Maas theater dans podium

Vaar mee met Maas
 • locatietheater
 • XL
Speellijst / tickets

Locatievoorstelling over de maakbaarheid van de toekomst en de kracht van het lot

“Buitengewone locatievoorstelling (…) razend knap” schreef het NRC Handelsblad (****) over Toen wij van Rotterdam vertrokken. Deze varende succesvoorstelling uit 2015 wordt nu hernomen.

Je stapt op een boot en met Delfshaven als decor ontmoet je al varend vijf mensen uit de Rotterdamse haven. Op de kades zie je hen op een beslissende dag in hun leven. Hoe verder je vaart, hoe meer hun levens met elkaar verknoopt lijken te raken. Allemaal proberen ze er het beste van te maken. Ben je in staat om je leven te sturen? Of heb je het niet zelf in de hand? Toen wij van Rotterdam vertrokken gaat over de maakbaarheid van de toekomst en de kracht van het lot. In de haven ligt de toekomst aan je voeten en jij kan ervan maken wat je wilt. Of toch niet?

Toen wij van Rotterdam vertrokken is gebaseerd op gesprekken met mensen en bedrijven uit Delfshaven.

Duur voorstelling: 2 uur.

Zilveren Krekel
Toen wij van Rotterdam vertrokken ontving in 2016 een Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie.

Captain’s dinner
Bij alle voorstellingen om 17:30 uur kan je na afloop aanschuiven bij het Captain’s dinner in thuishavencafé Maaspodium voor maar € 20 inclusief drankje. Met iedere keer een wisselend thema en programma. Reserveren voor het Captain’s dinner kan door bij je reservering te kiezen voor een combiticket (voorstelling + Captain’s dinner). Eet je vegetarisch? Kies dan voor de combiticket met de toevoeging VEGA. Heb je allergieën of specifieke dieetwensen, stuur dan een email naar therese@maastd.nl. 

Interview met regisseur Floris van Delft 
Luister hier naar het interview met Floris van Delft in VPRO Nooit meer slapen

Groepsbezoek
Voor voorstellingsbezoeken met schoolklassen neem contact op met Dana Kibbelaar (dana@maastd.nl of 010 7070438)
Voor groepsarrangementen voor bedrijven en andere groepen neem contact op met Lisanne Jacobs (lisanne@maastd.nl of 010 7070433)

Praktisch

Toen wij van Rotterdam vertrokken begint en eindigt in de foyer van het Maaspodium en duurt in totaal twee uur. We verzoeken je tien minuten voor aanvang aanwezig te zijn zodat de voorstelling op tijd kan starten. Vanaf de foyer is het +/- 10 minuten lopen naar de boot. Aangezien de voorstelling buiten plaatsvindt, adviseren wij je rekening te houden met de weersomstandigheden. Kleed je warm aan en denk aan goede regenkleding. Paraplu’s zijn niet toegestaan op de boot in verband met het zicht op de kades. De boot is beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers, neem bij vragen contact met ons op (info@maastd.nl of 010-7070430).

 • Quotes

  Floris van Delft ontving een Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie. De jury: “Toen wij uit Rotterdam vertrokken is meer dan een fraaie locatievoorstelling met indrukwekkende logistiek, politiek spel en aardse dans. Regisseur Floris van Delft vertelt een belangrijk, actueel verhaal, waarin hij de confronterende vluchtelingenproblematiek slinks verbindt met moderne ontwikkelingen in de Rotterdamse haven. Community-theater, in de ware geest van het woord: interfererend met en uitstijgend boven het leven van alledag.” VSCD-Jeugdtheaterjury

  “Magnifieke vaarvoorstelling(…)Een heerlijke beleving”
  Metro Rotterdam

  “Toen wij van Rotterdam vertrokken is een zeer gelukkig makende theaterervaring.”
  Loek Zonneveld, Theaterkrant(****)

  “Het spel van acteurs en dansers trekt als een film op de wal aan je voorbij en interfereert fraai met alledaagse voorbijgangers”
  Annette Embrechts, de Volkskrant (****)

  “Buitengewone locatievoorstelling (…) razend knap”
  NRC Handelsblad (****)

  “Gaaf en muzikaal locatietheater, dat is het.”
  Loek Zonneveld, de Groene Amsterdammer

  “Een prachtige en verrassende voorstelling over relevante thema’s zonder moralistisch te zijn. Zeer de moeite waard.” Minnekus

  “Een 10+ voorstelling. Weet niet met welke superlatieven ik dit onder woorden kan brengen. Inspirerend, verrassend, geestig, ontroerend, super origineel. Kortom “Rotterdam op zijn aller best. ” Reactie bezoeker vanuit Wereldhavendagen

 • Credits

  Coproductie: Floris van Delft/ WAT WE DOEN (voorheen Stichting De Verlichting)
  Regie, tekst: Floris van Delft
  Regie-assistent: Chyramain van Kempen
  Spel: Anne Prakke, Dionisio Matias, Jaike Belfor, Simon Heijmans, Laurien van Rijswijk, Carmen Pereira Stolle en stagiairs van de MBO theaterschool van Hofplein Rotterdam: Aldaïr Pieters, Britt Buntenbach, Fabienne Strooband, Rick van Werd
  Research, dramaturgie: Wieke ten Cate
  Kostuums: Sara Hakkenberg
  Geluidsontwerp: Frans Baudoin
  Beeld: Noa Verhofstad, Lenny Oosterwijk
  Fotografie: Phile Deprez
  Video: Huub Laurens
  Partner: MBO Theaterschool van Hofplein Rotterdam

  Deze bijzondere voorstelling is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van: Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Janivo Stichting, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Gravin van Bylandt Stichting, Rotterdam Festivals (2015). In 2017 is de reprise mede mogelijk gemaakt door Van Leeuwen van Lignac Stichting en Stichting ’t Trekpaert, Deltaport donatiefonds.

  Met dank aan: Maritiem Museum, Waterbus, Hanneke te Niet (Havenbedrijf Rotterdam), Chantal van Rooijen (Stadsontwikkeling Rotterdam), Mart Elderkamp en Jerry Oosterveen (Hoofden Maritiem Stadsbeheer Gemeente Rotterdam), Diede de Leeuw en Ron Buitelaar, Waterscouting vereniging J.c.J. van Speyk en alle omwonenden van de Spangensekade en Aelbrechtskade.

 • Educatie

  De workshop en de inleiding zijn zowel geschikt voor scholen als voor het vrije publiek, voorafgaand aan of na een voorstelling.

  Workshop Toen wij van Rotterdam vertrokken.
  Hoe maakbaar is je eigen toekomst? Wat weet je van de haven? Wie ben je en waar kom je vandaan? In deze fysieke workshop gaan we op zoek naar waar we vandaan komen en wat onze dromen zijn voor de toekomst. En hoe haalbaar zijn die dromen? Al spelend maken de deelnemers kennis met de vijf personages uit de voorstelling en gaan ze op zoek naar hoe ze hun verleden en toekomstdromen vorm kunnen geven op de vloer.

  Wanneer: voor/na de voorstelling in het Maaspodium of enkele dagen voor/na de voorstelling in de klas
  Duur: 50 minuten of 100 minuten
  Wie: Theaterdocenten Maas
  Capaciteit: 30 deelnemers
  Prijs: €75,00 (50 minuten) excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats
  €150,00 (100 minuten) excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats
  Contact: sara@maastd.nl

  Inleiding: Toekomstpraatjes
  In een interactief college praten we de deelnemers in een half uur bij over de Rotterdamse haven. We beginnen met een stukje geschiedenis: Wat was er voor Maasvlakte 2? Daarna filosoferen we over de toekomst van de haven en onze toekomstdromen voor Rotterdam.

  Wanneer: voor/na de voorstelling in het Maaspodium of enkele dagen voor/na de voorstelling in de klas
  Duur: 30 minuten
  Wie: Theaterdocenten Maas
  Capaciteit: 30 leerlingen in de klas/ 90 deelnemers theater
  Prijs: €50,00 excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats
  Contact: sara@maastd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

Tickets kopen

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

Op Reis

Gespeeld

 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Maaspodium Rotterdam

Bekijk de schoolvoorstellingen

School-voorstellingen

 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Maaspodium Rotterdam 13:30 uur
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Maaspodium Rotterdam 13:00 uur
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Maaspodium Rotterdam 13:00 uur
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Maaspodium Rotterdam 13:00 uur
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Maaspodium Rotterdam 13:00 uur

Bekijk de openbare voorstellingen