Maas theater dans podium

Nationaal traumatische komedie
 • theater
 • XL
Speellijst / tickets

Op zoek naar comedy in de tragiek van het verlies

Deze zomer is het 22 jaar geleden dat Bosnisch- Servische troepen onder leiding van Generaal Mladic de ‘veilige’ enclave Sebrenica binnenvielen. Er vallen 8000 doden in een verhaal dat voor de neutrale toeschouwer een klucht lijkt: besluiteloze politici, niet opdagende F16’s en slechte timing. Als het niet zo diep tragisch was, zou je er zomaar een voorstelling over kunnen maken.

Yorick Zwart en Rutger Kroon gaan op zoek naar de comedy van deze tragiek. Kan je met deze tragische feiten een voorstelling maken waarin lachen ons misschien wel bevrijdt? Of vergaat het lachen ons? Yorick kruipt in de huid van een oorlogsveteraan, een soldaat die acteur wilde worden. Hij wordt muzikaal begeleid door zangeres Catelijne Janssen. Vormt zij het koor als een Griekse tragedie of is zij de droomvoorstelling in deze nationaal traumatische komedie?

Na de korte editie op festival de Parade in de zomer van 2017 is Don’t Shoot the Pianoplayer nu terug in een avondvullende XL uitvoering.

Nagesprek met veteraan
Na afloop van de voorstelling kan het gesprek worden voortgezet met veteraan Andries Boneschansker. Andries was zelf aanwezig was bij deze donkere episode in voormalig Joegoslavië in juli 1995.

Duur voorstelling: 75 minuten (o.v.b.)

Makers
De Stokerij is het stadsgezelschap van Schiedam, opgericht door acteurs Koen Wouterse, Yorick Zwart en Anne Rats. Vanuit hun thuisstad kijken ze met een nieuwsgierige blik naar de stad, de regio en de rest van de wereld. Ze maken theater dat middenin het leven staat: met en tussen het publiek, zichtbaar in en betrokken bij de samenleving.

Don’t Shoot the Pianoplayer is deel 1 uit de serie Human Inc.: een serie van 5 voorstellingen over hoe grote internationale bedrijven en overheden de verbinding met het individu verliezen.

 • Quotes

 • Credits

 • “Zwart speelt Nico fraai, hij is verbeten optimistisch, maar kan de ellende die hij gezien heeft maar moeilijk verhullen. Mooi muzikaal omlijst door Catalijne Janssen die eruit ziet als een etalagepop met grote ogen, maar meestal onderbreekt Nico haar ruw door tegen het kistje waar ze op staat te schoppen.” Trouw – Rinske Wels 

  “In de heldere tekst van Rutger Kroon wordt steeds duidelijker dat de veteraan zijn frustratie nauwelijks de baas kan blijven. Zwarts speelt dit knap, met precies de goede dosis agressie én humor. Pijnlijk, maar nergens pathetisch.” NRC Handelsblad – Elisabeth Oosterling

   

 • Door: De Stokerij
  Spel en idee:
  Yorick Zwart
  Zang: Catalijne Janssen
  Tekst: Rutger Kroon
  Regieadvies: Wannie de Wijn
  Nagesprek: Andries Boneschansker

Geef een reactie

Of deel Don’t Shoot the Pianoplayer op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Don't Shoot the Pianoplayer

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.