
FUNK / XL
Language no problem
Door:
Christian Guerematchi / ICK Dans Amsterdam
Leeftijd:
XL
Rotterdam
FUNK is hoe lichamen samen bewegen, hoe zij zich laten horen. Het is de levendigheid van de zwarte cultuur, de boogaloo en de soultrain gevoed door de muziek. In deze euforie komt de authentieke en fysieke uiting van vijf performers naar boven. Maar daarin zitten ook de onderhuidse wonden die ongewild door hun ouders aan hen zijn doorgegeven. De witte maskers die ze dragen, weerhouden hen ervan om die te kunnen helen. Het is de al even oude traditie van racisme, en het zich moeten verhouden naar een systeem dat niet ten gunste van hen is.
De dansvoorstelling FUNK is een lichamelijke benadering van de psyche, waarin onze doorgegeven tradities huizen. Choregoraaf Christian Guerematchi laat hiermee zien dat ons gedeelde verleden letterlijk onder onze huid gekropen is. Het lichaam reageert, onbewust, op geïnternaliseerde trauma’s. Anderzijds herkent ons lichaam de culturele tradities - dans, muziek en taal - die in ons bloed zitten. Dit zijn trauma’s en tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze brengen ons in beweging maar kunnen ons ook verstarren.
De muziekstroming funk wordt ook doorgegeven via cultuur. Van generatie op generatie vormt zij - net als jazz en soul - een vruchtbare bodem voor zwarte expressie. Het klinkt door in de disco, in de R&B tot in de house en hiphop van nu. Deze orale tradities van de diaspora worden doorgegeven, maar ook de verzwegen pijn en trauma worden doorgegeven, waarvoor we nog geen plek kunnen vinden.
In deze fysiek intensieve voorstelling put Christian Guerematchi uit het werk ‘Black Skin, White Masks’ van Frantz Fanon. In deze roman bekijkt hij racisme vanuit een psychologisch perspectief. Met de kennis die in Fanon’s woorden schuilt, maakt Guerematchi een fysieke vertaling van de ‘black experience’.
De voorstelling maakt halverwege een draai waarin Guerematchi de zwaarte van het onderwerp omkeert en juist de gevoelstaal van het Afrofuturisme, geïnspireerd door de legendarische musicus Sun Ra, aanspreekt. De ‘ancestrale’ vrouwelijke energie waaruit wij als mens zijn geboren en die ons kan helen, vormt de Groove van FUNK.
Duur: 60 minuten
VOOR DE LUIE LEZER
FUNK is een dansvoorstelling die de levendigheid van zwarte cultuur en de impact van doorgegeven trauma's verkent. Choreograaf Christian Guerematchi toont hoe ons gedeelde verleden zich in ons lichaam manifesteert, met onbewuste reacties op internaliseerde pijn. De voorstelling benadrukt de overdracht van funk als muziekstroming en culturele expressie, maar ook de verborgen pijn en trauma's die nog geen plek hebben gevonden. Guerematchi put uit Frantz Fanon's werk 'Black Skin, White Masks' om een fysieke vertaling van de 'black experience' te creëren. Halverwege verschuift de voorstelling naar het Afrofuturisme en de helende kracht van de 'ancestrale' vrouwelijke energie, geïnspireerd door Sun Ra. De Groove van FUNK vormt een ommekeer in de zwaarte van het onderwerp.
meer info
- meer info
- meer info
- meer info
- meer info
- meer info
- meer info
- meer info
- meer info
- meer info
Over de maker
Christian Guerematchi (Slovenië, 1981) is een maker en performer met een ballet- en hedendaagse achtergrond en is een van de artists in residence bij ICK Artist Space. Christian’s makerschap begon met White Noise (2019) in samenwerking met Otion en in 2020 maakte Christian zijn solovoorstelling N.A.M. - Non-Aligned Movement; een afro-futuristische reis naar de Balkan. In 2022 maakte hij Hissy-Fit, waarin hij de doorklinkende echo van de LA Riots in 1992 en de agressie bekeek d.m.v. dans, muziek en video. In zijn werk onderzoekt Christian de codes van het zwarte lichaam en de definities van zwarte identiteit in de westerse samenleving. Hij wil ruimte openen voor discussies via de taal van het lichaam. Hiervoor kiest hij een interdisciplinaire aanpak, waarbij hij zich verdiept in verschillende sociale dansstijlen, die hij op zijn eigen manier analyseert, deconstrueert en betekenis geeft.
Credits
Christian Guerematchi
Revé Terborg, Kevin Daniel Croes, Henry O’Tawiah, Joley Groeizaam, Sherise Strang
Studio 10.04
Thomas Brandt
Jonathan Ho
ICK Dans Amsterdam
Constantin Trommlitz
Er zijn nog geen reacties op FUNK
We zijn benieuwd wat je van deze voorstelling vond! Laat je het ons weten?
