fbpx

Maas theater dans podium

Maas goes wild!

Theater bakken van eten, Maas gaat het doen. Anderhalf jaar lang duikt Maas in de voedselketen, van zaailing tot poep, met het project De wilde keuken. In maart en april 2019 starten we een vooronderzoek met docenten en kokacteurs en verschillende MBO’s. Op basis van dit onderzoek ontwikkelt Maas een theatrale ervaring voor iedereen vanaf 12 jaar in zomer 2020.

Plezier en bewustzijn
Met De wilde keuken maakt Maas een theaterervaring waarin we onze ‘open blik’ oefenen om anders naar eten te kijken. We beleven en verbeelden vroeger, nu en de toekomst van eten. Wat zegt onze buik, ons hart en ons hoofd? Welke herinneringen blijven bij ons? Waar willen we afscheid van nemen? Wat troost ons en waar verlangen we naar als we intensief proeven, ruiken en voelen? Professionele theatermakers ondersteund door experts op het gebied van duurzaamheid, innovatie en voedsel werken met wisselende groepen jongeren tussen 12 en 22 jaar om meer plezier en bewustzijn te krijgen over wat we allemaal in onze mond stoppen.

Voedselketen
Als stadsbewoners zien we het soms niet, maar heel veel activiteiten om ons heen zijn gericht op het produceren, transporteren en consumeren van voedsel. Er zijn dus heel veel ingangen om te fantaseren over de toekomst van ons eten. We bouwen een wild, organisch, natuurlijk oerbos dat gebruik maakt van de modernste technieken en oudste wetmatigheden. We besteden aandacht aan de kleinste zaailing en de grootste poepafvalberg. De hele keten van alles wat om eten draait, brengen we in beeld. En De wilde keuken is wild, omdat de vorm voortdurend in beweging is.

Radicaal denken
Bedenker en regisseur Moniek Merkx: “Maas ziet in een duurzame toekomst een belangrijke rol weggelegd voor het voedselproces. Eten is de basis van zo ongeveer alles. Het helpt ons overleven, houdt ons gezond en zorgt voor ontmoetingen. Met De wilde keuken willen we een radicaal andere manier van denken introduceren. We denken niet meer vanuit een tekort, maar vanuit overvloed. Overvloed in kijken, denken en vooral ook beleven van eten. We gaan royaal zijn en niet hebzuchtig. We creëren bewustzijn en tegelijkertijd levenslust. Dus niet teveel: dit mag niet en dat is fout. Ik heb vooral zin om heel veel JA te zeggen.”

Met De wilde keuken gaat Maas met dat bewustzijn spelen. Merkx: “We zoeken naar manieren om optimaal gebruik te maken van wat er al is en veranderen onze angst voor een tekort in het gevoel van precies genoeg of zelfs overdaad. Die manier van denken vraagt om durf, niet-weten en zelfonderzoek. Wat ons betreft is theater daarvoor de beste vorm. Het helpt onze spelende geest, waardoor we andere ervaringen kunnen ontwikkelen.”

Jong Rotterdam
Maas begint altijd bij de mensen die het allemaal gaan doen: jong Rotterdam. In De wilde keuken gaan jonge Rotterdammers buiten de gebaande paden leven en hun verbeelding inzetten om nieuw eetgedrag en -verlangen op te roepen. Merkx: “Juist omdat het over hún toekomst gaat vinden we het inspirerend om binnen dit project met veel jonge mensen te brainstormen, te spelen en vorm te geven. Zij hebben alle potentie om te veranderen, de ‘open blik’ is nog makkelijk wakker te kussen.”

Utopische wereld
‘De toekomst is nu’ zeiden we al bij City of Dreams, de voorstelling die we zes jaar geleden maakten we bij de opening van het Maaspodium. En met een nieuwsgierige blik kijken, daar blijft het om gaan. Merkx: “ Ik hou er van om eens in de zoveel tijd een plaatsbepaling te maken. Dit wordt mijn vijfde utopische project. Steeds probeer ik vanuit een positieve kijk te inspireren en te onderzoeken. Nu richt ik me graag op eten omdat in feite alles daarin samenkomt: emotie, ontmoeting, energie en bewustzijn. Het is dichtbij en beweegt zich tegelijkertijd over de hele wereld. Spreek over eten en je spreekt over jezelf, elkaar, de wereld. “

Rondreis
In augustus en september 2020 is de De wilde keuken open voor publiek: een rondreis langs herinneringen, dilemma’s en wensen rondom eten. We pakken uit met een groot eetfeest. Het Maaspodium wordt een soort oerbos waar we uitvindingen doen, samen proeven en verhalen vertellen. Droom met ons mee en draag je hart op je tong.

Credits
Concept, regie: Moniek Merkx
Met: Serge Hogenbirk, Niek van der Horst, Art Srisayam, José Montoya, twee of drie andere professionele spelers, vijf tot acht MBO-studenten, een digitale kunstenaar en een voedselkunstenaar.
Theaterdocenten: Sara Giampaolo, Pauline van Leeuwen, Pleun Peters, Esther Schouten, Remco Went en vele anderen
Muziek: Joop van Brakel
Decor: Sanne Danz
Kostuums: Nicky Nina de Jong
Licht: Gé Wegman
Dramaturgie: Dorien Folkers
Video: Huub Laurens
In samenwerking met: de MBO Theaterschool en twee andere MBO scholen.

De wilde keuken wordt mede mogelijk gemaakt met steun van Fonds 21.
Credits onder voorbehoud