Maas theater dans podium

Maas goes wild!

Theater bakken van eten, Maas gaat het doen. Anderhalf jaar lang duikt Maas in de voedselketen, van zaailing tot poep, met het project De wilde keuken. De wilde keuken bestaat uit twee delen: een groot onderzoek Rotterdamse VO- en MBO-leerlingen en een voorstelling  voor iedereen vanaf 12 jaar in zomer 2020.

Voedselketen
Als stadsbewoners zien we het soms niet, maar heel veel activiteiten om ons heen zijn gericht op het produceren, transporteren en consumeren van voedsel. Er zijn dus heel veel ingangen om te fantaseren over de toekomst van ons eten. In De wilde keuken bouwen we een wild, organisch, natuurlijk voedselbos dat gebruik maakt van de modernste technieken en oudste wetmatigheden. We besteden aandacht aan de kleinste zaailing en de grootste poepafvalberg. 

Intensief proeven 
In het voorjaar van 2019 starten we een vooronderzoek met leerlingen en studenten uit het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Daarin oefenen we onze ‘open blik’ om anders naar eten te kijken. We beleven en verbeelden vroeger, nu en de toekomst van eten. Wat zegt onze buik, ons hart en ons hoofd? Welke herinneringen blijven bij ons? Waar willen we afscheid van nemen? Wat troost ons en waar verlangen we naar als we intensief proeven, ruiken en voelen?

Groot eetfeest
Op basis van dit onderzoek ontwikkelt Maas een theatrale ervaring met een vijftal kokacteurs en een groot aantal MBO stagiaires, voor iedereen vanaf 12 jaar. In augustus en september 2020 is De wilde keuken open voor publiek: een rondreis langs herinneringen, dilemma’s en wensen rondom eten. We pakken uit met een groot eetfeest. Het Maaspodium wordt een soort voedselbos waar we uitvindingen doen, samen proeven en verhalen vertellen. Droom met ons mee en draag je hart op je tong.

Veranderkunde
Bedenker en regisseur Moniek Merkx: “Maas ziet in een duurzame toekomst een belangrijke rol weggelegd voor het voedselproces. Eten is de basis van zo ongeveer alles. Het helpt ons overleven, houdt ons gezond en zorgt voor ontmoetingen. Met De wilde keuken willen we een nieuwe manier van denken introduceren. We denken niet meer vanuit een tekort, maar vanuit overvloed. Onze drijfveren worden meer delen, goed proeven en vooral veel eten vieren. We zoeken naar manieren om optimaal gebruik te maken van wat er al is, we maken nieuwe rituelen, doorbreken onze patronen en gaan aan veranderkunde doen. dat vraagt om durf, niet-weten en zelfonderzoek. Wat ons betreft is theater daarvoor de beste vorm.”

Jong Rotterdam
Maas begint altijd bij de mensen die het allemaal gaan doen: jong Rotterdam. In De wilde keuken gaan jonge Rotterdammers buiten de gebaande paden leven en hun verbeelding inzetten om nieuw eetgedrag en -verlangen op te roepen. Merkx: “Juist omdat het over hún toekomst gaat vinden we het inspirerend om binnen dit project met veel jonge mensen te brainstormen, te spelen en vorm te geven. Zij hebben alle potentie om te veranderen, de ‘open blik’ is nog makkelijk wakker te kussen.”

Utopische wereld
‘De toekomst is nu’ zeiden we al bij City of Dreams, de voorstelling die we zes jaar geleden maakten we bij de opening van het Maaspodium. En met een nieuwsgierige blik kijken, daar blijft het om gaan. Merkx: “ Ik hou er van om eens in de zoveel tijd een plaatsbepaling te maken. Dit wordt mijn vijfde utopische project. Steeds probeer ik vanuit een positieve kijk te inspireren en te onderzoeken. Nu richt ik me graag op eten omdat in feite alles daarin samenkomt: emotie, ontmoeting, energie en bewustzijn. Het is dichtbij en beweegt zich tegelijkertijd over de hele wereld. Spreek over eten en je spreekt over jezelf, elkaar, de wereld. “

Credits
Concept, regie: Moniek Merkx
Met: Serge Hogenbirk, Pleun de Haas, Niek van der Horst, José Montoya, Anna van der Pol, Joanne Purperhart, Fay Schmidt, Art Srisayam,  en voedselkunstenaar Marije Vogelzang.
Muziek: Joop van Brakel
Decor: Sanne Danz
Kostuums: Nicky Nina de Jong
Licht: Gé Wegman
Dramaturgie: Dorien Folkers
Video: Huub Laurens
Coördinatie VO en MBO: Remco Went
Coördinatie jongerenproject: Sara Giampaolo
Theaterdocenten: Sara Giampaolo, Pauline van Leeuwen, Peerke Malschaert, Pleun Peters, Joanne Purperhart, Esther Schouten, Remco Went en vele anderen
In samenwerking met: Albeda (Horecacollege en MBO Theaterschool), Wellantcollege, Zadkine.
Met dank aan: Sophie Buchel (Drift)

De wilde keuken wordt mede mogelijk gemaakt met steun van Fonds 21, Stichting DOEN en het VSBfonds.
Credits onder voorbehoud