Een persoonlijke zoektocht naar een gezamenlijke geschiedenis
Ben ik mijn geschiedenis? Welk verhaal vertelt mijn stad? Of mijn straat? Wie zijn mijn (voor)ouders? Aan wie dank ik mijn vrijheid? Wat weet ik? En wat weet ik niet?
In Wat we (niet) weten duiken ruim 20 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 24 jaar onder leiding van theatermakers Jeroen van der Heijden en Aisa Winter in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het Slavernijverleden.
Ze onderzoeken wat we nou eigenlijk echt herdenken en in hoeverre een geschiedenis van toen je identiteit van nu bepaalt. Ze werken vanuit wat ze weten, maar gaan vooral op zoek naar de zwarte gaten en lege plekken in dat wat ze nog niet weten.
De uitkomst van deze zoektocht presenteren ze in twee delen, op 4 mei 2019 in het kader van Theater Na de Dam en op 29 & 30 juni 2019 in het kader van Keti Koti. Ze vertrekken daarbij vanuit één onderzoek en maken twee verschillende voorstellingen.
Theater Na de Dam
Op 4 mei herdenken we tijdens de Nationale Herdenking de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.
-
Credits
-
Concept, regie: Jeroen van der Heijden, Aisa Winter
Projectleiding: Esther Schouten
Spel: Cemal, Danielle, Fay, Felix, Janna, Jhaleesa, Leonard, Liam, Lieke, Lotte, Lotti, Mats, Medhane, Romy, Roshan, Rózsa, Sharandy, Shaynesh, Sjainitta, Tamar & Vanilson
Dramaturgie (stage): Karsten Duyvis
Regie assistent (stage): Maris de Jong
Met dank aan: Josua Ossendrijver, Hanna Timmers, Wim Reijnierse en iedereen die met ons in gesprek gaat