Maas theater dans podium

A theatrical happening about peer pressure, hormones and the fear of beauty
 • theater
 • XL
Speellijst / tickets

CLOSE TO THE HEART THEATER, FIGURATIVELY AND LITERALLY, BECAUSE THE AUDIENCE SITS AROUND THE PERFORMANCE AREA.

Rite of Spring is a theatrical happening balanced between a performance and a choreography about peer pressure, hormones and the fear of beauty.

The earth is still in deep hibernation as eight young women gather to celebrate spring. They worship nature with their fertility rites. They dance and seduce. But then secrets and primal forces break loose. A sacrifice must be made.

Rite of Spring is about peer pressure, hormones and the fear of beauty. A modern coming of age story mixed with prehistoric pagan spring rituals. The threat of natural forces, the struggle with oneself and the desire to break free turn these young women into charming monsters. Close to the heart theater, figuratively and literally, because the audience sits around the performance area.

Composer Joop van Brakel’s captivating soundtrack is built of earthshaking pop music.

Director Moniek Merkx about Rite of Spring

“The strengths and secrets of girls are more difficult to appoint explicitly than those of boys. Therefore with the girls, I choose to focus more on the subcutaneous, mythical tensions, on threat and indescribable codes.”

 • Quotes

 • Credits

 • Practical Information

 • “A theatrical happening balanced between a performance, choreography and theatrical collage. (…) Rite of Spring uses very few words and therein lies its power.”
  Parool (****)

  “Strong cast. (…) all of whom know how to be convincing. (…) The final scene works masterfully.”
  Theaterkrant (****)

  “Rite of Spring is a performance full of humor, with ironic references to everyday life and a good dose of casual interaction between audience and performers. A must-see this spring! (…) Physical theater of high quality.”
  Dance Magazine

  “What a performance. The powerful choreography and music support the very fine acting of the eight young actors annex dancers. (…) Interaction guaranteed with this emotional pinball machine.”
  Kindertheatergids

 • Concept, direction: Moniek Merkx
  Performers: Anne Fé de BoerMees BorgmanRochelle DeekmanMarieke DermulJouman FattalNastaran Razawi Khorasani (Gouden Krekel), Gale RamaLotte Rischen
  Music: Joop van Brakel
  Choreography: Klaus Jürgens
  Set design: Sanne Danz
  Costume design: Nicky Nina de Jong
  Light design: Gé Wegman
  Directing assistent: Saskia Driessen
  Choreography assistent: Art Srisayam

 • Touring period: From January 2015
  Age: 13 years and up
  Duration: 90 minutes
  Performance area: 10 m x 16 m / height 4,5 m / special tribune setup, the audience sits around the performance area
  Bookings: Dana Kibbelaar: dana@MAAStd.nl

   

23 reacties op Voorjaarsoffer

 1. Het stereotype meisje heeft (vaak?) verschillende kanten die extreem (kunnen?) zijn en waar ze ziek van (kan?) worden. Vooral was het een mooi stuk door de vloeiende manier waarop de actrices dit uitbeelden door een combinatie van spel, muziek en dans.

 2. Alle facetten van de transformatie van meisje naar vrouw heel knap uitvergroot en vorm gegeven, hysterisch, lief, spontaan, stoer, flink, aanstellerig. En hoe groot is de druk van je groepje en van de buitenwereld? Hoeveel laat je die uiteindelijk bepalen hoe jouw vrouwelijkheid eruit ziet? Een voorstelling die je laat lachen en nadenken. Goed bedacht en prachtig uitgevoerd, inspirerend!

 3. Voorjaarsoffer is een hele bijzondere voorstelling. Anders dan normaal, zo zonder tekst en de acteurs heel dichtbij, maar juist daardoor een voorstelling om te onthouden. Om met zo weinig tekst een goed, volgbaar verhaal te vertellen vind ik erg knap, en leuk om te zien. Niet alleen ik maar ook mijn ouders en zusje vonden het fantastisch, heel goed gedaan, ik kijk uit naar de volgende voorstelling!

 4. Gisteren ben ik naar de voorstelling geweest, waarvan ik heb erg genoten en ook bij heb gelachen! De toneelspelers komen heel dichtbij en namen je mee in het verhaal. Zeer blij dat ik ben komen kijken!

 5. dit was de beste voorstelling ooit! Erg mooi gedaan en de actrices speelden echt goed. Ook leuk dat je bijna in de voorstelling zat door de tribune. Ik zou het gaan bezoeken en 5 sterren geven!

 6. Was dinsdag naar “voorjaarsoffer” kijken, wat een ongelofelijk krachtig stuk . Het heeft mij zo gegrepen zowel in de inhoud als ook zo fysiek, echt dans.
  Zou niet weten hoe je nog beter een boodschap voor de vrijheid van keuze voor wat je als jonge vrouw wilt en kunt zijn nog beter kan overbrengen.

 7. Een mooie voorstelling en heel goed gespeeld door de actrices! De jongens wisten het goed te waarderen. Sommige dingen vonden ze wel raar en daar moest wel om gelachen worden, maar ze begrepen het stuk wel. De 2 meisjes daarentegen waren juist heel kritisch.Leuk om dat zo te ontdekken bij ze. Na afloop bleven ze nog even op het podium zitten om na te praten. Ik denk dat het een goede voorstelling is geweest voor ze en ook geschikt voor jongens! Dat we de workshop ‘s ochtends gedaan hebben is ook goed geweest. Sympathieke en enthousiaste theaterdocent.

 8. Afgelopen woensdag was ik bij het Voorjaarsoffer in de Veste in Delft. Wat een adembenemende en zinderende voorstelling!! Door alle prachtige uitgewerkte details (voor, tijdens en na de opvoering) werd je compleet meegenomen naar een andere wereld. Een wereld waarin onderhuidse gevoelens, geheimen en groeiprocessen in schitterende beelden aan de oppervlakte werden gebracht. Grootse complimenten voor de actrices voor hun acteerwerk en dosis aan lef & kwetsbaarheid en de makers van dit geweldige stuk.

 9. Ik was gister mee naar de voorstelling Voorjaarsoffer en ik vond hem zelf erg leuk en vernieuwend (vanwege opstelling en het betrekken van het publiek bij de voorstelling). Bij de leerlingen hoorde ik ook goede reacties. Ze vonden het een gekke en soms bizarre voorstelling waarin van alles op vele plekken tegelijk gebeurde, maar daardoor niet minder leuk. Sommige leerlingen vonden het moeilijk om het thema eruit te halen, maar door samen achteraf te analyseren kwamen ze er wel uit. Ik vond het zeker voor herhaling vatbaar.

 10. 4 maart was ik in Delft bij de voorstelling. Doordat je zo dicht op het podium zit wordt je door de dans en de dansers letterlijk in de voorstelling getrokken. Meer dan een uur zit je geboeid van links naar rechts te kijken en geen seconde kun je je aandacht laten verslappen. Met een groot enthousiasme wordt de voorstelling neergezet en hoewel de dansers nog jong zijn, is hun vakmanschap zeer volwassen. Op een open, wel haast onbeschaamd brutale manier dagen ze het publiek uit. Ik heb van de eerste tot de laatste seconde genoten. Denk dat ik vrijdag nogmaals ga met één van mijn dochters.

 11. De voorstelling net gezien in Theater a/h Spui Den Haag met leerlingen. Ze waren onder de indruk en vonden het soms ook eng of raar omdat ze het dan niet begrepen of onder woorden kunnen brengen wat ze zien. Compliment voor de dansers voor jullie spel. Prachtige sterke beelden hebben jullie gemaakt. Ik was net als de kids erg geboeid!!

 12. Ik vond het echt geweldig heb nog nooit zoiets gezien! Echt super mooi gedaan! Echte talenten! Mijn complimenten x en zeker goed van onze school dat ze dit hebben geregeld want had het niet willen missen! Zou ook wel mee willen doen hahaha

 13. Donderdag j.l. zag ik jullie voorstelling Voorjaarsoffer in De Krakeling in Amsterdam.
  Prachtige energieke voorstelling. Ontroerend, humoristisch, mysterieus.
  Ik heb genoten.

 14. Gisterenavond zag ik in Amsterdam Voorjaarsoffer. Ik vond het een overdonderende voorstelling. Een dag later zinderen de beelden nog steeds door mijn hoofd. Poëtisch, herkenbaar, ontroerend en verontrustend. En wat een spel! De spelers bleven zo persoonlijk en tegelijkertijd straalden ze in alles beheersing uit; een prachtige combinatie. Steeds vaker verlaat ik teleurgesteld een theater, maar dit keer heb ik meteen de speellijst bekeken. Volgende week ga ik nog eens in Den Haag om mijn zoon mee te kunnen nemen naar deze voorstelling.

 15. Voorjaarsoffer omvat veel verschillende thema’s en emoties. Wat mij het meest heeft geraakt in de voorstelling is angst. Angst om je kwetsbaar op te stellen, de angst om er niet bij te horen of niet te voldoen aan de verwachtingen. De druk van de groep is in de voorstelling duidelijk zichtbaar maar je ervaart hem ook als toeschouwer. De publieksopstelling is daarbij zeer treffend gekozen. Als toeschouwer zit je zeer dicht op de spelers waardoor het (soms) ongemakkelijk is om van zo dichtbij naar ze te kijken. Tegelijkertijd voel je jezelf ook bekeken zowel door de spelers als de toeschouwers die tegenover je zitten. Een bijzondere ervaring die je meeneemt in de soms heftige taferelen.

 16. leuke, indrukwekkende voorstelling. In de voorstelling word heel weinig gesproken, maar het voelde niet alsof er woorden nodig waren. leuk voor pubers en volwassenen. Echt heel mooi gedaan!

 17. WOW, wat een goede voorstelling! Het feit dat jullie een zaal vol pubers geboeid weten te houden gedurende de hele voorstelling zegt voldoende. Als moeder van één van hen wil ik jullie bedanken voor dit hypnotiserende en fascinerende optreden vanavond. Knap ook hoe jullie zoveel verschillende gevoelens weten op te roepen. Mooi!!

 18. De voorstelling Voorjaarsoffer is een uitdagende voorstelling waarin je mee mag kijken in de wereld van de vrouw. De actrices laten zien hoe stoer, lief, gek en vooral mysterieus meisjes kunnen zijn. Door de ronde arena-opstelling kun je niet aan de voorstelling ontsnappen en krijg je regelmatig uitdagende blikken van de spelers. Van Bohemian Rhapsody tot vreemde offeringsrituelen, van mooie jurken tot bebloede handen, van pure dans tot engelachtig gezang. Alles komt voorbij, waardoor er altijd iets te zien is.

 19. Dit weekend was ik bij de premiere van VOORJAARSOFFER van Maas Theater En Dans. Een soort tripperig kijkje in een zich ontwikkelend meisjeshoofd,en alles wat je daar maar bij kunt bedenken. Met een overheerlijk palet aan meisjes in alle smaken. Wat een fijne stoere en gewaagde voorstelling (zeker omdat ze het ook spelen voor de pubermensen onder ons). Meisjesmeisjesmeisjesmeisjesmeisjes zijn de bom. Ga er maar heen zou ik zeggen!

 20. De voorstelling was heel mooi, was meer een dansvoorstelling, weinig tekst, heel broeierig, prachtig toneelbeeld/decor, heel assiocatief, heel hoog artistiek niveau, misschien wel te hoog voor een jongerenvoorstelling

Geef een reactie

Of deel Voorjaarsoffer op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Voorjaarsoffer Maaspodium Rotterdam
 • Voorjaarsoffer Uitverkocht
 • Voorjaarsoffer Maaspodium Rotterdam Uitverkocht
 • Voorjaarsoffer Maaspodium Rotterdam
 • Voorjaarsoffer Maaspodium Rotterdam Uitverkocht
 • Voorjaarsoffer Maaspodium Rotterdam Uitverkocht

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

Op Reis

Gespeeld

Bekijk de schoolvoorstellingen

School-voorstellingen

Gespeeld

 • Voorjaarsoffer Maaspodium Rotterdam
 • Voorjaarsoffer Maaspodium Rotterdam
 • Voorjaarsoffer Maaspodium Rotterdam
 • Voorjaarsoffer Maaspodium Rotterdam
 • Voorjaarsoffer Maaspodium Rotterdam
 • Voorjaarsoffer Maaspodium Rotterdam
 • Voorjaarsoffer Theater aan het Spui Den Haag
 • Voorjaarsoffer Theater aan het Spui Den Haag
 • Voorjaarsoffer Theater aan het Spui Den Haag
 • Voorjaarsoffer De Stoep Spijkenisse
 • Voorjaarsoffer De Stoep Spijkenisse
 • Voorjaarsoffer De Veste Delft
 • Voorjaarsoffer Grand Theatre Groningen
 • Voorjaarsoffer Grand Theatre Groningen
 • Voorjaarsoffer Meervaart Amsterdam
 • Voorjaarsoffer Meervaart Amsterdam
 • Voorjaarsoffer Meervaart Amsterdam
 • Voorjaarsoffer Tweetakt Utrecht
 • Voorjaarsoffer Tweetakt Utrecht
 • Voorjaarsoffer Tweetakt Utrecht
 • Voorjaarsoffer Schäxpir Festival Linz (Oostenrijk)

Bekijk de openbare voorstellingen