Maas theater dans podium

Verdriet van 010

Geïnspireerd op Lampje schrijven 800 Rotterdamse kinderen en jongeren droevige verhalen. De tien mooiste verhalen worden songteksten, geschreven en gezongen door vijf bekende Nederlandse singer-songwriters, die ze spelen voor de leerlingen tijdens vijf Lampje-gala-avonden in het Maaspodium, Rotterdam.

Het voortraject: workshops
De kinderen en jongeren, verspreid over meer dan twintig scholen in Rotterdam, krijgen drie workshops op school. Schrijvers en theaterdocenten werken met de leerlingen aan het verzamelen van droevige verhalen en het vertalen ervan naar een tekst. Daarna zetten de leerlingen hun verhaal in de gewenste vorm (bijvoorbeeld een gedicht, een monoloog of een dialoog) en doen ze er theatrale spelopdrachten mee.

Rotterdams kinderverdriet als kunstwerk
Vervolgens mogen de leerlingen een zin uit hun verhalen kiezen die ze het mooist, het droevigst of het pakkends vinden. Van deze zinnen wordt een flessenpostwand in een kunstinstallatie gemaakt. Ook gaan de leerlingen verdriet spelen voor de camera. Van deze beelden wordt een videokunstwerk gemaakt: het verdriet van Rotterdam. De flessenpostwand en het videokunstwerk zijn van 12 tot en met 26 december 2019 in het Maaspodium te zien voor alle bezoekers van Lampje.


Singer-songwriters op gala-avonden

Van 12 t/m 19 december bezoeken de schoolklassen in galakleding één van de vijf gala-avonden van Lampje in het Maaspodium. Elke avond worden er in het voorprogramma van Lampje twee winnaars bekend gemaakt. Het droevige verhaal van de winnende leerlingen wordt door een bekende Nederlandse singer-songwriter omgezet tot een lied en live gespeeld: door Eefje de Visser, Julia Zahra, duo Nordgrond, Meindert Talma of Roufaida.

Programma Singer-songwriters:
12 december: Roufaida
13 december: Eefje de Visser
17 december: Meindert Talma
18 december: duo Nordgrond
19 december: Julia Zahra

Luister hier de liedjes van Nordgrond, Meindert Talma en Roufaida op Soundcloud: