Maas theater dans podium

Moniek Merkx

Moniek Merkx was sinds de oprichting in 2013 tot 1 januari 2021 artistiek directeur van Maas theater en dans. Merkx is regisseur, schrijver en dramaturg en al bijna 35 jaar werkzaam in het Nederlandse theater. Ze regisseerde inmiddels bijna honderd voorstellingen, schreef meer dan vijftig teksten, voor de grote en de kleine zaal en begeleidt veel jong talent.

Merkx studeerde in 1984 af aan de Universiteit van Amsterdam (Theaterwetenschap) met de scriptie Moderne dans in ontwikkeling. Ze werkte voor een groot aantal theater-, dans- en mimegezelschappen in Nederland. Daarnaast doceert ze aan kunstvakopleidingen. Vanaf 2003 was Moniek artistiek leider van theatergroep Max., die in 2013 opging in Maas theater en dans.

Haar werk is altijd associatief, beeldend en muzikaal. De handtekening van Merkx was al zichtbaar in literaire choreografieën als Man in haast en Pesetsky bij Onafhankelijk Toneel. Haar fysieke montagestijl ontwikkelde ze vooral bij Suver Nuver met markante voorstellingen zoals Pleisterwoede en Vlees en bloed. Het jonge publiek ontdekte Merkx bij Artemis met associatieve vertellingen als Soms verdwaal ik in een draak, Bizon & zn en Maanvirus. Om vervolgens bij theatergroep Max. en Maas de grote zaal in te gaan met eigen teksten zoals De verschrikkelijke stiefmoedershow, Peter Pan was hier, Alleen op de wereld en Beauty en het beest. Met haar utopische locatieprojecten De vijfde kamer, Paradiso, stad van de toekomst, City of Dreams en De wilde keuken creëert Merkx een eigen feelgood actiestijl. En met coming-of-age-voorstellingen als Staal, Voorjaarsoffer, Liefde en Hallo familie toont Merkx niet aflatend te kiezen voor ensembles van uitgesproken en fysiek sterke performers.

Voor haar werk ontving ze in Nederland meerdere jeugdtheaterprijzen (Hans Snoek Prijs, 1000Watt Prijs, Gouden/Zilveren Krekels, Podiumkids Prijs) en de VSCD Mimeprijs. In de VS won ze samen met The Children’s Theatre Company in Minneapolis de Tony Award.

Moniek Merkx is verantwoordelijk voor de regie en theaterbewerking van Lampje (première 14 december 2019, herneming 2021), schreef de tekst voor Juffenballet (première 26 januari 2020), schreef en maakte de voorstellingen De wilde keuken (première 29 augustus 2020) en Ik ben er even niet (première 2021).

Het materiaal op deze pagina valt onder de Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported licentie.