fbpx

Maas theater dans podium

Reconstructie van een fatale gebeurtenis
 • documentair theater
 • XL
Speellijst / tickets

Was Rishi Chandrikasing de verkeerde persoon op de verkeerde plaats?

Op 24 november 2012 werd de Surinaams-Hindoestaanse Rishi op perron vier van station Den Haag Hollands Spoor doodgeschoten door een politieagent. Hij was 17 jaar en bleek ongewapend. Een noodlottige samenloop van omstandigheden. De drie witte acteurs van Firma MES lopen wekelijks over hetzelfde perron. Het had hen ook kunnen overkomen. Toch? Dit voorval, dat tegelijk naast de deur én ver van hun bed lijkt, is een motivatie om te onderzoeken: hebben sommige mensen meer kans de verkeerde persoon op de verkeerde plaats te zijn? Firma MES presenteert een live-reconstructie van deze gebeurtenis.

Schrijver Kees Roorda liet zich inspireren door het politierapport met getuigenverslagen en interviewde betrokkenen. Aan de hand hiervan vormt Firma MES zich een beeld: wat gebeurde er die ochtend precies? Wie was Rishi? Wie was de agent die hem neerschoot? En hoe kan het dat verschillende waarheden met elkaar botsen?

Duur voorstelling: 80 minuten (o.v.b.)

Makers
Firma MES is het huisgezelschap van Theater aan het Spui. De groep leerden elkaar kennen op de Toneelacademie Maastricht en maken sinds 2009 theater op bijzondere plekken in en buiten Den Haag. Ze willen een groot publiek aantrekken. Bestaande uit al die jonge en oude mensen die wel van cultuur houden maar nog niet snel naar het theater gaan. Ze vertellen verhalen met kritisch optimisme, een persoonlijke invalshoek, humor en actuele thema’s.

 • Quotes

 • Credits

 • “Genialer en actueler werd theater dit jaar niet. Met minimale middelen reconstrueert Firma MES de dood van de 17-jarige Rishi in Den Haag. Iedereen zou dit moeten zien.”
  De Volkskrant ★★★★★

  “Al die perspectieven op dit horrorverhaal, maakt Rishi tot een zinderende en zeldzaam mooie performance.”
  De Theaterkrant ★★★★★ 

  “Een verkeerde daad maakt iemand nog geen slecht mens.’ Die vaststelling geeft aan de niet-voorstelling RISHI bijna achter haar eigen rug om iets monumentaals.”
  De Groene Amsterdammer

  “Naadloos gaan de personages in elkaar over. (…) De voorstelling Rishi is meer dan alleen een reconstructie van de gebeurtenissen op die ochtend. Schrijver Kees Roorda en het gezelschap hebben scènes toegevoegd, die je als toeschouwer een verrassend inkijkje in het functioneren van de politie bieden.”
  Meppeler Courant 
  ★★★★★

  “Het was echt goed! Verhaallijn was erg duidelijk. Een verhaal van alleen maar verliezers en dat lieten ze zeker wel overkomen” – Hoofdagent politie

  “In de voorstelling RISHI geeft een trio uitmuntende acteurs, telkens indrukwekkend van personage wisselend, 26 getuigen en betrokkenen een stem.”
  Dagblad van het Noorden ★★★★

 • Door: Firma MES
  Tekst: Kees Roorda
  Regie: Thomas Schoots
  Uitvoering: Lot van Lunteren, Lindertje Mans, Daan van Dijsseldonk
  Geluidsontwerp: Kasper Schellingerhout
  Vormgeving: Lidwien van Kempen
  Lichtadvies: Wilfred Loopstra
  Dramaturgie: Karim Ameur
  Fotografie: Joris-Jan Bos
  Grafische vormgeving: Tjade Bouma
  Met dank aan: Willemijn Barelds, Janice Sandjojo, Theater aan het Spui, Het Nationale Theater, de familie Chandrikasing, Mr. Wouter Bos

   

Geef een reactie

Of deel Rishi op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Rishi

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.