A wild, poetic and moving adventure

LAMPIE / 8-108

By:
Maas Theater and Dance

Age:
8-108

Genre:
Theater, Music theater

Different locations
Autumn break
Maaspodium , Rotterdam
Before
Autumn break Reprise premiere
Maaspodium , Rotterdam
Before
Autumn break
Maaspodium , Rotterdam
Before
Autumn break
Het Park, Hoorn
Before
Autumn break
Parktheater Eindhoven, Eindhoven
Before
Autumn break
Theater de Veste, Delft
Before
De Meervaart, Amsterdam
Before
Theater de Bussel, Oosterhout
Before
Goudse Schouwburg, Gouda
Before
Maaspodium , Rotterdam
Before
Maaspodium , Rotterdam
Before
Cultuurcentrum de Werft, Geel
Before
De Nieuwe Vorst, Tilburg
Before
Wilminktheater, Enschede
Before
Theater Orpheus, Apeldoorn
Before
TAQA Theater De Vest, Alkmaar
Before
Schouwburg Agnietenhof, Tiel
Before
't Spectrum, Schijndel
Before
Theater aan het Spui, The Hague
Before
Cool kunst en cultuur, Heerhugowaard
Before
Stadsschouwburg Utrecht, Utrecht
Before
Verkadefabriek, Den Bosch
Before
Verkadefabriek, Den Bosch
Before
Cultura Ede, Ede
Before
Christmas break
Maaspodium , Rotterdam
Before
Christmas break
Maaspodium , Rotterdam
Before
Christmas break
Maaspodium , Rotterdam
Before
Christmas break
Maaspodium , Rotterdam
Before
Christmas break
Maaspodium , Rotterdam
Before
Christmas break
Podium Hoge Woerd, Utrecht
Before
Christmas break
Theater De Krakeling, Amsterdam
Before
Christmas break
Theater De Krakeling, Amsterdam
Before
Christmas break
Theater De Krakeling, Amsterdam
Before
Christmas break
Schouwburg Hengelo, Hengelo
Before
Christmas break
Maaspodium , Rotterdam
Before
Christmas break
Maaspodium , Rotterdam
Before

LAMPIE

‘No, you’re not very bright, Lampie. When you need to remember something, you forget, and when you need to forget something, it gets stuck in your head. Lie down, wind. Down!” But the wind is not a dog. It becomes a storm and that’s when everything goes wrong.

Moniek Merkx creates an adaption of Lampje (Lampie), the succesfull children’s book by Annet Schaap. The book has received awards, euphoric reviews and after only fourteen months, it is now in its eleventh edition. And with good reason. It’s an impressive story about Lampie, the daughter of a lighthouse keeper, gets caught up in a stormy adventure. All alone and lost, she meets mysterious sea creatures, sad carnies, and fierce pirates. And she constantly outdoes herself in being brave, determined and loving.

Lampie is an expressive performance with wild drinking music, sad desire songs, and a poetic view of the ocean. It will be performed at Maas with Christmas, and in the spring of 2020, it will go on tour.

  • EXTRA INFO

  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO

Credits

Adaptation, direction:

Moniek Merkx

Performance:

Anne Fé de Boer, Rosa van Leeuwen, Nanette Edens, Freek Nieuwdorp, Gianni Noten

Music:

Djurre de Haan (AWKWARD i, composities), David Corel

Scenography:

Sanne Danz

Costumes:

Nicky Nina de Jong

Light design:

Gé Wegman

Dramaturgy:

Dorien Folkers

Directors assistant :

Sara Giampaolo (2021), Seline Gosling (2019)

Photo's:

Kamerich & Budwilowitz (scene photography), Noa Verhofstad (campaign image)

Video:

Huub Laurens (trailer), Thomas Bos (teaser)

Technicians:

Peter Swikker, Andrea Spoor

Production:

Sanne Priem

47 reacties op LAMPIE

We zijn benieuwd wat je van deze voorstelling vond! Laat je het ons weten?

Anne

"Zoon (7) en ik keken afgelopen zomer iedere avond uit naar het naar-bed-breng-ritueel omdat we dan het boek Lampje verslonden. Verreweg 1 van de prachtigste kinderboeken die we de afgelopen jaren lazen. En dan is het de vraag of het theaterstuk kan tippen aan hoe je het verhaal in je hoofd hebt gevisualiseerd. Dat is wat ons betreft meer dan gelukt. Wat een heerlijke voorstelling: supercreatief decor, mooi spel, waarbij de ‘troubadour’ zorgde voor prachtige begeleiding, en dan ook nog een combi van spannende, ontroerende en geestige momenten. We hebben genoten. Dus: gaat dit zien!"

Een opa

"Prachtige , ontroerende voorstelling , die je raakt . Uitstekend spel mooie zang en muziek , veel beeldende decorwisselingen zonder dat het rommelig wordt. Heel goed acteerwerk en timing met veel vaart. Zware thema’s die nooit zwart worden.In een woord : geweldig ! Maximale score.
"

Sanne van der Vlugt

"Gister ben ik met mijn moeder en volwassen dochter naar de voorstelling van Lampje gegaan omdat we alle drie geraakt en ontroerd waren door het boek. Ook van de voorstelling waren diep onder de indruk en (weer) tot tranen toe geroerd! Wat prachtig gedaan met het verschuifbare decor, de muziek en de fantastische acteurs. Alles zo mooi in balans! Prachtig en ontzettend bedankt!"

Willy Spaans

"Vanmiddag 3 januari genoten van Lampje ! Wat een fantastische voorstelling! Al die rollen gespeeld door maar een paar spelers, gewoon klasse! En dan een zwangere wind…. ook zo mooi! Lampje heel puur en echt en het dartelen door het water van de vissenjongen levensecht! Het einde vond ik ontroerend…. Bedankt spelers en muzikanten!"

Christine Brandenburg

"We hebben zaterdag 4 januari in De Krakeling intens genoten, vier volwassenen en twee kinderen! Alle zes waren we (weer) kind in een wondere wereld waarin alles mogelijk is.
En wát een fantastische acteurs, in hun timing van grappige en ontroerende momenten.
Het decor was prachtig, een staaltje fantasie en vernuft waarbij werkelijk alles mogelijk was. Een aanrader voor kleine én grote mensen!"

Leny Soldaat

"Op 23 december jl. hebben mijn kleindochter en ik enorm genoten van de toneelvoorstelling Lampje! Wat een prachtig spel van alle acteurs! Verrassend omdat ze verschillende tegengestelde karakters voor hun rekening namen. Zo knap! En dan de lenigheid van de zeemeerman! Ook de muziek was prachtig! Ik heb de voorstelling al aan verschillende vrienden aangeraden."

Chantal en Sara

"Nadat mijn dochter van 10 het boek had gelezen en er zelfs een boekendoos over heeft gemaakt was daar nu het moment om naar de voorstelling te gaan in het Chassé theater in Breda. We kwamen in een knusse kleine zaal en herkenbare onderdelen uit het verhaal stonden al klaar. De rollen werden goed gespeeld, het decor is op praktische wijze steeds verwisseld en je waande je echt in een andere scene. Knap hoe het boek vertaald is naar het toneelstuk. Complimenten voor de acteurs en muzikanten!"

Berber van Oyen

"Na eerder intens genoten te hebben van het boek van Annet Schaap, hadden mijn zus en ik met onze beider dochters nu een prachtige theaterervaring in Groningen. ‘Lampje’ is door Maas op een geweldige manier vertaald naar het podium. De stijl en het gevoel van het boek bleven overeind, ook doordat sommige teksten letterlijk werden gebruikt. Ik was onder de indruk van het (dubbel)spel, het slimme decor en de mooie muziek. Een aanrader voor jong en oud!"

O.B.S. De Schalm

"Wat een geweldige voorstelling. Decor, muziek en acteurs waren super. Zeker de aanvullende eerder gegeven lessen bij ons op school. Als klappertje ook nog een prijswinnaar in de groep met de schrijfwedstrijd waarvoor als prijs een tranentrekkend lied voor is geschreven. Wat een geweldig mooi lied is dit. Een mooie blijvende herinnering voor onze leerlingen. BEDANKT ! namens alle leerlingen van O.B.S. De Schalm"

Marianne van den Anker

"We hebben genoten van “Lampje”. Net thuis hebben we met de kinderen nog nagesproken. Één had het boek gelezen en drie niet. Alle vier gingen ze op in het verhaal, het briljante decor, het geweldige spel, de kostuums, de muziek, de personages, de wisselende sferen die het verhaal grappig en spannend maken. Jullie verdienen met deze theatervoorstelling alle prijzen die er maar te verdienen zijn. Zeer veel dank voor deze onvergetelijke avond."

Eva

"Ik heb met groepen 7 en 8 ‘Lampje’ gezien, in de Haarlemse Toneelschuur. Een verrassende en mooie voorstelling in een fantastisch uitgevoerd decor. De kinderen waren geboeid: “het was zo snel voorbij”, ze herkenden de sfeer, soms letterlijke tekst, ze vonden de muziek er echt bij passen, ze vonden de bewegingen van Edward, de vissejongen, geweldig. En Lampje was zoals ze zich Lampje hadden voorgesteld, kortom: een voorstelling die je niet wilt missen."

Erik

"Ik heb de voorstelling gezien met mijn zoon van 10 jaar met wie ik het boek heb gelezen. We vonden het een mooie voorstelling die het verhaal goed weergeeft. De thema’s die in het verhaal naar voren komen worden levendig verbeeld en zijn voor iedereen herkenbaar. Bijzonder dat er zoveel professionele theater voorstellingen ook voor kinderen worden gemaakt. Niet kinderachtig en belerend zoals dat in het verleden werd gebracht."

Coriene Kuipers

"Als je het boek hebt gelezen, denk je: Hoe gaan ze dat op het toneel doen?!?! Mijn klas van 12/13 jarigen, aan wie ik het boek heb voorgelezen, was heel nieuwsgierig. Vervolgens zaten we ademloos te kijken naar een schitterende voorstelling waar zoveel te genieten valt. Ongelooflijk mooi hoe Lampje en Edward al hun gevoelens met hun hele lichaam verbeelden: Indrukwekkend!! Veel dialogen zijn letterlijk uit het boek en dat maakt dat je als voorlezer vaak denkt: hé dat heb ik ook gezegd. Dichtbij het boek gebleven en toch op heel eigenwijze: een juweeltje!"

Ingrid Geritts

"Het boek, maar dan veel beter! En dat is reuze knap, want het is best een ingewikkeld verhaal. In de voorstelling zijn de scherpste kantjes eraf, en is meer nadruk op de hoofdlijnen gelegd, waardoor het verhaal veel mooier tot zijn recht komt. Maas bruist van de creativiteit; hoe je de mogelijkheden van toneel kunt benutten met zo weinig mensen en decor vind ik van grote klasse! Met veel humor, fantasie en zelfs acrobatiek gemaakt. Last but not least: live muziek smeed de voorstelling helemaal aan elkaar. Prachtig gemaakt door zeer ontspannen muzikanten. Een feestje!"

Toiny Knottnerus

"Fantastisch gespeeld en duidelijke taal. Goede muzikanten. Heel knap hoe de verschillende rollen gespeeld werden. Decor geweldig economisch in elkaar gezet. Wij hebben eerst boek gelezen met elkaar en nu als afsluiting dit theaterstuk gezien.
Jullie hebben echt goed de essentie uitgebeeld en laten zien en horen. Voor de kinderen (8 en 9 jaar) vonden het prachtig om dit alles te herkennen… Zij willen méér zien..en wilden jullie spelers hartelijk bedanken en zeggen hoe goed ze het vonden. De volwassen waren ook erg positief verrast hoe jullie Lampje hebben overgebracht. Het persoonlijke contact na afloop deden jullie ook heel fijn. Dank jullie allemaal…"

Nelleke

"Een fantastische voorstelling met een hoog artistiek niveau: het ingenieuze decor, de goede cast met wel 18 verschillende rollen voor 5 spelers zonder dat het chaotisch werd;), de verhaallijn van het boek is prachtig vertolkt, mooie muziek. Wij hebben genoten en willen nóg wel een keer. Net zoals je een prachtig boek een 2e keer wil lezen."

Fede

"Lieve spelers van Lampje,
Ik vind toneelspelen ook leuk. En daarom vind ik het leuk om naar een toneelvoorstelling te gaan. En het boek Lampje vind ik ook leuk, dus dan is het al dubbel leuk. Ik vond het heel erg fijn, ik heb er erg van genoten. Van het speciale decor en alle wisseltrucs in personages. Jullie hebben het heel goed gedaan! En ik vond het superleuk!! Liefs, Fede (en moeder)"

Rob

"Wow, wat een mooie voorstelling. Ik dacht naar een optreden voor kinderen te gaan, maar dit is voor iedere leeftijd. Heb gelachen en een traantje weggepinkt. Overtuigende spelers, goede muzikanten en een ingenieus decor. Bedankt voor deze mooie ervaring."

Martine

"Wat een super goede voorstelling; van begin tot eind geweldig. Alles zat briljant in elkaar, spel, decor, verhaal, muziek, zang en humor goed gedoseerd. En wat een uithoudingsvermogen van “vis”, respect! Gaat dat zien!"

Bezoekers uit Westerkwartier

"Beste allemaal die aan het theaterstuk gewerkt hebben,
(wij zijn naar de voorstelling in Drachten geweest)
Wat een bijzonder stuk! Cadeau voor nichtje geweest en het heeft oprecht 4 kostuumwissels geduurd voordat ze doorhad dat de cast maar zo klein was. Prachtig hoe jullie met een haarclip of een schort al een heel ander persoon kunnen neerzetten. Hiermee is maar weer duidelijk zichtbaar hoe jullie de verbeelding van kinderen kunnen invoelen en daarmee het stuk compleet maken! Daarnaast hoorde ik dat ze het boek best spannend vond en niet uit wilde lezen, maar dat het stuk zo leuk was dat ze het boek nu ook uit gaat lezen! Bedankt voor het mooie cadeau dat ik mocht geven, het was een bijzondere avond die nog lang nabesproken werd in de auto naar huis! Kostuums, karakters, acteurs, het verhaal en natuurlijk ook de set, die echt heel bewonderenswaardig is! Prachtig in zijn eenvoud, en tegelijk zo ontzettend groot in de vele mogelijkheden! Geprobeerd dit thuis uit te leggen, maar we kwamen er niet uit. Wij hebben genoten! Dank! Bezoekers uit Westerkwartier"

leerling groep 7, De Sprang, Tollebeek

"Het was een hele mooie show, er zou een film van gemaakt moeten worden.
Ik had wel een traan, wel twee eigenlijk… het was echt heel mooi!
"

Marleen

"Genieten voor jong en oud.. prachtige voorstelling. Het decor is verbazingwekkend, de spelers zijn geweldig goed, en de muzikanten maken het compleet.
Helaas was dit voorlopig de laatste vanwege avondsluiting, maar ik gun het iedereen om deze voorstelling te zien!"

Annemarie

"Vanavond waren wij (ouders en twee dochters van 12 en 9 ) bij de voorstelling. De jongste had het boek door mij voorgelezen gekregen, mijn partner en de oudsten kenden het verhaal nog niet. Dat maakte voor het effect niet uit!
We hebben enorm genoten: prachtig uitgespeelde (dubbel-) rollen, onder de indruk van het decor en ontroerd door de het verhaal en hoe de kern hiervan werd overgebracht naar de zaal. Een bijzondere avond waar we met z'n vieren van hebben genoten!
Els, Annemarie, Floortje en Famke
En speciaal voor Vis van Famke: wat een geweldige moves deed je in het water, echt héél knap!"

Sylvia

"Wij hebben op 21 november in Theater De Vest samen met twee dochters en twee vriendinnetjes van 7 en 10 en opa en oma Lampje gezien. Wat een prachtige voorstelling! Alles klopt: het spel, het decor (zo ingenieus!) en niet te vergeten de muziek. De dromerigere klanken van Djurre de Haan en Nanette Edens pasten perfect bij de beelden. De kinderen zaten letterlijk op het puntje van hun stoel. Echt een aanrader voor jong en oud!"

marijke verachtert

"Wij zijn met onze twee puberzonen naar Lampje gaan kijken. Wat een verrassing! Hoe diverse thema's zulke mooie plaats kregen in het geheel. Een wervelende maar toch overzichtelijke verhaallijn vol prachtige dans, poëzie, muziek... Genieten en op onze stoel blijven zitten tot het eind. We kwamen als volwassenen, als puber helemaal tot ons recht. Hoe mooi en naadloos een verhaal in alle leeftijdscategorieën kan aansluiten. Proficiat aan jullie allen. De combinatie van spel, dans, muziek is professioneel en grijpt ieder naar de keel."

Sander

"Wij bezochten zaterdag 13 november Lampje in het Wilmink Theater. Van het boek waren we heel onder de indruk, daarom waren we benieuwd hoe de voorstelling zou zijn.
Die bleek geweldig. Het spel was fantastisch, de liedjes mooi en het decor ingenieus.
Het was geweldig. Bedankt."

Leonoor Mees

"Dag mensen van Maas, ik heb vanmiddag met kleinkinderen van 9 en 10 Lampje gezien in Orpheus , PRACHTIG !!!!! Ik heb 30 jaar in het theater gewerkt en héél veel kindertheater gezien, dit was onvergetelijk mooi, ik raakte soms emotioneel ervan , DANK !!!! "

Kathleen Vanbroekhoven

"Wat heb ik genoten van deze prachtige voorstelling! De manier waarop jullie met woord, muziek, dans en drama het verhaal hebben neergezet is in één woord fantastisch te noemen. Het was hartverwarmend, ontroerend, verrassend, humoristisch, ... Kortom, het heeft alle ingrediënten voor een topvoorstelling! Dikke proficiat aan de hele cast!"

Liesbet en zoon

"Formifantastischdabel 😃. We hebben genoten!"

Simon danique corstian en sophie

"Wat was het genieten en super tof! Mooie muziek, magische wereld, prachtig verhaal en goed geacteerd. Een aanrader!!!!"

Cathy

"Al even lovend als alle andere reacties. Ik heb genoten: van jullie geloofwaardigheid in jullie rollen, van het prachtige decor, het verhaal, en natuurlijk de muziek . Heel hartelijk dank."

Otteline Asselbergs

"Samen met mijn dochter van bijna 9 genoten van deze geweldige voorstelling. Een aanrader om naar toe te gaan."

Kathelijn

"Wat een prachtige voorstelling. Het decor is eenvoudige maar kan continu veranderen. De muziek is prachtig alsmede de zang. De acteurs spelen bijna allemaal verschillende rollen. Het boek komt echt tot leven. Wij (3 generaties) hebben genoten van begin tot eind. Complimenten aan ieder!"

Charlotte Fischer

"Wat een inventieve en meenemende voorstelling! De acteurs, het decor en dan ook nog de prachtige, kenmerkende Djurre de Haanmuziek. Ga erheen en neem iedereen mee!"

Silbartje van Assen. (theaterreporter).

"Grandioos!!

Dit moet je echt zien!!!

Wat een super middag in de Meervaart.

Ik heb heel erg genoten van jullie voorstelling.

Jammer dat de workshop niet door kon gaan.."

Annamarie

"Geweldig! 1,5 uur vloog voorbij, voelde als 10 minuten. Mijn kinderen van 12 en 9 en ik hebben ontzettend genoten. Knap in elkaar gezet, uitstekend gespeeld, vol sfeer, innovatieve decor, dubbele rollen, prachtige muziek, eindeloze diepgang, serieus en grappig. Dank jullie wel!"

flowermouth

"Echt genoten van de voorstelling en een groot compliment ook voor de muzikanten. Heerlijke melancholische muziek, soms Engelstalig (jammer dat die niet op het album staan) ingetogen juweeltjes met hier daar speciale fx's passend bij het spel. Ze zeggen 'ogen tekort' maar in dit geval ook de oren!

Ga nog even genieten van het album van Djurre.
Groet,
flowermouth (ook indiepop.... 😉)"

Cynthia

"Wat hebben ik en mijn dochter vanmiddag van jullie voorstelling genoten. Echt geweldig hoe jullie dit verhaal tot leven brengen."

Vere

"Ik vond de voorstelling heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel leuk!
Er werd heel erg goed geacteerd. Het podium was heel cool, omdat je er van alles mee kon bouwen. Het verhaal was heel duidelijk. Het was af en toe ook grappig. De muziek vond ik heel cool, omdat de acteurs zelf zongen. En er waren twee mensen die alleen de muziek maakten, die waren ook goed.
Groeten, Vere (10 jaar)."

Simone

"Ik vond het zo mooi! Ik zat helemaal in het verhaal . Betoverend. Zo goed gemaakt!
En goed gespeeld . Pure kunst! Jullie raken mensen . Groot en klein( ik ben 57 jr) Dank jullie wel. Jullie maken hiermee de wereld een stukje mooier. Daar mag je echt trots op zijn."

Joke Lansink

"Het boek gelezen in leeskring voor dames in bibliotheek.
Wat een thema’s in dit boek. Geweldig. Toen ik hoorde dat het werd gespeeld in theater, dacht ik, dat wil ik zien. Hoe kan je zo veel gebeurtenissen uitbeelden! Complimenten, top! Voor alle spelers : chapeau. Decor, kleding alles een pluim. Ik heb genoten zittend tussen jong publiek wat ook genoot en ik ben 73!"

Maartje van Steen

"Zo’n mooi verhaal op zo’n prachtige manier vormgegeven. Met fantastisch spel en zeer leuke muziek."

marjo

"Geweldige voorstelling. Mooie muziek , goede acteurs die ieder hun rol (rollen) goed speelde .Zeer aan te bevelen."

Eva

"Aanrader! Samen met mijn buurmeisje van 9 jaar geweest. Beide hadden we een leuke avond uit. We vonden het: goed geacteerd, mooi vormgegeven en een boeiend verhaal. Gelachen, maar ook spannend en ontroerend. Knap gemaakt!"

Anne

"Prachtige voorstelling! Wij waren met onze kinderen van 11, 9 en 6 en ze hebben er alledrie enorm van genoten."

Els

"Ontroerend mooi gespeeld met een mooi decor en mooie bijpassende live muziek. Wij hebben genoten !"

Maaike

"Wat een super leuke voorstelling! Ik was er met mijn dochters van 8 en 7, maar ook voor mijn dochter van 7 die het boek niet had gelezen was het verhaal goed te volgen. Grappig om te zien dat de acteurs meerdere rollen speelden. Kortom, een waanzinnig leuke voorstelling en het feestje achteraf was ook echt top!"

Jouw reactie

Welkom op onze website!

BEDRIJF maakt op deze website gebruik van cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, en voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Je hebt ook de keuze voor 'minimaal', als je dit liever niet hebt. 

Filter on:

There are no results. Try another keyword.

There are no results with this filter. Try another filter or keyword.