Klik hier voor het online magazine.
De mooiste stervende zwaan, een slow motion sterfscène, een prins die steeds weer levend gekust wordt. Wie droomt er nu niet van Happily Ever After? Choreograaf Jasper van Luijk laat je zien wat er gebeurt na al dat lang-en-gelukkig leven.
Happily Ever After is een dansvoorstelling over de dood als deel van het leven, een loflied op het eindeloze einde. In korte schetsen komen eindeloos veel indrukwekkende en grappige beelden voorbij waarin performance en dans door elkaar lopen. Lichtvoetig, vrolijk en virtuoos fysiek, met een wonderlijk inventief decor.
Duur voorstelling: 60 minuten.
Choreograaf Jasper van Luijk over Happily Ever After
“In dit werk razen we in een sneltreinvaart langs allerlei verschillende plekken en situaties waarin de dood een rol speelt. We lachen, zoenen, knuffelen en dansen onszelf de afgrond in. Van slapstick naar verstilling en van intens donker naar knallend licht. Ik wil in Happily Ever After laten zien dat de dood niet altijd om te huilen is en vooral niet iets om bang voor te zijn.”
Jasper van Luijk
Jasper van Luijk (ITs Choreography Award 2012) studeerde dans aan de ArtEZ Dansacademie in Arnhem. Hij maakte werk voor onder andere Korzo Producties, Holland Dance Festival, Festival a/d Werf, Seminar Hakibbutzim in Tel Aviv, CaDance Festival, de Dance Roads Tour (o.a. Canada, Turijn en Bordeaux), Orkater/De Nieuwkomers, DansClick 16 en Maas theater en dans. In 2016 was Jasper genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen.
Bij Maas maakte Jasper in 2015 in het kader van Loslopend wild de voorstelling Kraai. Deze voorstelling was onder andere te zien op festival Voor de leeuwen en het Oerol festival en reist in het voorjaar van 2017 door Nederland als onderdeel van de Loslopend wild tournee.
Happily Ever After is genomineerd voor de Zapp Theaterprijs 2018! Stemmen kan via onderstaande button:
-
Quotes
-
Credits
-
Educatie
-
Workshops per stad
-
“Choreograaf Jasper van Luijk maakt zijn eerste jeugdproductie en toont lef. (…) Het tweede deel leest als een groot en lang afscheid, waarbij de vier hecht optrekken: als een soepele rups over de muur, krachtig rollend over de vloer of duikelend in golvende lifts. De lichamen zijn voortdurend in interactie en sterk solidair. (…) De soms acrobatische dans is altijd vloeiend, organisch, licht.” Volkskrant
“Kinderen kunnen bij deze voorstelling perfect kennismaken met moderne dans” (…) “In een oneindig hiernamaals is er natuurlijk geen sprake van tijd, ruimte en materie. Dus bewegen de dansers in Happily Ever After gewichtloos, los van zwaartekracht. (…) Het geeft een beeld van een heerlijke staat van zijn. Zo oogt de dood zeker niet eng. En al helemaal niet als je deze met een gezonde dosis humor kunt ontzenuwen. Gelukkig is Van Luijk daar heel goed in” Danspubliek
“Een voorstelling die grappig begint, op momenten ontroert en hoopvol eindigt: Maas theater en dans slaagt er met Happily Ever After in om het onderwerp dood op een mooie manier in beeld te brengen” Theater- en Musicalnieuws
“Happily Ever After is sprookjesachtig mooi (…) Het thema mag dan zwaar lijken, de voorstelling is het allerminst. De kracht van Happily Ever After ligt juist in de lichtheid en transparantie waar Van Luijk en zijn performers voor gekozen hebben. Inés Belda Nácher, Yeli Beurskens, Anton van der Sluis en Art Srisayam hebben de onbevangenheid van een kind op verkenningstocht. Ze spreken de taal van een jong publiek (…) Versierd met bloemen loopt de danseres langzaam omhoog, op de helling naar een vermoedelijk hiernamaals. Of dat hiernamaals er ook is, wordt in het midden gelaten, maar dat maakt niet uit. Het einde zelf is mooi, en hoeft helemaal niet eng te zijn.” 8Weekly ★★★★.
“Als marionetten manipuleren de dansers elkaar, ze laten zich van een muurtje vallen en weten dat ze veilig terechtkomen of ze vliegen in de armen van hun mededansers” Theaterkrant ★★★.
“Vooral het tafereel waarin alle vier de dansers als een menselijke rupsband de helling op en af rollen is erg fraai” het Parool
“Prachtig om te zien (…) de dansers vloeien samen en het decor geeft rust. (…) de dood is niet hysterisch of dramatisch. Het kan ook gewoon een onderdeel zijn van het alledaagse.” Cultuurbarbaartjes ★★★.
-
Concept, choreografie: Jasper van Luijk
Cast: Inés Belda Nácher, Yeli Beurskens, Anton van der Sluis, Art Srisayam / Camiel Corneille (vanaf 22 oktober)
Muziek: Lennart Siebers
Decor: Sanne Danz
Kostuums: Asalia Khadjé
Licht: Bas Standaar, Jasper van Luijk
Dramaturgie: Moniek Merkx
Beeld: Noa Verhofstad
Scènefoto’s: Joris-Jan Bos
Video: Thomas BosMaas theater en dans wordt structureel gefinancierd door Gemeente Rotterdam en Ministerie OCW. Dansproducties bij Maas worden structureel mede gefinancierd door het Fonds Podiumkunsten.
-
Klik hier voor het online magazine.
De workshop is zowel geschikt voor scholen als voor het vrije publiek in het theater, voorafgaand aan of na een voorstelling.Workshop Happily Ever After
Altijd al eens een stervende zwaan willen dansen of een stoere slow-motion sterfscène? Dat kan! Na afloop van Happily Ever After filosoferen we met de deelnemers over wat ze gezien hebben. Deze filosofische gedachten zetten we vervolgens met zijn allen om in beweging. We sluiten af met een eigen Happily Ever After-dans.Wanneer: voor/na de voorstelling in het theater of enkele dagen voor/na de voorstelling in de klas
Duur: 60 minuten
Wie: Dansdocenten van Maas
Capaciteit: 30 deelnemers
Prijs: €75,00 excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats
Contact: sara@maastd.nl -
In de onderstaande steden kan je de dansworkshop volgen.
Vrijdag 29-09-2017, Maaspodium, Rotterdam
Meer informatieZaterdag 7-10-2017, De Nwe Vorst, Tilburg
Tijd: na afloop van de voorstelling
Toegang: gratis
Meer informatieZaterdag 21-10-2017, Maaspodium, Rotterdam
Tijd: 15:00 – 15:45 uur
Toegang: gratis, voor alle bezoekers van de voorstelling
Meer informatieWoensdag 01-11-2017, Korzo, Den Haag
Tijd: 13:30 – 15:00 uur
Toegang: enkel mogelijk met een combiticket (12 euro)
Meer informatieZondag 05-11-2017, Theater de Veste, Delft
Tijd: na afloop van de voorstelling
Toegang: gratis
Meer informatieDonderdag 16-11-2017, Toneelschuur, Haarlem
Tijd: voorafgaand van de voorstelling om 18:30
Toegang: gratis
Aanmelden: online of via 023 5173910
Meer informatieZaterdag 25-11-2017, Theater aan de Slinger, Houten
Tijd: na afloop van de voorstelling
Toegang: gratis
Aanmelden via: publiciteit@aandeslinger.nl of 030 – 63 51 024
Meer informatieZondag 26-11-2017, Theater Rotterdam
Tijd: 13:30 -14:30 uur
Kosten: 5 euro p.p.
Waar: Educatieruimte
Meer informatieZaterdag 30-12-2017, De Spiegel, Zwolle
Meer informatie
Super goede voorstelling! Ga het zeker zien! Heel erg mooi, alle elementen kwamen prachtig samen!
Super voorstelling. Een mooie dans, ook met een lach. Ik heb echt genoten.
Werkelijk beeldschoon, de dansers, de bewegingen, het licht, de bloemen, de muziek. Ik raakte een beetje in trance….
Het is echt een kunstwerk, want het verhaal is wat je er zelf in ziet. Net als hoe het is als je naar de hemel gaat, je mag zelf bedenken hoe je dat doet. Ik keek naar de voorstelling en het leek net of ik droomde.