Maas theater dans podium

Everything you always wanted to know about breakers, but were afraid to ask
 • hiphopdans
 • XL
Speellijst / tickets

B-BOY biedt een kijkje in het leven van breakdancers en de wereld van het battelen. Een ontmoeting tussen vijf zeer verschillende danspersoonlijkheden, die allemaal de wetten van de zwaartekracht tarten.

We kijken mee terwijl ze, met respect voor de originators, 40 jaar breakdance evalueren. Ze ontleden battle codes en hiphop principles, delen hun rituelen en blessureleed met ons en zijn open over het oneindige trainen en de onderlinge rivaliteit. Ook zijn ze niet bang hun ongezouten mening te geven over elkaars skills and fails.

Gewapend met het laatste beetje street cred dat ze nog heeft, dompelt Jolanda Spoel zich onder in de wondere en explosieve wereld van de breakdance battles. Ze maakt als een documentaire choreograaf een nieuwsgierige voorstelling met én over breakdancers, over hun worsteling met het dagelijks leven in de kunsten. Een voorstelling waarin film en theater, het echte leven en fictie naadloos in elkaar overlopen. In elke stad wordt de crew verrast met een guest appearance uit de breakdancewereld.

Jolanda Spoel over B-BOY
“B-BOY is een ode aan breakdancers. Als theatermaker wil ik echter niet alleen de acrobatische virtuositeit van breakdance uitlichten, maar ook de vertelkracht, want die is veel groter dan vaak wordt gedacht.”

 • Verkoopgegevens

 • Credits

 • Educatie

 • Zaal: Kleine zaal / middenzaal
  Speelperiode: sep-dec 2019
  Duur: 60 à 70 minuten
  Speelvlak: 10 m b x 10 m d  x 4,5 m h / zwevende vloer
  Leeftijd: XL / 12+
  Schoolvoorstelling: VO Klas 1 t/m 6, alle niveaus (maximaal 250 bezoekers, incl. begeleiders)
  Educatie: Actief educatief programma
  Contact: rosa@maastd.nl / 010 7070438

 • Concept / choreografie: Jolanda Spoel
  Dans: vier à vijf breakdancers waaronder Remses Rafaëla plus gast

  Jolanda Spoel
  Jolanda Spoel is hoofd podium en programmering bij Maas. Daarnaast is zij regisseur, choreograaf en acteur. Jolanda studeerde in 1997 af aan de HKU en heeft daarna veel gespeeld en gedanst bij verschillende gezelschappen, om zich uiteindelijk vooral te richten op het maken van voorstellingen. Bij Cosmic Theater werkte ze als programmeur, regisseur en lid van het artistiek team. Daar maakte ze onder andere de dansvoorstelling Skills #1 en #2 (2006 en 2008). Daarnaast was zij artistiek leider van de Rotterdamse theatergezelschappen Rotterdams LEF! en Theatergroep Siberia, waar ze voorstellingen maakte voor kinderen en jongeren. In 2013 ging Siberia met Max. en Meekers op in Maas theater en dans. Dara maakte ze onder andere de voorstellingen RPhO meets Maas, Rotterdamse Stadsklanken en twee edities van het Kinderwaterconcert (Festival Classique).

 • “Dancing is the body talking. You can say anything you want.” Mohammed Iro.
  In deze breakdanceworkshop ontdekken we de zeggingskracht van ons lijf. Geïnspireerd op een reis door de breakdancetechnieken onderzoeken we thema’s als kwetsbaarheid en rivaliteit. Om die vervolgens op de vloer te vertalen naar een echte battle.

  Thema’s
  breakdance / battles / hiphop principles / rivaliteit