Maas theater dans podium

Theater voor Keti Koti
 • theater
 • XL
Speellijst / tickets

Wij zijn hier is een voorstelling in het kader van Theater voor Keti Koti. Het is het vierde jaar op rij dat Maas probeert om deze geschiedenis invoelbaar te maken met theater.

In het voorjaar van 2020 maakten Sue-Ann Bel en Ayrton Fraenk met twee jongeren een voorstelling. Dat repetitieproces viel samen met de Black Lives Matter-protesten in Nederland. Vanuit die actualiteit doken zij in de geschiedenis van het slavernijverleden en hun eigen Surinaamse familiegeschiedenis. In Wij zijn hier verbreden zij hun blik en nodigen ze Rotterdammers met Antilliaanse, Kaapverdische en Tanzaniaanse roots uit om met hen een nieuw onderzoek aan te gaan.

Sue-Ann Bel en Ayrton Fraenk over Keti Koti
“Keti Koti betekent Gebroken Ketenen en is een jaarlijks terugkerende feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. Tijdens Keti Koti vieren we niet alleen feest, maar herdenken we ook. Door te herdenken betuigen we respect aan de slachtoffers en erkennen we het leed dat hen is aangedaan, maar benadrukken we ook dat onze geschiedenis in het verleden ligt. Dat we verder zijn, dat we wijzer zijn. Als we herdenken, benadrukken we dat zoiets vreselijks nooit had mogen gebeuren en nooit meer mág gebeuren.”

Eten bij Wij zijn hier
We herdenken en vieren niet alleen samen, maar eten ook samen. Tijdens de voorstellingen, op zowel 30 juni als 1 juli, wordt er eten geserveerd. Wat het gerecht zal zijn, wordt binnenkort aangekondigd. Dit zit bij de prijs inbegrepen.

Free Heri Heri For All
Free Heri Heri For All is een initiatief van Kip Republic om mensen uit te nodigen de maaltijd te eten en zo gezamenlijk dan wel symbolisch de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 te herdenken en te vieren.

 • Credits

 • Keti Koti

 • Concept, regie, spel: Sue-Ann Bel, Ayrton Fraenk
  Makende spelers: Pompadó Martha, Ilidia Medina, Asali Mieger en Tiffany Vicario
  Meespeler: Dulcine Thijm
  Visual Artists: Marlou Fernanda, Gogo Lupin
  Eindregie en projectleiding: Remco Went
  Vocal coach: Natascha Brouwer
  Productie:  Bobby van Liempd
  Vooronderzoek: Sonya Dias
  Met dank aan: Dona Daria, SPACE, Stadsarchief Rotterdam, Peggy Wijntuin, Alex van Stipriaan, Joyce Adams, Dolores Hart

  Wij zijn hier maakt deel uit van Theater voor Keti Koti en de programmering van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst.

 • Drie jaar geleden ontstond het idee om, net als met Theater Na de Dam, ieder jaar stil te staan bij het slavernijverleden en Keti Koti, de viering van de afschaffing. “Het bestaan van slavernij en de rol die ons land daar in een relatief recent verleden in speelde, zit ook in het DNA van veel Rotterdamse jongeren. Soms aan de oppervlakte en soms diep weggestopt. Om elkaar in de stad beter te leren kennen, horen we elkaar ook te kunnen bevragen over wie onze voorouders waren. Maas wil met deze projecten dit onderdeel van de geschiedenis met een open en nieuwsgierige blik bevragen, om het vervolgens invoelbaar te maken met een voorstelling” aldus zakelijk directeur Bernadette Stokvis.

  2018: Point of No Return, bekijk hier de mini-documentaire.
  2019: Wat we (niet) weten, bekijk hier de mini-documentaire.
  2020: Aan tafel, bekijk hier de mini-documentaire.

Geef een reactie

Of deel Wij zijn hier op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

Op Reis

Geen voorstellingen.

Bekijk de schoolvoorstellingen

School-voorstellingen

Geen voorstellingen.

Bekijk de openbare voorstellingen