Maas theater dans podium

Are you ready to revolt?
 • dans
Speellijst / tickets

In het najaar van 2021 gaat de nieuwe jongerenvoorstelling Revolt van Cecilia Moisio bij Maas theater en dans in première. Daarna toert de voorstelling door Nederland. Revolt gaat over opstand, over protesteren en je stem laten horen. In de aanloop naar de voorstelling onderzoekt Cecilia dit thema met de doelgroep, jongeren dus, in de vorm van workshops, interviews en vijf interactieve protestmarsen. De eerste protestmars is geheel digitaal en gaat in première tijdens de Nederlandse Dansdagen 2020 op maandag 5 oktober om 20:30 uur: REVOLT The Manifest. Cecilia won vorig jaar met Victory de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2019. De andere vier protestmarsen zijn in Groningen, Rotterdam, Tilburg en Amsterdam.  Wanneer en waar? Dat houden we nog even geheim.

Revolt
Wat past meer bij jou? Authentiek en eerlijk blijven of opgaan in de massa en de groep volgen? Durf je op te komen voor je mening? Ga je de straat op om te protesteren? Ben je een wereldverbeteraar, een Calimero of een struisvogel? Dat is het thema van dans- en theatervoorstelling Revolt. Over opstand en peer pressure. Over leugens en het collectief ontkennen van de waarheid. En over het jezelf verschuilen achter de groep. Revolt is een wake-up-call, geeft commentaar op zowel de huidige politiek als op onze collectieve gedragspatronen en is een oproep aan jongeren om hun stem te laten horen, om verschil te maken. Wil jij impact op de wereld, invloed op je eigen toekomst? Verandering begint bij jezelf en elke grote beweging is klein begonnen.

Revolt wordt gemaakt in de kenmerkende multidisciplinaire stijl van choreograaf Cecilia Moisio. Ze mixt persoonlijke verhalen met real-time sociale experimenten, performance, (muziek)theater, video en dans. Een politiek- en maatschappelijk geëngageerde voorstelling voor 14 tot 114 die je wakker schudt, met extreme emoties, diepe kwetsbaarheid, humor en ernst.

Cecilia Moisio over Revolt
“Mijn motivatie om deze voorstelling te maken is het protest- en het stemgedrag van jongeren. Generatie Z (geboren tussen 1995 en 2010) is een generatie van wereldverbeteraars: ze treden actief op tijdens protestmarsen. Deze ‘generation of activists’ wil het beter doen dan de voorafgaande generaties, ze pleiten voor bewustwording over klimaatverandering en overconsumptie. Maar Nederlandse jongeren tussen de 18 en 25 jaar vormen de grootste groep niet-stemmers. Ze zijn niet geïnteresseerd in de politiek, omdat die jongerenkwesties verwaarloost. Zij denken dat hun stem geen verschil maakt. Met Revolt wil ik duidelijk maken dat stemmen echt noodzakelijk is om invloed te hebben op je eigen toekomst.”

“Als rode draad voor Revolt neem ik het sprookje De nieuwe kleren van de keizer. Het sprookje is voor mij een metafoor voor wat er in de wereld gaande is op politiek gebied: narcistische populisten aan de macht, massale ontkenning van globale issues en mensen die denken dat hun stem er niet toe doet. In Revolt staat de keizer voor oude idealen en de witte man aan de macht. Zijn kleren staan voor de leugens die wij continu horen in de politiek en in de media. Het volk staat voor de jongeren die zich (nog) niet durven uit te spreken. Het kind (dat in het sprookje als enige roept dat de keizer naakt is) vertegenwoordigt elke jonge activist die op een Greta Thurnberg-achtige wijze voor zijn doel durft uit te komen en de anderen de weg wijst. Ik zie Generatie Z als de waarzeggers en klokkenluiders van deze tijd. Zoals in het sprookje moeten zij verandering voortbrengen in onze maatschappij, gedachtepatronen en machtsverhoudingen.”

“Met Revolt wil ik jongeren een hart onder de riem steken en aangeven hoe belangrijk het is om authentiek en eerlijk te blijven. En te blijven denken voor zichzelf, hun stem te laten klinken en niet mee te gaan met de massa. Ik wil het activisme in de jonge kijker aanwakkeren en hen aanzetten tot nadenken over hoe zij een groter verschil kunnen maken in de maatschappij.”

REVOLT The Manifest
In de aanloop naar de voorstelling onderzoekt Cecilia dit thema met de doelgroep, jongeren dus, in de vorm van workshops, interviews en vijf interactieve protestmarsen. De eerste protestmars is geheel digitaal en ging in première tijdens de Nederlandse Dansdagen 2020: REVOLT The Manifest. Cecilia won vorig jaar met Victory de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2019. De andere vier protestmarsen zijn in Groningen, Rotterdam, Tilburg en Amsterdam.

Ben je geïnteresseerd of wil je je aanmelden, mail dan naar info@maastd.nl.

 • Credits

 • Concept, regie, choreografie: Cecilia Moisio
  Teksten: Elfie Tromp
  Performers: Katarzyna Sitarz, Kiyan Khoshoie, Yulia Kalinchenko, Serano Pinas
  Composities, muziek: Marlon Penn
  Deelnemers: jongeren uit Maastricht, Groningen, Rotterdam, Tilburg en Amsterdam

  Editor: Joey van Noortwijk
  Audio post productie: Nezar Tarek
  Camera Maastricht: Paul Sixta
  Productie Maastricht: Nederlandse Dansdagen

  Productie Laboratoria: Hedi Legerstee
  Coproductie: Stichting Cecilia Moisio, Maas theater en dans, Nederlandse Dansdagen
  Partners: Festival Jonge Harten, VRIJDAG, IFFR, Theater De Nieuwe Vorst, CC Amstel

  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van Het BankGiro Loterij Fonds, Fonds21 en het Cultuurmakersfonds (van het Prins Bernhard Cultuurfonds).

  Prins Bernhard Cultuurfonds_alternatief_CMYK_logo

Geef een reactie

Of deel REVOLT The Manifest op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Op Reis

 • REVOLT The Manifest In the streets of Rotterdam 00:00 uur - Manifestatie | IFFR
 • REVOLT The Manifest CC Amstel Amsterdam 00:00 uur - Presentatie & debat
 • REVOLT The Manifest Bijlmerparktheater Amsterdam 00:00 uur - Presentatie & debat
 • REVOLT The Manifest Meervaart Theater Amsterdam 00:00 uur - Presentatie & debat

Gespeeld

Bekijk de schoolvoorstellingen

School-voorstellingen

Geen voorstellingen.

Bekijk de openbare voorstellingen