Maas theater dans podium

Vaar mee met Maas
 • locatietheater
Speellijst / tickets

Locatievoorstelling over de maakbaarheid van de toekomst en de kracht van het lot

“Buitengewone locatievoorstelling (…) razend knap” schreef het NRC Handelsblad (****) over Toen wij van Rotterdam vertrokken. Deze varende succesvoorstelling uit 2015 werd in 2017 hernomen.

Je stapt op een boot en met Delfshaven als decor ontmoet je al varend vijf mensen uit de Rotterdamse haven. Op de kades zie je hen op een beslissende dag in hun leven. Hoe verder je vaart, hoe meer hun levens met elkaar verknoopt lijken te raken. Allemaal proberen ze er het beste van te maken. Ben je in staat om je leven te sturen? Of heb je het niet zelf in de hand? Toen wij van Rotterdam vertrokken gaat over de maakbaarheid van de toekomst en de kracht van het lot. In de haven ligt de toekomst aan je voeten en jij kan ervan maken wat je wilt. Of toch niet?

Toen wij van Rotterdam vertrokken is gebaseerd op gesprekken met mensen en bedrijven uit Delfshaven.

Duur voorstelling: 2 uur.

Zilveren Krekel
Toen wij van Rotterdam vertrokken ontving in 2016 een Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie.

Captain’s dinner
Bij alle voorstellingen om 17:30 uur kan je na afloop aanschuiven bij het Captain’s dinner in thuishavencafé Maaspodium voor maar € 20 inclusief drankje. Met iedere keer een wisselend thema en programma. Reserveren voor het Captain’s dinner kan door bij je reservering te kiezen voor een combiticket (voorstelling + Captain’s dinner). Eet je vegetarisch? Kies dan voor de combiticket met de toevoeging VEGA. Heb je allergieën of specifieke dieetwensen, stuur dan een email naar therese@maastd.nl. 

Interview met regisseur Floris van Delft 
Luister hier naar het interview met Floris van Delft in VPRO Nooit meer slapen

Groepsbezoek
Voor voorstellingsbezoeken met schoolklassen neem contact op met Dana Kibbelaar (dana@maastd.nl of 010 7070438)
Voor groepsarrangementen voor bedrijven en andere groepen neem contact op met Lisanne Jacobs (lisanne@maastd.nl of 010 7070433)

Praktisch

Toen wij van Rotterdam vertrokken begint en eindigt in de foyer van het Maaspodium en duurt in totaal twee uur. We verzoeken je tien minuten voor aanvang aanwezig te zijn zodat de voorstelling op tijd kan starten. Vanaf de foyer is het +/- 10 minuten lopen naar de boot. Aangezien de voorstelling buiten plaatsvindt, adviseren wij je rekening te houden met de weersomstandigheden. Kleed je warm aan en denk aan goede regenkleding. Paraplu’s zijn niet toegestaan op de boot in verband met het zicht op de kades. De boot is beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers, neem bij vragen contact met ons op (info@maastd.nl of 010-7070430).

 • Quotes

 • Credits

 • Educatie

 • Floris van Delft ontving een Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie. De jury: “Toen wij uit Rotterdam vertrokken is meer dan een fraaie locatievoorstelling met indrukwekkende logistiek, politiek spel en aardse dans. Regisseur Floris van Delft vertelt een belangrijk, actueel verhaal, waarin hij de confronterende vluchtelingenproblematiek slinks verbindt met moderne ontwikkelingen in de Rotterdamse haven. Community-theater, in de ware geest van het woord: interfererend met en uitstijgend boven het leven van alledag.” VSCD-Jeugdtheaterjury

  “Magnifieke vaarvoorstelling(…)Een heerlijke beleving”
  Metro Rotterdam

  “Toen wij van Rotterdam vertrokken is een zeer gelukkig makende theaterervaring.”
  Loek Zonneveld, Theaterkrant ★★★★.

  “Het spel van acteurs en dansers trekt als een film op de wal aan je voorbij en interfereert fraai met alledaagse voorbijgangers”
  Annette Embrechts, de Volkskrant ★★★★.

  “Buitengewone locatievoorstelling (…) razend knap”
  NRC Handelsblad ★★★★.

  “Gaaf en muzikaal locatietheater, dat is het.”
  Loek Zonneveld, de Groene Amsterdammer

  “Een prachtige en verrassende voorstelling over relevante thema’s zonder moralistisch te zijn. Zeer de moeite waard.” Minnekus

  “Een 10+ voorstelling. Weet niet met welke superlatieven ik dit onder woorden kan brengen. Inspirerend, verrassend, geestig, ontroerend, super origineel. Kortom “Rotterdam op zijn aller best. ” Reactie bezoeker vanuit Wereldhavendagen

 • Coproductie: Floris van Delft/ WAT WE DOEN (voorheen Stichting De Verlichting)
  Regie, tekst: Floris van Delft
  Regie-assistent: Chyramain van Kempen
  Spel: Anne Prakke, Dionisio Matias, Jaike Belfor, Simon Heijmans, Laurien van Rijswijk, Carmen Pereira Stolle en stagiairs van de MBO theaterschool van Hofplein Rotterdam: Aldaïr Pieters, Britt Buntenbach, Fabienne Strooband, Rick van Werd
  Research, dramaturgie: Wieke ten Cate
  Kostuums: Sara Hakkenberg
  Geluidsontwerp: Frans Baudoin
  Beeld: Lenny Oosterwijk
  Fotografie: Phile Deprez
  Video: Huub Laurens
  Partner: MBO Theaterschool van Hofplein Rotterdam
  Met dank aan: Maritiem Museum, Waterbus, Hanneke te Niet (Havenbedrijf Rotterdam), Chantal van Rooijen (Stadsontwikkeling Rotterdam), Mart Elderkamp en Jerry Oosterveen (Hoofden Maritiem Stadsbeheer Gemeente Rotterdam), Diede de Leeuw en Ron Buitelaar, Waterscouting vereniging J.c.J. van Speyk en alle omwonenden van de Spangensekade en Aelbrechtskade.

  Maas theater en dans wordt structureel gefinancierd door Gemeente Rotterdam, Ministerie OCW en Fonds Podiumkunsten. Deze bijzondere voorstelling is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van: Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Janivo Stichting, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Gravin van Bylandt Stichting, Rotterdam Festivals (2015). In 2017 is de reprise mede mogelijk gemaakt door Van Leeuwen van Lignac Stichting en Stichting ’t Trekpaert, Deltaport donatiefonds.

 • De workshop en de inleiding zijn zowel geschikt voor scholen als voor het vrije publiek, voorafgaand aan of na een voorstelling.

  Workshop Toen wij van Rotterdam vertrokken.
  Hoe maakbaar is je eigen toekomst? Wat weet je van de haven? Wie ben je en waar kom je vandaan? In deze fysieke workshop gaan we op zoek naar waar we vandaan komen en wat onze dromen zijn voor de toekomst. En hoe haalbaar zijn die dromen? Al spelend maken de deelnemers kennis met de vijf personages uit de voorstelling en gaan ze op zoek naar hoe ze hun verleden en toekomstdromen vorm kunnen geven op de vloer.

  Wanneer: voor/na de voorstelling in het Maaspodium of enkele dagen voor/na de voorstelling in de klas
  Duur: 50 minuten of 100 minuten
  Wie: Theaterdocenten Maas
  Capaciteit: 30 deelnemers
  Prijs: €75,00 (50 minuten) excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats
  €150,00 (100 minuten) excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats
  Contact: sara@maastd.nl

  Inleiding: Toekomstpraatjes
  In een interactief college praten we de deelnemers in een half uur bij over de Rotterdamse haven. We beginnen met een stukje geschiedenis: Wat was er voor Maasvlakte 2? Daarna filosoferen we over de toekomst van de haven en onze toekomstdromen voor Rotterdam.

  Wanneer: voor/na de voorstelling in het Maaspodium of enkele dagen voor/na de voorstelling in de klas
  Duur: 30 minuten
  Wie: Theaterdocenten Maas
  Capaciteit: 30 leerlingen in de klas/ 90 deelnemers theater
  Prijs: €50,00 excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats
  Contact: sara@maastd.nl

30 reacties op Toen wij van Rotterdam vertrokken

 1. Ik wil nog even laten weten dat mijn man en ik het fantastisch hebben gevonden! Echt voor herhaling vatbaar een voorstelling op zo’n manier. Complimenten voor cast en crew!

 2. Wij zagen de voorstelling voor de 2e keer (1e in 2015) en hebben weer – van begin tot eind – enorm genoten. Zo goed opgezet, zo geweldig gespeeld, logistiek fantastisch geregeld, gewoon een super voorstelling !! Bedankt en hopelijk gaan jullie nog eens zo iets opzetten.

 3. Zelden zo’n prachtig spel op zo’n bijzondere locatie gezien. In een woord genoten en ik zou zo weer gaan en nog eens gaan en nog eens, ik kan er geen genoeg van krijgen, helaas, alle verdere voorstellingen waren uitverkocht!

 4. Een bijzonder goed gespeelde voorstelling op bijzondere lokaties! De zangkwaliteiten van de acteurs waren net zo indrukwekkend.
  In een woord: formidabel

 5. Onze dochter van 8, wij, en opa/oma van 69 hebben zeer genoten. Het verhaal, het spel en het continue veranderde podium was een bijzondere ervaring. Bijna 2 uur intensiteit, ze waren zo voorbij. Jullie mogen trots zijn op elkaar.

 6. Het z ou uitverkocht zijn, jammer! Toch Nog even op de site kijken en ja extra voorstellingen en nog plek, jippie! Snel kaartjes besproken en met open visser erheen.
  Wat hebben we genoten van het s prankelijke spel, het goed kunnen verstaan, de unieke setting/ locatie.
  Het was een top avond.
  We zijn nieuwsgierig wat er in de toekomst voor bijzonders komt, het smaakt naar meer!

 7. Wat een onvergetelijke voorstelling. Wij hebben ons laten vermaken, ontroeren, verwonderen en hopen vurig op (nogmaals) een reprise. Geniaal.
  Een voorstelling om heel trots op te zijn.
  Grote complimenten.

 8. Wat een prachtige voorstelling. Het gegeven dat de voorstelling midden in de stad speelt, tussen het dagelijks leven, is fantastisch. De spelers zijn echt heel goed (waarbij extra veel lof voor de kapitein). Het stuk is grappig, ontroerend, indringend, verrassend. Het mooiste theater wat ik tot nu toe heb gezien. Heel knap gedaan!

 9. Als geboren Rotterdamse wilde ik graag deze voorstelling zien en vanuit Medemblik zijn we zaterdag vertrokken met stralend weer. Alle superlatieven die iedereen al heeft gebruikt over deze voorstelling had ik zelf kunnen schrijven. Ademloos heb ik zitten luisteren (prima geluid overigens, complimenten) en tot mijn grote verrassing kwam ik voorbij mijn ouderlijk huis, waar ik 17 jaar heb gewoond, Dat was een extraatje. Ik ben 40 jaar geleden uit Rotterdam vertrokken, maar deze stad is nooit uit mijn hart geweest. En terecht, het wordt er steeds mooier.

 10. Een van de eerste voorstellingen van dit jaar gezien. Geen idee wat ik kon verwachten. Nog nooit zoiets gezien. Helemaal top. Jammer voor mij maar te gek voor jullie dat alles zo snel uitverkocht was. Ik had het met veel plezier nog een keer mee willen maken. En de reacties van de mensen op de kade, die zonder het te weten meespeelden, onbetaalbaar.

 11. Dit was een ge wel dige ervaring!
  De voorstelling en het diner na afloop waren van hoge kwaliteit.
  Er werd zelfs gezorgd voor een gezellig optreden tjdens het diner.

 12. Een geweldige verrassende goede voorstelling. Geweldige cast en wat een goed verhaal. Het verhaal van de vluchteling van alle kanten belicht. Mooi hoor.

 13. Na dit jaar drie voorstellingen van TWVRV te hebben gezien bleef het nog altijd een bijzondere ervaring. Rotterdam als decor in verschillende belichtingen (gelukkig twee van de drie keer met zon) is een feest en de ongelofelijke energie die de acteurs aan de dag legden met een verhaal mét inhoud, maakte het tot een onvergetelijke belevenis. Als het herhaald zou worden ben ik de eerste die weer kaarten zou bestellen. proficiat aan alle acteurs, medewerkers van Maas en ieder die er iets mee te maken had

 14. Ik heb een voorstelling uit de eerste serie gezien en hoopte vurig op een reprise. Link, want dat kan tegenvallen.

  Niet dus. De voorstellingen kwam dit keer als een mokerslag binnen. En zeker het laatste stuk bij de sluis. Het raakte me zo diep. Geweldig wat zo’n voorstelling met je doet.

 15. BEDANKT!! Wat een onverwachte, fantastische voorstelling, woorden schieten te kort voor dit geweldige vaargebeuren. Wij hebben zo genoten en vertellen aan iedereen hierover. Wat een beleving met zo’n geweldig goed verhaal, echt te gek!
  Dit smaakt naar meer.
  Succes en tot ziens.
  Annemie en Marianne

 16. Je kan het je van te voren niet voorstellen. Het is uniek, boeiend en ongelooflijk dat dit midden in een wereldstad gespeeld wordt. Kompliment voor totale crew.

 17. Wat een fantastische voorstelling. !!!!!!!

  Ik had het geluk dat “mijn” kunst en cultuur coördinator, Judith van Gelder …. Van Obs de Wilgenstam voor onze studiedag (vrijdag de 15e ….in de middag met het mooiste weer van de week), de kaartje had geregeld voor deze supervoorstelling.

  Ik zeg: geweldig……op z’n Rotterdams ……. ” Tranen in m’n ogen “………. en dat meen ik hè…. Ik dacht ……”Dit is mijn stad…. Mijn ROTTERDAM” over menselijkheid, over vluchtelingen…. Over goed doen…… Over wat je als leerkracht meemaakt met de kinderen van…….

  En ik kan je vertellen….. Meerdere collega’s waren tijdens de voorstelling ontroerd …… !!! Het heeft ons heeft geraakt.

  Ik zeg: iedereen en zeker iedere ROTTERDAMMERT wil EN zou jullie theaterstuk / moeten kunnen zien……
  Blij werd ik ervan.
  Hoop dat er nog een reprise na de reprise komt………. Ik wil nog een keer met ……..

  Groet,
  Ingrid

  1. Ingrid, we kunnen het niet beter omschrijven dan jij hebt gedaan. Emotioneel, mooi, trots, alles zit erin. Bovendien was het captains dunner heerlijk en goed geregeld.

   We hebben 2015 ook gezien en nu weer net zo geraakt worden als de 1e keer is toch wel bijzonder.
   We hadden geweldig weer, we kunnen met ontroering zeggen: wat hebben we een geweldig mooie stad!!!

 18. Ik was ontroerd, geraakt en heb gelachen. Dank Floris van Delft en acteurs voor deze mooie en waardevolle middag. Wat zou ik graag nog een aantal mensen dit ook gunnen. Volgend jaar weer?

 19. Wat een voorstelling. Volledig in de stromende regen. Wat een acteurs, wat een energie. Juist door het slechte weer was het misschien nog wel indrukwekkender.

 20. Geniaal. We kennen Maas theater van eerdere voorstellingen, en waren nieuwsgierig naar deze. We boften enorm met het weer, dat zal zeker meegespeeld hebben in het genieten. Maar in de Zaterdag avond zon, en dan letterlijk in een film belanden was geweldig. Verassingen alom.
  En het gebruik van de kades is simpelweg geniaal. We hebben genoten!!

 21. Wat een hééérlijke voorstelling, het spel, de spelers, verhaallijn, en de setting zijn absoluut van grote klasse
  Dit zou voor iedere Rotterdammer ” verplicht” moeten zijn.
  Ga dit zien

 22. Geweldige avond. Wat een talentvolle acteurs. Sprakelend en ontroerend. Floris van Delft heeft een voorstelling gemaakt die Holland Festival waardig is. Bij het varen op de Maas, uitgezwaaid door de acteurs dacht ik even dat ik zelf van Roterdam vertrok.
  Ben fan geworden.
  Freule Fran

 23. Een hele mooie beleving vanaf het water. Alles klopte, heerlijk theater met een zeer actueel verhaal. Super gespeeld en goed bedacht met Rotterdam als decor.
  Wat een super ervaring.
  Voor mij een dikke 10 en ik kan het iedereen aanraden.

 24. Erg leuke en unieke voorstelling en ook nog in de buurt waar ik ben opgegroeid. Mijn kinderen van 9 en 11 vinden het ook erg leuk. Daarom vond ik het ook wel verrassend (en eigenlijk ook wel een beetje jammer)) dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers wat hoog was. Het is echt een voorstelling voor jong en oud!

Geef een reactie

Of deel Toen wij van Rotterdam vertrokken op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Uitverkocht

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

Op Reis

Gespeeld

Bekijk de schoolvoorstellingen

School-voorstellingen

Gespeeld

 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken Maaspodium Rotterdam

Bekijk de openbare voorstellingen