Maas theater dans podium

Meer Lampje

De voorstelling Lampje is de eerste theaterbewerking van het gelijknamige boek van Annet Schaap. Lees in dit artikel alles over Annet Schaap, Lampje, de verschillende vormen van het boek en andere bewerkingen van het verhaal van Lampje.

Annet Schaap samen met Moniek Merkx

Speciaal voor de voorstelling maakten we Lampje boekenleggers

Lampje is bekroond met de Gouden Griffel 2018

 

Annet Schaap
Annet Schaap is geboren in 1965 in Echteld en groeide op in het dorpje Maartensdijk bij Utrecht. Ze studeerde aan twee kunstacademies (Kunstacademie in Kampen en in Den Haag) en volgde schrijversvakschool ‘t Colofon in Amsterdam. Sinds 1990 illustreerde Annet ruim 200 kinderboeken, waaronder de Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen. Ook schreef ze toneelstukken en een kinderopera voor het jeugdtheater.

Na een reis van tweeënhalf jaar met haar man Thomas en zoon Jonas door Canada, Amerika en Costa Rica, begon Annet met het schrijven van haar eigen boek. Drie jaar later, op haar 52-ste, kwam haar boek Lampje uit. Wist je dat Lampje het eerste boek was dat ze schreef?

Sindsdien is Annet Schaap zowel schrijver als illustrator en heeft ze haar eigen studio in Utrecht. Wil je meer lezen over Annet Schaap? Annet heeft een heel leuke website waar ze van alles over zichzelf en over haar boeken vertelt.

Lampje
Het boek Lampje kwam uit in 2017, nadat Annet met haar gezin terugkwam van haar reis. Toen ze in Amerika op Lake Michigan een boot zag varen en in de verte een vuurtoren zag, wist Annet dat ze dit moment goed moest onthouden, want hier zou ze weleens een boek over kunnen schrijven. En de rest is geschiedenis. Lampje was meteen een groot succes. Annet Schaap won met haar debuut maar liefst vier prijzen: de Nienke van Hichtum Prijs, de Woutertje Pietersen Prijs, de Vlaamse Boekenleeuw en last but not least De Gouden Griffel. Het jeugdjournaal maakte een leuk item over Annet Schaap en haar Gouden Griffel.

Meer Lampje
Op 12 november 2019 is de paperbackversie van Lampje verschenen. Het verhaal is natuurlijk nog hetzelfde, maar het boek is wat kleiner, de kaft is flexibel en het allermooiste: de paperback heeft een prachtige, nieuwe cover. Annet Schaap heeft het boek ook zelf ingesproken, dus je kunt het boek ook luisteren. Het luisterboek is te downloaden bij verschillende bekende webshops, zoals Bol.com en streaming-apps als Storytell. Maar je kunt ook gewoon naar de cd luisteren.

Annet maakte samen met accordeoniste Frederike de Winter een muzikale vertelvoorstelling (voor jong en oud) van Lampje. Hier leest Annet zelf voor uit het boek onder begeleiding van mooie weemoedige liedjes en sfeervolle muziek.

Ook het buitenland heeft inmiddels gehoord van het verhaal van Lampje en er is nu zelfs al een Engelse vertaling, genaamd Lampie and the Children of the Sea, vertaald door Laura Watkinson. The Guardian zette het boek in de top 100 van 2019. En er zullen binnenkort nog meer vertalingen uitkomen, zoals in het Duits, Frans en nog veel meer.

De VPRO gaat samen met productiebedrijf Pupkin een televisieserie maken van het boek, die zal worden uitgezonden op NPO Zapp in 2022. Verder is er helaas nog niks bekend over de serie, maar we houden ‘t in de gaten.

Anne Fé is ook blij met de paperbacks!

De Engelse vertaling van Lampje

Lampje is ook te beluisteren op CD.