse mee. Nongqawuse is een vijftienjarig Xhosa meisje dat de geschiedenis van het eens zo machtige Xhosa volk ingrijpend verandert.

De vogel vertelt over de moeizame strijd tegen de blanke overheersers en over de geesten van de voorouders die aan Nongqawuse verschijnen. Zij geven Nongqawuse de opdracht om haar volk te vertellen dat ze al hun vee moeten slachten en moeten gaan leven volgens de oude tradities. Ze voorspellen dat de Xhosa dan weer net zo rijk en onoverwinnelijk worden als vroeger.

Deze voorspelling geeft veel mensen hoop en zij doen wat de voorouders en Nongqawuse hen opdragen. De gevolgen zijn geen rijkdom en glorie maar een enorme hongersnood. Iedereen wijst naar het meisje. Maar is zij werkelijk de schuld van deze tragedie?

Samenwerking
‘Rode Aarde’ is een samenwerking van Speeltheater Holland met Assitej South Africa en, in Nederland, met jeugdtheater de Krakeling. Het is tevens een culturele uitwisseling met professionele spelers en 5 jonge spelers uit Nederland en Zuid Afrika. De voorstelling gaat in de zomer van 2015 in première op het National Art Festival in Grahamstown, Zuid-Afrika en gaat vervolgens op tournee in de Oost Kaap.

Bekijk hieronder de trailer:

Meer weten over Red Eart revisited bekijk dan hier de making off

 

In het najaar van 2015 reist de Zuid Afrikaanse cast naar Nederland en is deze unieke voorstelling slechts gedurende een maand te zien Nederland. Om de voorstelling begrijpelijk te maken, worden sommige teksten vertaald.

 • Quotes

 • Credits

 • The duo brings this vivid story to life on stage using a mixture of an excellent cast, music and outstanding puppetry.

  -Cue Magazine Sunday-

  with an exciting new twist of using puppets (…) Strong narration.

  The Daily Dispatch

 •  

  Spelers: Macebo Mavuso, Thami Mbongo, Roshina Ratnam, Sheralynn Adriaansz, Sisipho Mbopa, Xolele Tsili, Sabelo Khosa en Nancy Masaba.
  Regie: Onny Huisink
  Tekst: Saskia Janse Regie assistentie: Nelleke Zitman
  Productie Zuid Afrika: Yvette Hardie, Assitej SA
  Productie Nederland: Saskia Janse, Speeltheater Holland Studio
  Film en trailer: Erik van ’t Wout
  Decor, poppen, kostuums: Onny Huisink i.s. m. Keiskamma Art Project en Hiltje Huisink.
  Geluid en techniek (NL): Frits Janszen e.a.
  Educatie en publiciteit: Saskia Janse i.s.m. Yvette Hardie

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Red Earth revisited Maaspodium Rotterdam

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.