fbpx

Maas theater dans podium

Moniek Merkx

Moniek Merkx is regisseur, schrijver en dramaturg. Sinds 2013 is ze artistiek leider van Maas theater en dans. Moniek studeerde in 1984 af aan de Universiteit van Amsterdam (Theaterwetenschap) met de scriptie Moderne dans in ontwikkeling. Ze werkte voor een groot aantal theater-, dans- en mimegezelschappen in Nederland. Daarnaast doceerde ze aan kunstvakopleidingen. Vanaf 2003 was Moniek artistiek leider van theatergroep Max., die in 2013 opging in Maas theater en dans.

Moniek Merkx als regisseur
Het regiedebuut van Moniek Merkx was in 1987 met Pesetsky bij het Onafhankelijk Toneel. In 1989 debuteerde Moniek als regisseur bij Suver Nuver, een mimegezelschap waar ze uiteindelijk 12 keer heeft geregisseerd. Van 1994 tot 2003 was Moniek als vaste gastregisseur verbonden aan Theater Artemis. Ze won er twee keer de Hans Snoekprijs. Ze werkte onder andere bij Alex d’Electrique, Boogaerdt/Van der Schoot, Carrousel, Childrens Theatre Company Minneapolis, De Ploeg en Space. In 1998 won ze de VSCD mimeprijs, in 2003 een Tony Award en in 2006 een Zilveren Krekel. Bij theatergroep Max. maakte Moniek onder andere Dochters van Lear, Peter Pan was hier, Help (in NL & VS) en Staal. Sinds 2013 is Moniek artistiek directeur van Maas theater en dans waar ze City of DreamsAlleen op de wereldHet verhaal van de getallenVoorjaarsoffer/Rite of SpringBen niet bangAlice in Wonderland, Liefde (Gouden krekel & nominatie Mimeprijs), Lief, Beauty en het beest en FEEST regisseerde. In totaal heeft Moniek zo’n 90 regies op haar naam staan.

Moniek Merkx als schrijver
Moniek Merkx schrijft meestal zelf haar teksten. Daarnaast maakt ze open en vrije bewerkingen van bestaande verhalen. Ze kiest dan voor mythologische figuren of kinderhelden zoals Peter Pan of Remi. Ook is er veel ruimte voor fysieke inbreng, muzikale ideeën en persoonlijke verhalen van acteurs. Moniek heeft in haar loopbaan 43 theaterteksten geschreven. Samen met Dorien Folkers en Jowi Schmitz schreef Moniek een theaterhandboek voor scholen, getiteld Eerste Hulp Bij Theater.

Het materiaal op deze pagina valt onder de Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported licentie.