Maas theater dans podium

Een ode aan de meeloper
 • dansperformance
 • XL
Speellijst / tickets

“Een opzwepende performance” (★★★★ Theaterkrant), “Een trip die je doet duizelen” (★★★★ 8Weekly), “Aantrekkelijke, zeer levendige voorstelling” (★★★★ Scenes), ★★★★ Volkskrant.

Wat is de kracht van het collectief in dit tijdperk van individualisme en zelfontplooiing? Gefascineerd door het fenomeen volksdansen vraagt Nastaran Razawi Khorasani zich in deze dansperformance af hoe de huidige mens vorm en inhoud geeft aan gevoelens van saamhorigheid. Vier individuen doen een poging om hun eigen identiteit af te leggen en op te gaan in de massa. De alledaagse handelingen van de vier vloeien langzaam over in een volksdans. Lukt het hen zichzelf te vergeten?

Uniform ging in première op festival Oerol 2018 en wordt wegens succes hernomen.

Duur voorstelling: 50 minuten

Nastaran over Uniform
“We leven in een sterk geïndividualiseerde wereld en zijn voortdurend bezig met wie we zelf zijn, wat onze mening is. Dat is echt iets van deze tijd. Ik heb bewondering voor mensen die zichzelf durven te vergeten en helemaal kunnen opgaan in een groep. In Uniform doen we een poging om de afkeer van het ego te laten zien.”

Nastaran bij Maas
Nastaran Razawi Khorasani is geselecteerd voor de Nieuwe Makers regeling van het Fonds Podiumkunsten en maakt(e) in 2017, 2018 en 2019 bij Maas drie nieuwe stukken, uitgesproken fysiek performancetheater: Uniform, Solo van Nas & Jim en Bye Bye Baby.

 • Quotes

 • Credits

 • Educatie

 • Randprogramma

 • Quotes festivalversie 2018:

  “Een opzwepende performance (…) Op intelligente wijze zet Khorasani dans, kostuums en de geniaal opgebouwde muziek van Jimi Zoet in om te onderstrepen dat gedeelde gedragingen uit vele verschillende bronnen ontstaan en vaak invloeden van verschillende (sub)culturen in zich dragen. (…) Het is de grote kracht van Uniform dat de voorstelling tot het einde toe zo weerbarstig blijft. Wat voor de een een idealistische volksbeweging is, is voor de ander een hersenloze, gevaarlijke massa. Khorasani’s prikkelende voorstelling laat beide interpretaties naast elkaar bestaan” Theaterkrant ★★★★.

  “De Rotterdamse theatermaker Nastaran Razawi Khorasani, actrice en maker bij Maas theater en dans en als performer opgeleid in Maastricht, legt in het woordeloze Uniform (ode aan de meeloper) de vinger op onze twijfels over individualiteit versus collectiviteit” Volkskrant ★★★★.

  “Samen met Milou van Duijnhoven, Jens van Huizen en Art Srisayam maakte Khorasani een aantrekkelijke, zeer levendige voorstelling die een ode wil zijn aan de meeloper. (…) Spectaculair wordt het als er spiegels de speelvloer opgereden worden. (…) De performers gaan op in de massa die ze zelf vormen. Een prachtige vondst” Scènes ★★★★.

  “Uniform is als een dagdroom, die sluimert en je naar een ver oord brengt. Waarbij je je achteraf afvraagt hoe je daar opeens bent gekomen. (…) een trip die je doet duizelen” 8Weekly ★★★★.

  “Een fascinerende synthese van allerlei volksdansvormen, meeslepend en vol energie. De climax is een hallucinerend, vermenigvuldigend spel met spiegels. Het collectief is groter dan de som der individuen” Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant.

  “Maas Theater en Dans oogstte bewondering met Uniform, dans met elementen uit een waaier aan landen” Leeuwarder Courant.

  “Ze kregen een grote zin om samen te dansen. En precies die energie die door de hele voorstelling heen zat is de kracht van deze voorstelling. (…) Een prachtige rake voorstelling” De Theaterpodcast.

  “Uniform is een voorstelling, die opzweept en je per beat meeneemt in een hypnose om je vervolgens met allerlei vragen, verwarring en interpretaties achter te laten. Zet daarnaast ook een mooi visueel plaatje naast en dan is dát reden genoeg om Uniform op je lijstje van must see te zetten” Cultuurbarbaartjes ★★★★.

  “De muziek, de belichting, de kleding; het is allemaal goed op elkaar afgestemd. De performance blijft boeien van begin tot eind en ondanks dat er niet in gesproken wordt, wordt het verhaal van de voorstelling goed verteld. (…) een prachtig geheel” Het Grote Recensieboek.

  Quotes 2020:

  “De choreografie heeft een oerkracht en lijkt het meest op volksdansen, maar dan iets meer van deze tijd. De muziek is intens en opzwepend. Je voelt de spanning opbouwen, in de muziek en de dans” I Love Theater ★★★★.

  “De vier spelers fascineren alle vier. Er wordt goed geacteerd en goed gedanst, ze leggen hun ziel en zaligheid erin, alsof ze echt even opgaan in een ander universum om daarna in verwondering terug te keren. (…) Een lust voor het oog” Musicalnieuws.

  “De muziek verandert, ik hoor tonen van volksmuziek met een moderne draai eraan. (…) Waar eerst nog kleine verschillen in het uniform te bespeuren zijn, zien de dansers er nu volledig hetzelfde uit. Ze spelen op elkaar in en zijn volledig ‘uniform’. (…) Het was een voorstelling die het onderwerp ‘meer een collectief zijn’ concreet wist te vertalen naar sterke en uitbundige volksdans” My Daily Shot Of Culture.

  “Het hoogtepunt was de spiegelscène, vier dansers werden tientallen dansers. Vijftig minuten vlogen om. Verwonderd, met honderd vragen en met grote zin in ‘met z’n allen’, verlieten we de zaal” MaandagDaandag.

 • Van: Nastaran Razawi Khorasani
  Met:
  Nastaran Razawi KhorasaniLaurence RoothooftArt Srisayam, Tijmen Teunissen
  Muziek: Jimi Zoet
  Kostuums: Nicky Nina de Jong
  Licht: Marijn de Jong
  Dramaturgie: Tobias Kokkelmans
  Understudy: Dorothea Mende
  Coupeuse:
  Dorine van IJsseldijk
  Coaching
  : Moniek Merkx
  Fotografie: Noa Verhofstad (campagnebeeld), Guido Bosua (scènefoto’s), Nichon Glerum (scènefoto’s)
  Video: Thomas Bos (teaser), Davids Dannoss (trailer), Huub Laurens (interview)
  In samenwerking met: URLAND

  Maas theater en dans wordt structureel gefinancierd door Gemeente Rotterdam, Ministerie OCW en Fonds Podiumkunsten.

 • Workshop
  Ken je het verlangen om jezelf te vergeten? Te verdwijnen in de massa? Gewoon even met een ander mee te lopen? In deze workshop gaan we op in de massa en zetten we ons af. Vallen we weg en op. En onderzoeken we het individu en de groep in een eigen gechoreografeerde volksdans.

  Wanneer: Voor/na de voorstelling in het theater of enkele dagen voor/na de voorstelling in de klas of in een gymzaal, dansstudio of dramalokaal

  Duur: 60 minuten

  Wie: Dansdocent van Maas

  Capaciteit: 30 leerlingen / bezoekers

  Prijs: €75,00 excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats

  Contact: sara@maastd.nl

  De workshop is ook geschikt voor het vrije publiek in het theater voor/na de voorstelling.

  Thema’s
  individu vs groep / gemeenschappelijkheid

   

   

 • In de volgende steden is er voorafgaand of na afloop van de voorstelling een workshop te volgen:

  Theater de Brussel – Oosterhout
  Datum: woe 11 mrt 2020
  Tijd: voorafgaand aan de voorstelling, om 18:15

  Tweetakt – Utrecht
  Datum: za 4 apr 2020
  Tijd: voorafgaand aan de voorstelling, om 14:15

4 reacties op Uniform

Geef een reactie

Of deel Uniform op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Uniform
 • Uniform
 • Uniform
 • Uniform
 • Uniform Uitverkocht
 • Uniform Maaspodium Rotterdam Uitverkocht
 • Uniform
 • Uniform

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

Op Reis

Gespeeld

Bekijk de schoolvoorstellingen

School-voorstellingen

Gespeeld

 • Uniform Maaspodium Rotterdam
 • Uniform ATLAS Theater Emmen
 • Uniform ATLAS Theater Emmen
 • Uniform Cultuurcentrum Menen Menen
 • Uniform Cultuurcentrum Menen Menen
 • Uniform Bijlmer Parktheater Amsterdam
 • Uniform De Nieuwe Vorst Tilburg
 • Uniform Maaspodium Rotterdam
 • Uniform Theater de Stoep Spijkernisse
 • Uniform Maaspodium Rotterdam
 • Uniform Maaspodium Rotterdam
 • Uniform Maaspodium Rotterdam

Bekijk de openbare voorstellingen