Maas theater dans podium

Vaar mee met Maas
 • locatietheater
 • XL
Speellijst / tickets

Wegens succes verlengd t/m 26 september

Je stapt op een boot en -met Delfshaven als decor- ontmoet je al varend vijf mensen uit de Rotterdamse haven. Op de kades zie je hen op een beslissende dag in hun leven. Hoe verder je vaart hoe meer hun levens met elkaar verknoopt lijken te raken. Allemaal proberen ze er het beste van te maken. Ben je in staat om je leven te sturen? Of heb je het niet zelf in de hand? Toen wij van Rotterdam vertrokken gaat over de maakbaarheid van de toekomst en de kracht van het lot. In de haven ligt de toekomst aan je voeten en jij kan ervan maken wat je wilt. Of toch niet?
Toen wij van Rotterdam vertrokken is gebaseerd op gesprekken met mensen en bedrijven uit Delfshaven.

Zilveren Krekel
Toen wij van Rotterdam vertrokken won in 2016 een Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie.

Locatietheater
Toen wij van Rotterdam vertrokken begint en eindigt in de foyer van het Maaspodium en duurt in totaal twee uur. We verzoeken je tien minuten voor aanvang aanwezig te zijn zodat de voorstelling op tijd kan starten.
Aangezien de voorstelling buiten plaatsvindt, adviseren wij je rekening te houden met de weersomstandigheden. Kleed je warm aan en denk aan goede regenkleding. Paraplu’s zijn niet toegestaan op de boot in verband met het zicht op de kades.

Regisseur Floris van Delft over Toen wij van Rotterdam vertrokken
“Toen ik 14 was wilde ik tropische bosbouw gaan studeren om op een plantage in Zuid-Amerika te gaan werken. Nu ben ik 39 en maak ik theater in Nederland. Elke keer als ik de haven zie, denk ik aan hoe mijn leven ook ergens ver weg van hier had kunnen zijn als ik echt was vertrokken. Hoe kan het dat het leven zo anders loopt dan je droomt of denkt? En hoeveel invloed heb je op je toekomst? De haven is de perfecte plek voor een voorstelling hierover, omdat je daar de keuze hebt. Vertrekken of blijven?”
Luister hier naar het interview met Floris van Delft in VPRO Nooit meer slapen

 

 • Quotes

 • Credits

 • Floris van Delft won een Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie. De jury: “Toen wij uit Rotterdam vertrokken is meer dan een fraaie locatievoorstelling met indrukwekkende logistiek, politiek spel en aardse dans. Regisseur Floris van Delft vertelt een belangrijk, actueel verhaal, waarin hij de confronterende vluchtelingenproblematiek slinks verbindt met moderne ontwikkelingen in de Rotterdamse haven. Community-theater, in de ware geest van het woord: interfererend met en uitstijgend boven het leven van alledag.”  VSCD-Jeugdtheaterjury.

  “Magnifieke vaarvoorstelling(…)Een heerlijke beleving” Metro Rotterdam.

  “Toen wij van Rotterdam vertrokken is een zeer gelukkig makende theaterervaring.” Loek Zonneveld, Theaterkrant ★★★★.

  “Het spel van acteurs en dansers trekt als een film op de wal aan je voorbij en interfereert fraai met alledaagse voorbijgangers” Annette Embrechts, de Volkskrant ★★★★.

  “Buitengewone locatievoorstelling (…) razend knap” NRC Handelsblad ★★★★.

  “Gaaf en muzikaal locatietheater, dat is het.” Loek Zonneveld, de Groene Amsterdammer.

  “Een prachtige en verrassende voorstelling over relevante thema’s zonder moralistisch te zijn. Zeer de moeite waard.” Minnekus.

  “Een 10+ voorstelling. Weet niet met welke superlatieven ik dit onder woorden kan brengen. Inspirerend, verrassend, geestig, ontroerend, super origineel. Kortom “Rotterdam op zijn aller best. ” Reactie bezoeker vanuit Wereldhavendagen.

 • Regie & tekst: Floris van Delft
  Regie-assistent: Chyramain van Kempen
  Spel: Anne Prakke, Carmen Pereira Stolle (stage), Dionisio Matias, Ghislaine van IJperen (stage), Gwendolyn Gomes (stage), Jaike Belfor, Laurien van Rijswijk (stage), Mea-ly Verhoef (stage), Simon Heijmans, Tijn Panis (stage)
  Research & dramaturgie: Wieke ten Cate
  Kostuums: Sara Hakkenberg
  Geluidsontwerp: Frans Baudoin
  Beeld: Noa Verhofstad
  Fotografie: Lenny Oosterwijk
  Video: Huub Laurens
  Partners: WereldhavendagenMBO Theaterschool van Hofplein Rotterdam, stichting De Verlichting
  Met dank aan: Maritiem Museum, Waterbus, Hanneke te Niet (Havenbedrijf Rotterdam), Chantal van Rooijen (Stadsontwikkeling Rotterdam), Mart Elderkamp en Jerry Oosterveen (Hoofden Maritiem Stadsbeheer Gemeente Rotterdam), Diede de Leeuw en Ron Buitelaar, Waterscouting vereniging J.c.J. van Speyk en alle omwonenden van de Spangensekade en Aelbrechtskade.

  Maas theater en dans wordt structureel gefinancierd door Gemeente Rotterdam, Ministerie OCW en Fonds Podiumkunsten. Deze bijzondere voorstelling is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van: Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Janivo StichtingVan Leeuwen Van Lignac Stichting, Gravin van Bylandt Stichting en Rotterdam Festivals

24 reacties op Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015

 1. Geweldige middag gehad, toneel, muziek, boottocht, fijne sfeer en de acteurs een groot compliment aan iedereen die hier aan heeft mee gewerkt.
  Moet je gezien hebben.

 2. Na twee uur dacht ik: “Nu al afgelopen?” Zelden zó aangenaam verrast en wat heb ik genoten…en ik was zeker niet de enige. Complimenten aan alle medewerkers!!

 3. Geweldige voorstelling. Varend op een boot en de kade als bewegend decor. Wat raakte is de enorme actualiteit. Chinese economie, bootvluchtelingen en de steeds verder gaande economisering van de samenleving waardoor mensen er niet meer toe doen. Op zoek naar wat mensen nog kunnen betekenen…… Chapeau!

 4. Wat een knappe voorstelling: Tribune op varende boot, acteurs op de kade, op boten en – natuurlijk, wat verwacht je anders van een voorstelling in de haven – in het water. Actueel door keuze van onderwerpen zonder de antwoorden in te vullen maar – tot nadenken stemmend – zelf een standpunt in te nemen. Genoten!

 5. Fantastisch!. Donderdagavond van begin tot eind met een big smile op ons gezicht genoten. Wat zat er veel verwerkt in deze avond: humor, actualiteit, een boodschap om over na te denken… We genieten nog steeds na en als we het verder vertellen duiken er steeds nieuwe details op in ons geheugen. Super bedankt en succes verder.

 6. Net genoten van een geweldige voorstelling van Maastheater.
  Goed geacteerd, leuk op de boot langs mooie locaties.
  Was genieten van theater op het water.
  Hartelijk dank!!!

 7. Fantastische en boeiende theatervoorstelling. Geweldig om het decor van de kade te gebruiken en het publiek in een boot langs de voorstelling te leiden. Heb van begin tot het eind geboeid gekeken. Een aanrader.

 8. Afgelopen woensdag een verrassende en kunstzinnige voorstelling mogen aanschouwen. Wat is Rotterdam bruisend en divers. Mooi dat argeloze Rotterdammers figuranten zijn in de voorstelling.
  Vandaag waren wij,collega ‘s en kinderen van groep 7/ 8 van Palet, een moment figuranten in het stuk, wachtend voor de Lage Erfbrug
  Een aanrader !

 9. Wat was het gaaf en wat hadden we een geweldig weer! Wat een aanrader! Als je rotterdammer bent en je hebt dit niet gezien dan heb je wat gemist!

  Blijf ook lekker eten!

 10. Wat een waanzinnige productie,donderdag 10 sept in een zonovergoten Rotterdam,2 uur met open mond gekeken en genoten. Wat een timing.
  Theaterseizoen is amper begonnen, maar wie dit wil verbeteren moet van zeer goede huize komen

 11. Dank dank dank dat we mee mochten vandaag, het was echt ge-wel-dig. Wat een mooie productie hebben jullie gemaakt met zijn allen!!! En dank voor de warme ontvangst en service vandaag!
  Succes nog met de komende voorstellingen en voor iedereen die nog gaat: dat wordt genieten!!!

 12. Briljant! Prachtige artistieke benadering. Geweldig idee om de stad als decor te gebruiken! Heel veel acteertalent gezien. Het is duidelijk dat hier een artistieke geest achter zit. Een aanrader voor eenieder die van theater, de haven of van beide houdt.

 13. Chapeau, wat een leuke voorstelling. Enorme goede prestatie van de regisseur en acteurs!
  Wat hebben we toch een mooie stad. Dit was een aparte beleving, weer eens wat anders dan 2 uur in een stoel zitten, heerlijk!

 14. Prachtige manier om zo theater te maken. De blik op de kade en op Rotterdam, de spelers op de kade tegen het decor van de haven en de stad. Onvergetelijk. De inhoud van het stuk sprak me direct aan en drong diep door.
  Knap geschreven en ook actueel, dat geeft diepgang en doet wat met je. Daar houd ik van, het zet je ook aan het denken…

 15. Geniaal idee en prachtig uitgewerkt. Geweldige acteurs en actrices.
  Mooie bijkomstigheid is dat het mijn hart ook sneller deed kloppen voor Rotterdam.

 16. Een onvergetelijke ervaring, waarin zo’n heel bijzonder deel van oud Rotterdam het decor vormt voor een voorstelling, waarin de actualiteit op een hele bijzondere, speelse, maar vooral indringende manier binnenkomt. Hulde aan het hele team van acteurs en regisseur, de productie, de techniek en ook de heel gastvrije manier, waarop Maas de bezoekers ontvangt tijdens deze arbeidsintensieve weken.Dat maakt het tot een avond uit en nét iets meer dan dat!

  Marjolijn van Delft

  1. Hoi Marjolijn,

   Wij hebben vanmiddag met vrienden de voorstelling bezocht. Heel bijzonder en origineel en het is gelukkig droog gebleven. Voor een van de vrienden, een geboren Rotterdammer, was het een verjaarskadootje en hij heeft het zeer gewaardeerd. Ik zag dat de extra voorstellingen ook al uitverkocht zijn dus al met al een groot succes!
   groeten,
   Jaap en Jacqueline

 17. Wij waren verrast en ontroerd door het stuk! De voorstelling trok vanaf de kade als een film aan ons voorbij, terwijl wij op de boot, met koptelefoon op, het geheel konden overzien. Briljant!
  Simone Akkerman

  1. Ha Simone,

   Ja….wat een bijzondere ervaring. Het was gisteravond een sprookje….Rotterdam van licht naar donker. Leuk dat jullie ook geweest zijn. Floris was heel blij met jullie enthousiaste reactie. De hele sfeer was goed, alles klopte en de acteurs leveren wel een enorme prestatie (in dat koude water).

   Marjolijn

 18. De tijd vloog om. Er was zo veel te zien. Ik vond het mooi en ontroerend en moest ook erg lachten om argeloze voorbijgangers, die eigenlijk ineens op een podium stonden toen ze ons in de boot zagen met een koptelefoon op. Heel goed gedaan!

Geef een reactie

Of deel Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Uitverkocht

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

Op Reis

Gespeeld

 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Maaspodium Rotterdam

Bekijk de schoolvoorstellingen

School-voorstellingen

Gespeeld

 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Maaspodium Rotterdam
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken 2015 Maaspodium Rotterdam

Bekijk de openbare voorstellingen